Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Una din primele măsuri luate de noua administrație americană condusă de președintele Joseph Robinette „Joe” Biden Jr. este cea legată de comunitatea LGBT, prin care este permisă înrolarea în armata Statelor Unite ale Americii a persoanelor transsexuale. O altă măsură este cea prin care, în concursurile sportive feminine, persoane născute de sex masculin și care, pe parcursul existenței lor se consideră de sex feminin, să poată concura în aceeași competiție. Această măsură a provocat protestul Federațiilor sportive feminine, care consideră permisivitatea ca fiind începutul sfârșitului sporturilor feminine. Referitor la această hotărâre, va fi interesant să vedem desfășurarea unei partide de tenis dintre un bărbat tenismen, campion olimpic, care dintr-odată se simte a fi femeie, îi place să se joace cu păpușile și pretinde să i se spună în familie și cunoscuți mama numărul doi a propriului copil, și o tenismenă, tot campioană olimpică. A fost un caz într-o țară „cu democrație consolidată”, când o persoană masculină condamnată la detenție a solicitat să fie închisă într-un penitenciar pentru femei, fiindcă a suferit o intervenție chirurgicală de schimbare a sexului, devenind, în acte, femeie. În penitenciar, pușcăriașei i-au revenit instinctele masculine și a început să-și agreseze sexual colegele de celulă, drept urmare a fost transferat la o pușcărie pentru bărbați. Și, astfel, se revine încet, încet, la „derapajele” provocate de administrația Trump în probleme de segregare sexuală.
Lupta LGBT pentru emancipare a pornit cu revolta de la Stonewall (în engleză: Stonewall riots; cunoscută și ca: Rebeliunea de la Stonewall) se referă la incidentele violente, petrecute în 27-28 iunie 1969, între poliția din New York și comunitatea LGBT, acest eveniment fiind reprezentat deseori ca începutul luptei pentru drepturile LGBT când, în seara de 27 iunie, poliția a efectuat un raid asupra clubului gay Stonewall Inn, din Greenwich Village, polițiștii arestând și agresând diverși clienți ai barului. LGBT este o abreviere folosită ca termen colectiv pentru comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgen. Acest termen este, astfel, mai cuprinzător decât „homosexual” sau „gay”, dorind să definească comunitatea persoanelor cu o orientare sexuală diferită de cea heterosexuală. Inițial, această comunitate era denumită generic „comunitatea gay” (în anii ’50).
De-a lungul timpului, cei care au fost privați de dreptul de a-și exprima dorințele, dragostea și stilul de viață s-au adunat la marginile societății, solidarizându-se sub denumirea de „gay”. Astăzi, cer denumiri distincte pentru diversele moduri de expresie și de viață, mulți nemaidorind să fie cuprinși de un termen cu care nu se identifică decât ca „grup” marginalizat de normele de viață heterosexuale. Totuși, în unele contexte, se păstrează această unitate de „grup” și atunci folosim LGBT, LesBiGay sau variații specifice diverselor limbi, spre exemplu HoLeBi în flamandă sau HBT în suedeză. De multe ori, pentru a fi și mai cuprinzător, la LGBT se adaugă Q (vezi „queer”) sau I (vezi „intersexual”): găsim, deci, LGBTI, LGBTQ sau LGBTQI. Deseori, în context heteronormativ, persoanele LGBT sunt numite „minorități sexuale”.
* * *