• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Septembrie , 2017

Monografia Odești - 810 ani, o lansare cu suflet și lumină

Fiind o manifestare importantă pentru micuța localitate mara­mureșeană, la Căminul cultu­ral din Odești au venit localnicii, rude de-ale lui Valer Blidar, prie­teni, oaspeți din multe orașe mara-mureșene și din județe vecine, preoți, profesori, directori de instituții, tineri, copii, vârstnici, un public care a umplut sala Căminului cultural. Pe scena sălii au luat loc, alături de Valer Blidar, soția acestuia, fiica Corina și cei doi nepoți ai lui Valer Blidar, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu, Teodor Ardelean, fostul parlamentar Nicolae Bud, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș și nepoţii lui Valer Blidar - Petrică Chiş și Marin Bancoș, cel care a și făcut oficiile de gazdă.


Drumul până în Odești este bun până la un moment dat după care devine mai greu circulabil, în contrast cu peisajul frumos ce se scurge de-o parte și de alta a drumului. Suntem în Țara Codrului, o zonă a Maramureșului considerată mai săracă, dar cu siguranță o zonă pito­rească în care peisajul te fură și te face să visezi. Liniște, aer curat, culori vesele peste câmpurile pline de plante, culturi ce se succed cu repeziciune. Și privind cu încântare peisajul am intrat într-o pădure străbătută de drumul județean ce merge spre Odești. Copacii maiestuoși de pe marginile drumului
s-au întâlnit la ceruri, formând un culoar verde, răcoros, pitoresc. După câteva minute am ieșit din nou la drum liber și în scurt timp am ajuns în Odești.
Ne-am oprit acolo unde se vedeau multe mașini cu numere de Maramureș, Cluj, Sălaj și o forfotă proprie manifes­tărilor culturale și importante.

Am intrat în Cămin însoțiți de alți invi­tați veniți la lansarea Monografiei loca­lității. Oamenii s-au așezat pe băncile aranjate la mese lungi, după ce l-au sa­lutat pe Valer Blidar și pe nepoții acestuia. Valer Blidar, înalt, cu un chip aproape imobil, îmbrăcat corect, cu un papion asortat la cămașă și sacou, are o mână puternică ce emană căldură și fermitate. Sala era plină!
În scurt timp a început manifestarea.
„Întâlnirea noastră de astăzi are o triplă semnificație. Înainte de toate este o întâlnire între rude, prieteni, apropiați. În al doilea rând, domnul Valer Blidar dorește să facă un dar comunității lansând Monografia Odeștiului. O lucrare care poate fi considerată o adevărată lucrare de istorie, un tratat de istorie a acestui colț de țară. În al treilea rând, domnul Valer Blidar vă dăruiește dum­neavoastră, tuturor, o lucrare intitulată M-am născut a doua oară, o lucrare în care sunt tratate evenimente din viața dânsului de după 1989. De asemenea, abordează teme care l-au preocupat în toți acești ani”, a spus Marin Bancoș în deschiderea manifestării.

Pentru început a vorbit autorul Mono­grafiei, Vasile Iuga de Săliște.
Acesta a vorbit despre munca labo­rioasă de găsire a documentelor de ates­tare documentară a localității Odești. Au fost parcurse un număr mare de acte, documente în arhive, în colecții și a ieșit o lucrare importantă pentru Maramureș. Prima mențiune a Odeș­tiului a fost în 1205, iar perioada de studiu a cuprins 810 ani. Profesorul Vasile Iuga de Săliște a fost emoționat la prezentarea lucrării și a mulțumit celui care a făcut posibilă această cer­cetare de documente impresionantă, Valer Blidar.

