Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Eseistul francez de renume mondial, Eric Zemmour a vorbit recent într-o emisiune comercială de televiziune CNews că unele țări din Europa Centrală şi de Est au dreptate atunci când afirmă că sunt șantajate de Bruxelles pentru concepția conducătorilor lor despre democrație, care în realitate este corectă.
Potrivit lui Zemmour, modul în care presa occidentală (îndeosebi cea franceză) pune problemele acestor țări este complet falsă. Acest lucru nu se datorează faptului că nu există așa-numitul stat de drept în aceste țări, ci pentru că există două concepții despre democrație. Prima - este democrația articulată de Lincoln - Guvernarea poporului, de către popor, pentru popor. Dar există o altă democrație procedurală, care a apărut din trauma celui de-al Doilea Război Mondial, a fost întărită și de filozofi precum Habermas (trăiește în Germania - 91 de ani), iar ideea este că totul trebuie controlat în mod legal și judiciar, inclusiv democrația însăși. Potrivit lui Zemmour, Bruxelles este dependentă de aceasta din urmă.
Eseistul a declarat pentru CNews că țările în cauză atrag cei mai mari gânditori de dreapta, dar și cei mai mari gânditori de stânga, atunci când apără o democrație apropiată de oameni. Gândirea conducătorilor lor este foarte apropiată de concepția lui Charles de Gaulle (1890 – 1970) despre democrație, dar și de cea a lui Rousseau (1712 – 1778). Pentru a face oamenii din stânga și mai fericiți, Zemmour îl menționează chiar pe Robespierre (1758 – 1794) decapitat în Place de la Concorde.
Democrația este în criză la nivel mondial tocmai pentru că nu urmează abordarea țărilor din Europa Centrală și de Est - starea democrației din aceste țări, de fapt, nu este mai rea decât în alte țări ale UE, spune Eric Zemmour.
Faptul prin care Comisia Europeană, Franța sau Germania vor să-și forțeze propriul sistem juridic și percepția legii asupra acestor țări este extrem de respingătoare – țările care se opun politicii acestora sunt criticate doar pentru că nu susțin lobby-ul LGBT sau pe imigranți.
Bruxelles încearcă să pedepsească pentru că cetăţenii acestor țări vor să aleagă singuri cu cine să conviețuiască, resping o societate multiculturală (cum ar fi cea franceză) și resping și cota de migranți impusă de alții. (Utilizat încă din anii ’80, termenul LGBT este o adaptare a acronimului LGB, care inițial înlocuia expresia „comunitate gay”, în care multe comunități nu se puteau regăsi. Utilizarea modernă a termenului trimite la diversitatea identităților sexuale, fiind folosit pentru oricine care este non-heterosexual și nu exclusiv pentru cei care sunt lesbiene, gay, bisexuali sau transsexuali. LGBT este atât de prezent încât a fost adoptat de majoritatea centrelor comunitare LGBT și de către mass-media. Mișcarea LGBT a fost subiectul numeroaselor conflicte care gravitează în jurul instituțiilor sociale, și anume familia, căsătoria, munca. Campaniile multidimensionale de natură legală, politică și culturală reflectă dezbaterile complexe privind relația dintre lege și schimbarea socială).
Revine fiecăruia dintre noi să decidă, direct sau prin vot, ce democrație preferă. Data alegerilor nu este departe și felul de democrație se strecoară insidios în conștiința multora, chiar dacă nu fățiș...