• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

Nicolae Gavriş Vancea - singurul elev care a absolvit cu 10 gimnaziul şi evaluarea naţională

Nicolae Gavriş Vancea din Săliştea de Sus este singurul elev din Maramureş care a terminat clasa a VIII-a cu media 10 pe ultimii 4 ani de gimnaziu şi care a luat 10 şi la evaluarea naţională. Tânărul vorbeşte despre planuri, pasiuni şi „secrete ale succesului”.

 
 

Reporter: Cât a fost de greu să iei evaluarea naţională cu 10?

Nicolae Gavriş Vancea: Am avut media 10 la evaluarea naţională şi la matematică şi la limba română. Subiectele mi s-au părut mai dificile la limba română pentru că partea de literatură este la latitudinea corectorului. Sincer, nici eu nu m-am aşteptat să iau 10 la limba română. Media mea este singura medie de 10 din Maramureş cu cei 4 ani de gimnaziu şi media de evaluare. Din clasa a V-a până în a VIII-a am avut numai medii de 10 şi am luat 10 şi la evaluarea naţională. Examenele de evaluare le-am dat la noi la şcoală, la Săliştea de Sus, însă lucrările au fost trimise pentru a fi corectate la Sighetu Marmaţiei din câte ştiu.

 

Rep: Ce te motivează să înveţi?

N.G.V: Sunt conştient că muncesc pentru viitorul meu. Îmi doresc să ajung la arhitectură. De mic mi s-a explicat că trebuie să muncesc pentru a avea rezultate aşa că m-am pus să învăţ. Părinţii mei nu au trebuit să mă trimită niciodată să-mi fac temele şi să învăţ.

 

Rep: Ce sacrificii implică aceste medii de 10?

N.G.V: Am renunţat la multe ieşiri cu prietenii şi nu am prea profitat de tehnologia din zilele noastre. De exemplu, m-am jucat pe calculator numai în week-end-uri. Dar să nu vă imaginaţi că în ultimii 4 ani am stat numai şi am învăţat, că a trebuit să îi şi ajut pe ai mei prin gospodărie, iar acum îl ajut pe tata la turnat beton pentru altarul de vară, tata fiind preot. Au fost şi situaţii în care colegii m-au considerat un „tocilar” dacă nu am ieşit cu ei din cauza învăţatului, dar nu m-a deranjat.

 

Rep: Ce secrete ai pentru a învăţa mai repede?

N.G.V: Mă bazez mult pe memoria vizuală şi pe atenţie. Mai exact, mă concentrez să fiu atent şi pur şi simplu „scanez” pagina şi reţin tot ce-i pe ea, parcă o văd în faţa ochilor. Mi-am dat seama şi că trebuie să-ţi „antrenezi” memoria şi de exemplu o poezie o învăţ pe de rost din cap în coadă în vreo 20 – 25 de minute. De asemenea, m-a ajutat şi faptul că multe lecţii

le-am învăţat din clasă în timp ce preda profesorul. Iar acest lucru mi-a fost de folos de multe ori că de exemplu la lucrări de control neanunţate, chiar dacă nu învăţasem cum ar fi trebuit, mi-am amintit ce ne-a spus profesorul şi am reuşit să iau notă bună.

 

Rep: La ce liceu vei merge?

N.G.V: La liceul „Emil Racoviţă” din Cluj. M-am gândit să merg la Cluj la liceu pentru a mă acomoda mai repede din moment ce vreau să continuu tot la Cluj şi facultatea. Părinţii m-au susţinut mereu şi mă susţin şi în acest sens.

 

Rep: Mai ai fraţi? Îţi urmează exemplul?

N.G.V: Mai am un frate care este acum în clasa a VI-a. Cred că şi el îmi calcă pe urme pentru că a terminat clasa a V-a cu 10, iar acum cu 9.97.

 

Rep: Ce pasiuni ai?

