• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Arhipelagul Japonez se întinde în partea de est a continentului asiatic, de la tropice, în sud, până în zona subpolară, în nord. Acest arhipelag este format din peste 4.000 de insule. O privire de ansamblu pe harta regiunii distinge insule mari (Honshu, Shikoku și Kyushu, și o puzderie de alte insulițe grupate sau izolate între ele; cele mici aflate în preajma celor mari sau la distanță, în imensitatea de ape a Pacificului, dintre care 500 fiind locuite).
Sistemul medieval diviza Japonia în provincii (kuni), în număr de 84. În perioada modernă s-a renunțat la provincii și s-a făcut o împărțire administrativă în 43 de prefecturi (ken), la care s-ar adăuga un district metropolitan (to), și încă trei re­giuni metropolitane (do și fu), în total 47 de diviziuni locale. Cele patru mari prefecturi care s-au adăugat sunt: Tokyo, Osaka, Kanagawa și Aichi. Există, de asemenea, și o împărțire în opt regiuni geo­grafice: Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kinki, Chugoku, Shikoku și Kyushu.
Japonia are o populaţie de peste 120 milioane de locuitori, religiile predominante sunt Şintoismul şi Budismul - 80% din populaţie, 99,9% dintre japonezi ştiu carte. Capitala Tokyo numără aproape 12 milioane locuitori.

Împăratul Japoniei Akihito (: 明仁 scriere chineză - kandji) s-a născut la Tokyo (1933, decembrie 23), a preluat însemnele imperiale de la tatăl său, Împăratul Hirohito. Este al 125-lea împărat pe tronul ţării sale (1989 ianuarie 7, data insta­lării) şi conform tradiţiei, la fiecare nou împărat se deschide o nouă eră, el a domnit în perioada Heisei.
Akihito este al cincilea copil a lui Hirohito, a fost educat în privat unde a însuşit cultura occidentală. Nu şi-a terminat studiile superioare, dar a început, prin efort propriu, să studieze peştii. La cererea tatălui nu a primit instrucţie mili­tară. A întrerupt regulile casei imperiale căsătorindu-se cu fiica unui comerciant (Sóda Micsiko,Tokió, 1934, octombrie 20 ).
A avut o domnie marcată de scuze, atât faţă de popoarele cărora ja­ponezii le-au produs traume în timpul celui de al II-lea Război Mondial, dar şi de la propriul popor pentru suferinţele provocate de război.
După o domnie de treizeci de ani, începând cu data de 1 mai 2019, tronul imperial (tronul crizantemei) va fi preluat de Naruhito (59 de ani) şi prin aceasta începe o nouă eră – reiva (traducerea este dificilă oscilând între „autoritar” şi „paş­nic”).
Naruhito a studiat în Anglia, de­dicându-se transporturilor în metropole, dar vine la tron cu o problemă pentru Japonia, întrucât nu are decât un singur copil, o fată, prinţesă moştenitoare, în condiţiile în care tradiţia cere ca împăratul să fie de sex masculin. Dar în istoria Japoniei au fost trei asemenea cazuri rezolvate constituţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.