A urmat la microfon Teodor Ardelean, cel care a scris și o postfață la Mono­grafie.
„Distinsă adunare românească, este un eveniment plăcut, important, de bucurie interioară și pentru noi cei care suntem la masa vorbitorilor, dar sunt convins că și pentru dumneavoastră, cei care astăzi ați venit să participați cu sufletul la această sărbătoare. Sărbătoare mul­tiplă, se lansează Monografia locali­tății, dar și cartea de mărturisiri a domnului Valer Blidar. După ce am beneficiat de gratitudinea domnului Blidar pentru realizarea unor numere din Familia Română. Am fost fericit să be­neficiez de acest sprijin, dar în același timp împovărat de gesturile domniei sale, petrecute, trei ani consecutivi, până când această revistă, cea mai importantă revistă pentru românii din întreaga lume a putut beneficia de sprijin oficial. Ajutorul în viață, când îl primești, trebuie să te gândești cum îl întorci. Și mă tot gândeam ce pot eu să fac ca director al Bibliotecii Județene. Ne gândeam să scriem o Monografie. S-a învrednicit Vasile Iuga de Săliște, pasionat de astfel de lucrări să por­nească la drum cu Monografia”, a spus Teodor Ardelean. El a povestit în cuvinte puține cum a pornit la drumul realizării volumului despre Vasile Blidaru, tatăl lui Valer Blidar, unul dintre cei mai cunoscuți și longevivi luptători din rezistența anticomunistă în perioada anilor ’50.

Nicolae Bud este un prieten și colaborator de-al lui Valer Blidar de la începutul anilor ’90.
„Ne cunoaștem cu domnul Valer Blidar de 25 de ani. În toamna aceasta se fac 25 de ani de când eu, fiul cantonierului din Dăneștii Chioarului, eram deputat în Parlamentul României, iar domnul
Blidar a dorit să se întâl­nească cu parlamentarii de Maramureș. Doi dintre ei sunt aici! Unul deja s-a rostit. Am rămas cu domnul Blidar într-o relație mai aparte și cred că benefică pentru toate părțile. În weekend m-a chemat la dânsul și mi-a oferit o carte cu dedicație. Mă onorează această dedicație și o spun cu toată sinceritatea: «Lui Nicu Bud, cu prietenie și respect». Oare ce și-ar putea dori un om, un colaborator al dânsului, mai mult decât
prietenia și respectul? Am mai învăţat ceva în cei 25 de ani de când ne cunoaștem. Am învățat când pot să vorbesc cu dânsul și când trebuie să tac”, a spus Nicolae Bud, vorbind și despre alte momente din toată această perioadă în care a colaborat cu Valer Blidar.
Primarul de Baia Mare, Cătălin Che­recheș a vorbit despre întâlnirile sale cu Valer Blidar, nu foarte multe, dar importante. Întâlniri în care a descope­rit un model din care s-a inspirat, a învățat ce înseamnă forța de acțiune. Primarul băimărean a spus că îi va oferi domnului Valer Blidar titlul de Cetă­țean de Onoare al Băii Mari în semn de prețuire pentru munca acestuia, pentru eforturile făcute pentru Maramureș.
Valer Blidar a fost copleșit de cele spuse, le-a mulțumit și le-a oferit tutu­ror celor prezenți cele trei cărți aflate în centrul atenției manifestării din Odești. Valer Blidar a oferit autografe pe volumul autobiografic și a stat la discuții cu prietenii și rudele prezente.

Am plecat din Odești cu gândul de a reveni într-o altă vară, poate la o altă manifestare în care Valer Blidar va face un alt gest frumos comunității care repre­zintă, pentru domnia sa, Acasă!     

 

 

„Sărbătoare mul­tiplă, se lansează Monografia locali­tății, dar și cartea de mărturisiri a domnului Valer Blidar. După ce am beneficiat de gratitudinea domnului Blidar pentru realizarea unor numere din Familia Română. Am fost fericit să be­neficiez de acest sprijin, dar în același timp împovărat de gesturile domniei sale, petrecute, trei ani consecutivi, până când această revistă, cea mai im­portantă revistă pentru ro­mânii din întreaga lume a putut be­neficia de sprijin oficial”.

Teodor Ardelean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.