N.G.V: Matematica, sportul şi desenul. Un rol important l-a avut profesorul Dumitru Chiş, care a ştiut să mă facă să mă apropii de matematică şi să o înţeleg dincolo de nivelul de predare la clasă. Îmi place tenisul de câmp şi tenisul de masă. Îmi place şi să citesc, dar mai mult romane de aventură şi cărţi poliţiste.

 

Rep: Ce o să-ţi aminteşti peste ani cu zâmbetul pe buze din anii de gimnaziu?

N.G.V: Cum au încercat mulţi dintre profesori să-mi scadă mediile. Nu cred că au făcut-o din răutate, ci pentru a mă motiva. Că apoi ştiau că trag tare să-mi repar nota. Cea mai mică notă pe care am luat-o în ultimii 4 ani a fost 8, iar pentru câte un 8 trebuia să mă redresez luând încă trei de 10. De exemplu, 8 la chimie. Da, au fost şi materii care nu mi-au plăcut, cu toate că am avut 10, iar aici mă gândesc la limba franceză.

 

Rep: Ai fost şi la olimpiade?

N.G.V: Eu mă simt mult mai atras de partea reală, aşa că am fost la olimpiade de matematică. Am ajuns până la etapa judeţeană. În fiecare an, dintr-a V-a până în a VIII-a, am avut premiul doi şi trei la etapa judeţeană de matematică şi de limba română.

 

Rep: Dacă ţi se va oferi ocazia, te duci în străinătate pentru o meserie mai bine plătită?

N.G.V: Nu mă prea încântă ideea pentru că eu vreau să rămân în ţară. Sunt hotărât să rămân în ţară, pentru că iubesc Maramureşul pentru tradiţiile şi oamenii de aici şi port cu drag portul popular.

 

Rep: Fiind fiu de preot, cât de mult semeni cu tatăl tău?

N.G.V: Îmi place să merg la biserică, dar nu mă atrage teologia în sensul să vreau să fiu preot. De mic am fost la biserică în fiecare duminică şi de sărbători, dar niciodată nu m-am simţit forţat. Pur şi simplu m-am obişnuit să merg de mic la biserică.

 

Rep: Ce vei face în vacanţa aceasta, pentru că acum nu mai trebuie să înveţi?

N.G.V: Inspectorii de la Cluj mi-au spus că nu mai trebuie să dau examen de admitere la liceu având media 10. Aşa că voi merge împreună cu tatăl meu să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru rezultatele obţinute, în Muntele Athos. În plus, participând la olimpiada de matematică ,am câştigat o excursie în turul Europei. Rămâne însă de văzut dacă o vom primi.

 

Rep: Dacă ai vreun mesaj de transmis?

N.G.V: Vreau să le transmit un mesaj viitorilor absolvenţi. Vreau să le spun să înceapă de pe acum pregătirea pentru examene pentru că este foarte mult de lucru. Cei care intră acum în clasa a VIII-a trebuie să ştie că ar fi bine să se apuce de acum de învăţat dacă vor să obţină rezultate bune la examene.

 
 

„Vreau să le spun viitorilor absolvenţi să înceapă de pe acum pregătirea pentru examene pentru că este foarte mult de lucru. Cei care intră acum în clasa a VIII-a trebuie să ştie că ar fi bine să se apuce de acum de învăţat dacă vor să obţină rezultate bune la examene”.

Nicolae Gavriş Vancea

 
 

„Am renunţat la multe ieşiri cu prietenii şi nu am prea profitat de tehnologia din zilele noastre. De exemplu, m-am jucat pe calculator numai în week-end-uri. Dar să nu vă imaginaţi că în ultimii 4 ani am stat numai şi am învăţat, că a trebuit să îi şi ajut pe ai mei prin gospodărie. Au fost şi situaţii în care colegii m-au considerat un „tocilar” dacă nu am ieşit cu ei din cauza învăţatului, dar nu m-a deranjat”.

Nicolae Gavriş Vancea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.