• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 21 Iunie , 2014

Nicolae Steinhardt, cetăţean de onoare al oraşului Târgu Lăpuş

Recursul la memorie şi demnitate intentat de GAZETA de Maramureş şi susţinut de o lungă listă de instituţii şi persoane a mai înregistrat o victorie: duminica trecută, în cadrul Zilelor oraşului, Nicolae Steinhardt a primit, post-portem titlul de cetăţean de onoare al oraşului. 

 
 
 

Anul trecut, GAZETA de Maramureş a iniţiat un demers intitulat sugestiv: recurs la memorie şi demnitate. Pentru ca, recăpătându-ne memoria, noi, cei de azi, să ne recâştigăm demnitatea. Trebuie să ne întoarcem la valorile şi oamenii adevăraţi ai acestui Neam. De aceea, am propus un gest simbolic: acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare pentru părintele Justin Pârvu la Baia Sprie, Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş şi Aurel Vişovan, Gheorghe I. Brătianu, Iuliu Maniu şi Iuliu Hossu la Sighetu Marmaţiei. Pentru onoarea şi demnitatea noastră, a generaţiilor de azi, pentru că ei şi-au câştigat aceste virtuţi prin viaţa şi moartea lor.

 

Săptămâna trecută, în cadrul Zilelor oraşului Târgu Lăpuş i-a fost decernat post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Lăpuş, monahului Nicolae Delarohia, după ce, anul trecut, Consiliul Local a aprobat în unanimitate acordarea acestei distincţii. Diploma şi placheta au fost înmânate de primarul Mitru Leşe Arhimandritului Macarie Motogna, Secretarul Fundaţiei N. Steinhardt. Un moment înălţător şi solemn, un gest simbolic de recunoştinţă pentru un OM şi o Generaţie care a trăit şi a murit apărându-şi crezurile şi credinţa.

 
 

„În numele Fundaţiei N. Steinhardt şi al Mănăstirii Rohia, ţin să mulţumesc Domnului Primar Mitru Leşe şi Consiliului Local al Oraşului Tg. Lăpuş pentru faptul că, la propunerea Gazetei de Maramureş şi a noastră, prin Hotărârea Nr. 50 din 2013, au decis să acorde titlul de «Cetăţean de Onoare Post mortem» al Oraşului Târgu Lăpuş lui N. Steinhardt – Monahului Nicolae Delarohia.

Este un gest frumos şi lăudabil, chiar dacă se întâmplă acum, la 25 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicolae. Trebuie să ne cinstim înaintaşii, mentorii, modelele culturale, morale şi spirituale. Cu atât mai mult pe cei ce au avut curajul de-a fi martori şi mărturisitori pentru credinţă şi libertate într-o perioadă atee şi de oprimare.

 

Astăzi este Duminica tuturor sfinţilor, prin care Biserica ne cere să avem curajul de-a mărturisi pe Hristos în faţa tuturor, chiar şi cu preţul vieţii. Prin acordarea acestui titlu, dumneavoastră, comunitatea Ţării Lăpuşului, acordaţi cinstea şi recunoştinţa unuia dintre cei mai mari mărturisitori a lui Hristos din sec. XX, care ne-a învăţat ce înseamnă curajul, libertatea şi fericirea.

 

N. Steinhardt a venit pentru prima dată la Rohia şi în Ţara Lăpuşului în noiembrie 1973 şi, la vederea acestui loc, nota în Cartea de Aur a Mănăstirii Rohia, că aici este Ţara Crăciunului – adică a bucuriei şi este Răspunsul Domnului pentru ceea ce căuta el. De atunci s-a îndrăgostit de aceste ţinuturi: de Mănăstirea Rohia, de Ţara Lăpuşului, de Maramureş şi a rămas aici pentru totdeauna. A scris inegalabil despre Mănăstirea Rohia şi vieţuitorii ei, despre rohieni, despre lăpuşeni şi maramureşeni, despre Troiţele din Maramureş.

Părintelui Nicolae nu cred că trebuie să-i facem nici un laudatio sau o prezentare biografică, căci este îndeajuns să vedem locul unde a trăit – Mănăstirea Rohia - şi chilia în care a vieţuit, să-i pronunţăm numele, să-i citim opera – fie şi numai cele două cărţi, mai cunoscute: Jurnalul fericirii şi Dăruind vei dobândi - şi vom învăţa ce este fericirea, curajul, libertatea gândirii, credinţa şi spiritualitatea creştină.

 

N. Steinhardt este o personalitate cunoscută în plan internaţional, dar când spui Nicolae Steinhardt zici: Rohia, zici Ţara Lăpuşului, zici Maramureş, zici România, zici evreul încreştinat la ortodoxie. Prin aşezarea lui aici, a făcut cunoscut acest ţinut, Ţara Lăpuşului şi Maramureşul, pe întreg mapamondul. A adus onoare şi cinste acestui ţinut, iar titlul de Cetăţean de onoare post-mortem pe care îl acordaţi astăzi este un semn de recunoştinţă faţă de cea mai mare personalitate culturală şi spirituală care a trăit aici.   

Curajul, fericirea, mărturisirea, cultura şi spiritualitatea de care a dat dovadă Părintele Nicolae Steinhardt să ne caracterizeze şi pe noi, cei care îi cinstim memoria şi îi perpetuăm opera.

Astăzi, N. Steinhardt se alătură galeriei de Cetăţeni de Onoare ai acestei Urbe, din care fac parte: IPS Arhiepiscop Justinian, PS Justin Sigheteanul, Arhim. Serafim Man, Grigore Vasile Latiş, Grigore Leşe, Ioan Precum, Aurel Vaida, Horea Bădescu şi alţii.

 

Domnule Primar, încă odată vă mulţumim, dumneavoastră şi Consiliului Local, pentru acest gest de onoare şi vă rog să primiţi din partea Fundaţiei N. Steinhardt câte un exemplar din volumele; Jurnalul fericirii şi Dăruind vei dobândi”.

Arhim. Macarie Motogna, Secretarul Fundaţiei N. Steinhardt

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.