Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Morhan şi alţii au făcut propagandă contra etniei ucrainene”
Fostul deputat, în prezent preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, vorbeşte într-un interviu acordat GAZETEI despre scandalurile care au măcinat Uniunea în ultimul timp, despre divizarea ucrainenilor şi acuzele penale mediatizate în presă.
Rep.: Cum v-a afectat scandalul cu Dumitru Morhan şi cum s-a ajuns să se blocheze conturile UUR?
Ştefan Buciuta: După moartea preşedintelui Tcaciuc, eu, ca prim- vicepreşedinte şi preşedinte al celei mai mari organizaţii, filiala Maramureş, am preluat temporar atunci conducerea Uniunii cu acordul celorlalţi membri ai Consiliului de Conducere. După care, în 2006, a avut loc Congresul unde am fost ales preşedinte. Dar, din păcate, am preluat şi nişte necazuri ale lui Tcaciuc, adică scandalurile pe care le-a avut cu Morhan, pe care tot Tcaciuc l-a adus la Uniune, dar după aceea a încercat să-l şantajeze. Şi avea procese pe rol pentru nişte sume pe care le-ar fi datorat lui Morhan. Se zice că i-ar fi împrumutat bani, 80 de mii de dolari, familiei lui Tcaciuc. S-a făcut un contract de împrumut din 2001, iar ulterior a făcut un alt contract în 2003 că ar fi împrumutat Uniunii 2,2 miliarde lei vechi. S-a interpretat că banii ar fi fost împrumutaţi Uniunii, prin Tcaciuc, având în vedere că pe acel contract era antetul Uniunii. Noi am constatat că acele contracte erau falsuri. După moartea lui am găsit în dulap chemare în Instanţă pentru a restitui cei 2,2 miliarde lei vechi.
Constatând că erau falsuri am înaintat spre cercetare Parchetului Suceava. În urma cercetărilor s-a demonstrat că acele contracte erau false. Apoi s-au înaintat în Instanţă aceste falsuri şi ne-am judecat aproape 7 ani.
Între timp Morhan a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar în final Tribunalul Suceava i-a redus pedeapsa la 3 ani pentru că el a avut şi alte probleme.
Dar Morhan, să scape de procese, a făcut tot felul de denunţuri penale împotriva Uniunii, împotriva conducerii Uniunii, a Consiliului şi împotriva mea ca deputat. A făcut tot felul de plângeri şi la Parlament, şi la Curtea de Conturi, şi la Ministerul de Interne, peste tot. A făcut plângeri împotriva mea că nu am gospodărit ca lumea, că am fi cumpărat nişte clădiri care nu valorau atâta etc. Toate ca să se poată agăţa de ceva.
Până la urmă a găsit probabil înţelegere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, unde aceştia au demarat cercetare. Dar ne-au blocat conturile bancare cu această ocazie şi în felul acesta eu nu am mai putut plăti salariaţii Uniunii. Şi atunci, neplătind 6 luni salariile, oamenii au pus vina pe mine. Că asta a fost şi intenţia ca oamenii să fie revoltaţi împotriva mea. Iar asta a contribuit să nu am susţinere din partea unei părţi a membrilor Consiliului pentru a mă susţine să candidez din nou pentru Camera Deputaţilor.
Pe fondul acestor nemulţumiri ale personalului, s-a dus o politică din interior, încât s-a votat susţinerea pentru candidatura lui Marocico.
Rep.: S-a stins datoria de 2,2 miliarde către Morhan?
Ştefan Buciuta: Instanţa a constatat că acele contracte erau false. Pe mine mă interesa să se anuleze acele contracte, iar Morhan să nu mai aibă posibilitatea să pretindă bani de la Uniune. Practic, eu am apărat Uniunea pentru că 2,2 milarde erau bani mulţi. Iar din toate documentele a reieşit că aceşti bani nu au intrat la Uniune, iar Uniunea nici nu avea nevoie de împrumuturi de la persoane particulare pentru că avea subvenţii de la Stat.
