• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Monte Carlo de Maramu’

O comună săracă, de la graniţa cu Ucraina devenit un fel de Monte Carlo. Repedea, un sat cu doar 4500 de locuitori, are peste 30 de aparate de jocuri de noroc. Isteria „păcănelelor” a cuprins toată aşezarea, de la copii, la femei, profesori şi ţărani simpli. Unii şi-au vândut casa şi pământul ca să joace la aparate. Disperate, autorităţile locale şi cetăţenii au apelat la poliţie şi deputaţi. Nimeni nu poate însă opri „flagelul”.

 
 

Copii care fug de la şcoală să joace la aparate, tineri care îşi fură părinţii, femei care „aruncă în vânt” agoniseala familiei sau disperaţi care îşi vând casa şi toată agoniseala pentru o iluzie. Pe scurt, un fenomen grav, care a lovit ca o maladie comuna Repedea. Toată aşezarea e „prinsă” de febra jocurilor de noroc. Indiferent de vârstă, sex, condiţia socială sau materială, mai toţi sătenii au devenit dependenţi de aparatele care le mănâncă liniştea, banii şi agoniseala.

Deşi e o comună săracă, din cauza reliefului şi izolării, fiind situată la graniţa cu Ucraina, iar oamenii şi-au strâns cu greu o brumă de avere din muncă dificilă, la pădure, în construcţii sau peste hotare, acum se spulberă într-o clipă.

În total, în sat sunt peste 30 de aparate. Un adevărat Monte Carlo, care a dat peste cap viaţa liniştitei aşezări. Primarul Pavel Ţiudic spune cu îngrijorare că: „avem 30 de aparate cu jocuri de noroc. Nu s-au închis, că nu se poate asta. Eu am zis de foarte multe ori că îi sărăcesc pe oameni şi le fac probleme, şi m-am gândit că dacă ar fi o posibilitate, aş lua mai mult impozit celoc care conduc asemenea afaceri. Dar nu se poate asta.

Cum s-au dezvoltat jocurile de noroc la noi? A venit la un moment dat o firmă din Cluj sau Baia Mare şi şi-au deschis aici o locaţie. Au clienţi din păcate, că şi copiii de şcoală nu ştiu cum îşi fac rost de bani şi îi bagă în aparate”.

Recordul absolut este al unui tânăr care a jucat la aparate toată averea familiei: casă, terenuri, în total peste 200.000 de lei, iar acum a rămas lipit pământului, trăind din mila primăriei şi a oamenilor.

Primarul explică: „Problema cea mai mare este că unul şi-a pierdut toată averea, a vândut tot şi a pierdut două miliarde lei vechi la jocurile de noroc. Acum nu are nici măcar o bucată de pământ. Nu este însurat, este fecior, iar acum noi îl ţinem. A ajuns chiar să lucreze la sala de jocuri de noroc pentru că a pierdut la aparate. A vândut lângă şcoala Miclăuşa trei case şi a luat peste două miliarde lei vechi, dar cu un leu nu a rămas. Mama lui a murit mai demult, iar după ce a murit bunica lui, a vândut tot şi a băgat banii în jocurile de noroc. Din păcate, şi copiii, de mici, de la şcoală se duc la jocurile de noroc şi pierd banii acolo. Ba mai mult, sunt şi profesori şi chiar şi femei care se duc acolo şi joacă. Vai de capul meu în ce situaţie suntem!”.

 

Cum s-a ajuns aici? Mai marele localităţii spune că isteria care duce satul la pierzare a început acum vreo 5 ani, iar de anul trecut, în comună, există nu mai puţin de 5 săli de jocuri de noroc.

Recent, în cadrul unei mega-acţiuni, intitulate Mecano 2013, au fost luate la puricat toate sălile de jocuri de noroc. Într-un document semnat de ministrul Radu Stroe, scrie negru pe alb că respectivele aparate funcţionează ilegal. Dar degeaba. Legal-nelegal, continuă să funcţioneze: „la nivelul judeţului Maramureş s-au efectuat ample activităţi de control de către lucrătorii specializaţi din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu lucrătorii de ordine publică, verificări ce au avut ca obiectiv principal identificarea şi verificarea tuturor punctelor de lucru din mediul urban şi rural, în care sunt exploatate aparate electronice pentru jocuri de noroc. De asemenea, în contextul activităţilor de control, s-a urmărit cu prioritate identificarea şi inventarierea tuturor aparatelor electromecanice care fac obiectul autorizării, precum şi a cazurilor în care sunt exploatate astfel de aparate ilegal, fără autorizaţie, aceste verificări cuprinzând în mod firesc şi localitatea Repedea. Astfel, în cadrul acţiunii pentru combaterea ilegalităţii în domeniul exploatării jocurilor de noroc au fost verificate toate punctele de lucru de pe raza judeţului, inclusiv Repedea, în care sunt semnalate ca fiind exploatate aparate pentru jocuri de noroc, rezultatul constând în indisponibilizarea celor 36 de aparate de joc, în valoare de 252000 lei”. Însă, în contextul intrării în vigoare a actului normativ care înfiinţează fantomaticul Oficiu Naţional pentru Jocuri de Noroc, poliţia e legată la mâini, atribuţiile de sancţionare a încălcării legii revenind acestei instituţii. Numai că, „proaspăta” instituţie e în moarte clinică, aşa că patronii de „păcănele” zburdă fără niciun fel de oprelişti.

 

Primarul crede că şi aparatele sunt „greu de ucis”: „Au fost poliţia şi Garda pe la ei, pe unii i-au închis, dar au venit alţii şi au redeschis asemenea săli. Sau altele se închid în acte şi se redeschid. Din păcate nu are cine să-i conştientizeze pe oameni că nu fac bine, nu ascultă. Că este mirajul jocului, că aşa sunt făcute. Că, de exemplu, câştigă 10 milioane şi apoi, sperând că va mai câştiga, pierde 100 de milioane.

Sincer nu am nicio soluţie să rezolv această problemă, iar eu, ca primar, nu pot închide aceste săli cu jocuri. Am vorbit şi cu şeful de post şi nici poliţia nu poate face mare lucru. Atâta doar să verifice regulat să nu fie în aceste locaţii copii de la şcoală. Dar cum sunt vreo 4 – 5 săli de jocuri, în momentul în care ajunge poliţia la unul, automat se anunţă şi fug copiii. Patronii îi lasă pe copii să se joace la aparate pentru că îi interesează să câştige bani. Este foarte gravă situaţia şi nu ştiu cum se va rezolva”.

 
 

269 de jocuri de noroc

 

În total, în judeţul nostru sunt autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, în baza Ordonanţei de urgenţă 77/2009, un număr de 269 de puncte de lucru în care sunt exploatate aparate electromecanice de tip slot-machine.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.