• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Decembrie , 2020

Nicolae Bud a publicat o nouă ediție a lucrării „Proiectele miniere”

Eveniment editorial pentru mineritul maramureșean. Inginerul Nicolae Bud a scos la prestigioasa editură a Academiei Române lucrarea: „Proiectele miniere. Evaluarea din perspectiva dezvoltării durabile”. Este a doua ediție, o ediție revăzută și adăugită.

 

 

Fostul parlamentar mara­mu­reșean este unul dintre cei mai importanți specia­liști în minerit și meta­lurgie. De-a lungul activității sale politice, de parlamentar, a avut numeroase inițiative menite a sprijinii activitatea minieră neferoasă din România, din Maramureș. Din păcate, eforturile sale au fost „bruiate” de multe interese, acele interese care au dus la închiderea mineritului neferos, în totalitate. Dar despre aceste aspecte, Nicolae Bud va vorbi, va prezenta în lucrarea monumentală, aflată în pregătire, despre minerit, o istorie a mineritului maramureșean.
În actualul volum, specialistul Nicolae Bud vorbește despre dezvoltarea durabilă, despre nevoia de minerit responsabil, ecologic.

Prima ediție a acestei lucrări a primit premiul „Virgil Madgearu” al Academiei Române. Nicolae Bud ne explică importanța lucrării pe care a scris-o.
„Pentru proiectele miniere va mai fi potrivit cuvântul sustenabilitate pentru că natura lor unică nu trebuie demonstrată. Este suficient să spunem că despre un asemenea proiect nu putem vorbi decât dacă știm foarte exact un punct geografic, o suprafață (foarte mică, în raport cu așezări umane dintre cele relativ mici) și, în plus, numai după lucrări de prospecțiuni care să identifice resurse minerale ca o ANOMALIE. Unicitatea constă și în faptul că în dezvoltarea lor, proiectele miniere antrenează și afectează, fără excepție, mai multe grupuri de indivizi, unii interesați de promovare, dar cu așteptări diferite, alții, realmente oponenți cu suficientă putere de opoziție. Ajungem astfel să putem afirma că proiectul minier în zilele noastre poate fi viabil numai prin suste­nabilitatea grupurilor interesate și prin evaluări potrivit cerințelor acestor grupuri. Marile companii ale sectorului mineralelor s-au confruntat și continuă să se confrunte cu dificultăți deosebite între care cele mai acute sunt lipsa acceptabilității publice, asocierea activităților sectorului cu slaba performanță, performanțele sociale și de mediu cerute de investitori și consumatori mai ridicate, presiuni pentru o mai bună împărțire a beneficiilor, cerințe ale comunităților locale pentru mai mult respect, pentru dreptul lor la proprietate, pentru protejarea cultu­rii indigene, întărirea respon­sabilității, îmbunătățirea per­­­for­­manțelor de mediu și alte pro­vo­cări. În perioadele ’80 și ’90, dar mai ales după colapsul țărilor cu economie proprietate de stat, în multe țări și regiuni ale planetei a început o reducere consistentă a investițiilor în sectorul minera­lelor. În final, am ajuns la situația că pe ansamblul sectorului s-au obținut câștiguri sub costul imple­mentării capitalului fără a genera plusvaloare și de a crea capital financiar”, a spus Nicolae Bud.

Actuala ediție are un cuvânt de început semnat de academicianul Răzvan Theodorescu.
„Noua carte a lui Nicolae Bud, din care o primă ediție a fost premiată cu ani în urmă de Academia Română, va interesa nu doar pe specialiști ai industriei miniere, nu doar pe economiști și pe investitori locali sau străini, ci și pe oamenii politici care iau decizii pentru acest domeniu pe care îl ignoră adesea. Mie, ca istoric, lectura cărții mi-a deschis orizonturi pe care, la rândul meu, le ignoram. Nicolae Bud, cu experiența de tinerețe a mineritului din Mara­mureș, parte a dramei postdecembriste a disponibilizărilor miniere prin închideri de mine datorate unor «finanțiști prudenți», propune aici un nou model de evaluare a proiectului minier”, a precizat academicianul Răzvan Theodorescu.

Prefața lucrării este semnată de profesorul universitar dr. Marin Dinu. „Ne aflăm în fața unei cărți menită să ne aducă aminte, ca o bornă din străvechime, de ce s-a putut face lucruri importante în materie de dezvoltare chiar și pe când vremurile nu erau prea gene­roase cu așteptările noastre. Nu este singura carte despre sectorul mineralelor și despre minerit sem­nată Nicolae Bud, el are mai multe, una dintre ele, la care am avut plăcerea să-i scriu postfața, a fost recent tradusă în China. Cea de față este o carte de strictă specialitate, din care se degajă însă multă dragoste pentru un domeniu în care starea de bine nu poate fi redată în termeni cu semnificați de înălțime, exploatarea minereurilor fiind o cutezanță a adâncurilor. Nicolae Bud nu este un cercetător din afara meseriei de miner, pentru el începutul reflecțiilor despre pro­blemele acestui sector, unde viața se trăiește cu riscul ruperi ei ori­când, se asociază cu perioada când a muncit în anii buni ai tinereții ca inginer în lungile galerii de exploatare a minereurilor.
Ceea ce mă emoționează de fiecare dată la surprizele lui editoriale ține de regăsirea unei uimitoare conti­nuități a modului absolut deschis de comunicare care l-a individua­lizat de pe când amândoi trăiam aventurile spirituale ale vârstei studenției”, a spus Marin Dinu.

 

Cine este Marin Dinu

Profesor universitar doctor, Departamentul de Economie şi Politici Economice, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Titular al cursu­rilor de „Economia României” şi „Economie Europeană”. Director al Departamentului de Economie şi Politici Economice, Membru al Senatului Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este editorul revistei „Theoretical and Applied Economics”. Membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. În decursul anilor, profesorul de la ASE a făcut și presă, a condus publicații și edituri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.