Ca să scape de puşcărie, Morhan a înscenat diferite congrese extraordinare prin care a vrut să mă schimbe. În ianuarie anul trecut a făcut nişte hârtii fictive cu adeziuni şi cu procese verbale că ar fi fost Congres extraordinar la Suceava şi că ar fi participat 400 de oameni. Dar acele hârtii s-au făcut într-o crâşmă, aşa cum declară Ioan Bodnar, preşedintele filialei pe care au reuşit să-l capaciteze să intre în discuţii cu ei şi să semneze nişte hârtii din partea Uniunii. Deşi el nu avea împuternicire să semneze asemenea hârtii şi nu avea ce să meargă la discuţii în numele Uniunii. Cică ei au făcut Congresul de fuziune între UDUR (Uniunea Democrată a Ucrainenilor din România) cu UUR. Pentru că Morhan se erija că este preşedintele UDUR, organizaţie înregistrată la Judecătoria Suceava. Dar acea organizaţie a fost creată la Sighet înainte, iar Morhan a preluat-o tot prin nişte demersuri false.
Rep.: Despre relaţia cu noul deputat al ucrainenilor cum este?
Ştefan Buciuta: Mi se pare că noul deputat a păşit de la început cu stângul, că a început să facă propagandă ca şi cum el ar fi preşedintele Uniunii. Şi că vrea să facă modificări în Uniune. Dar nu are dreptul să se amestece în Uniune, este deputat pentru toată minoritatea ucrainenilor. Uniunea l-a propulsat spre această funcţie, dar el trebuie să-şi vadă de treabă şi să se ocupe de toată minoritatea ucraineană să o reprezinte în Parlament, dar nu să se amestece în treburile Uniunii. Eu cred că după ce va studia mai mult statutul Uniunii îşi va da seama ce atribuţii are preşedintele şi ce atribuţii au alţii care nu sunt în conducerea Uniunii.
Rep.: Până când aveţi mandat de preşedinte UUR?
Ştefan Buciuta: Conform statutului, preşedintele este pe 4 ani. Până în 2015, eu sunt mandatat să fiu preşedinte legal ales. Au fost trei candidaţi, iar eu am avut majoritatea voturilor. Aşa că nu are cine ce să povestească despre aşa ceva.
Rep.: Un mesaj pentru cei care au fost îngrijoraţi că aţi fost „scos pe tuşă”?
Ştefan Buciuta: Acel Morhan şi alţii au făcut propagandă contra etniei ucrainene, pentru că ei au vrut probabil să ne dezbine, să ne împrăştie. Morhan şi-a dorit să obţină funcţia de deputat şi de fapt şi-a şi depus candidatura şi, pe urmă, Grijac, la Biroul Electoral Central.
Dar ne-am judecat şi am demonstrat până la Înalta Curte că ei nu reprezintă Uniunea. Am demonstrat prin hotărârea Tribunalului că ei nu reprezintă Uniunea şi că nu s-a făcut nicio fuziune cu UDUR. Dar pe fondul acestor neînţelegeri, a neachitării salariilor la timp şi a altor acţiuni care trebuiau făcute, totul s-a răsfrânt asupra mea.
Dar toţi ucrainenii din România trebuie să fie liniştiţi, eu sunt preşedintele UUR, acţiunile vor merge în continuare şi am elaborat deja planul de acţiuni cultural-educative pe 2013. Şi alte acţiuni şi investiţii care se derulează. Bugetul este aprobat pentru acest an aşa că lucrurile au reintrat în normal.
Din 2005 până acum, averea Uniunii a crescut de 19 ori. Am avut audit financiar solicitat de noi înainte de a ajunge acele reclamaţii împotriva noastră din partea lui Morhan. S-a văzut că nu s-a făcut nicio fraudă, ba mai mult, Uniunea s-a întărit de când sunt preşedinte.
„Acel Morhan şi alţii au făcut propagandă contra etniei ucrainene. Pentru că ei au vrut probabil să ne dezbine, să ne împrăştie. Morhan şi-a dorit să obţină funcţia de deputat şi de fapt şi-a şi depus candidatura şi, pe urmă, Grijac, la Biroul Electoral Central. Dar ne-am judecat şi am demonstrat până la Înalta Curte că ei nu reprezintă Uniunea” - Ştefan Buciuta.