• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 August , 2020

Grotescul dat de ignoranța nepă­sătoare a demolatorilor antirasişti merge departe. Dacă vorbim de eliminarea opresiunii prin eli­minarea statuilor și denumirilor, Londra ar trebui rebotezată. Londra Mare are o populaţie de peste 7,4 milioanele de locuitori, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană, în ea coexistă o imensă diversitate de etnii, culturi și religii. Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe din Europa și din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii. În Londra se găsesc se­diile a numeroase instituții și cor­porații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate. Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf. Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Simbolul Londrei este Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Parlamentului, construit în secolul al XIX-lea în stil neo­gotic. Conform unei analize pu­blicate de Culture Trip în 2016, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume. Posibil, cu timpul, toate aceste edificii vor avea istoria reevaluată iar monumentele ei demolate. Inițial o așezare întemeiată de celți, a fost capitala provinciei romane Brita­nnia, având numele de Londinium și a devenit capitala Angliei de la sfârșitul secolului al XI-lea. În prima jumătate a secolului XXI, Londra, care adăpostește 12.5% din populația Regatului Unit, con­tinuă să fie unul dintre cele mai importante centre mondiale în pri­vința finanțelor, băncilor comerciale și a companiilor de asigurări.

Originea numelui capitalei brita­nice e Londinium - numele dat orașului de romanii deținători de sclavi și invadatori ai Britaniei. În genere, englezii rasiști sau anti­rasişti ar trebui să se facă nevăzuți sau să se autodenunţe ca urmași de sânge ai ocupanților și opresorilor normanzi care au subjugat insula la 1066. Doomsday Book, un fel de cadastru alcătuit de cuceritorii normanzi, în 1086, înregistra 10% din populație în postura de robi. Apoi, ce e de făcut cu monumentele care glorifică regimurile sclavagiste roman și grec? Indiscutabil, Parthenonul ar trebui demolat. Cu un efort incomparabil mai mare, dar meritat, Piramidele egiptene, la care au trudit exclusiv sclavi, ar trebui dinamitate. Sfinxul ar trebui refolosit de in­dus­tria materialelor de construcții. În ziua aniversării debarcării din Normandia, între artizanii căreia
s-a aflat și Winston Churchill, protestatarii BLM au scris „a fost un rasist” pe statuia aflată în inima Londrei. O paralelă posibilă i-ar putea face, de pildă, pe români să distrugă minaretele din Dobrogea, să pună sub acuzare familii de origine turcă și să ceară despă­gubiri statului turc pentru faptele otomanilor care au luat în sclavie milioane de est-europeni, între care atâţia copii și adulți români. Dar episodul Colston și presiunile pentru extinderea lui la alte state vest-europene au probleme încă mai mari. Cele mai multe, de nerezolvat în limitele bunului simț. Începem o viaţă liberă şi o cultură superioară! Adio, ştiinţă, cunoaş­tere şi îndoială! Singura obligaţie este o alinare: să ne aruncăm, cu minţile deschise, în marea, în nesfârşita libertate a prostiei. Să fim aliniaţi şi imbecili, precum planctonul dus de curent spre gura cetaceului.

În zilele noastre, echipa demolatorilor de statui se completează cu demolatori de conștiințe, demolatori de certitudini, când cei ajunși pe poziții de demnități publice pun persoanele, absolvente măcar de şcoală primară, sub semnul în­trebării noțiuni elementare, nedumerite fiind când aud din gura ministresei educației că între elevii care stau în aceeași bancă de școală să se monteze panouri din „pepsi glas”???.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.