Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Catedrala Notre-Dame din Paris, a cărei construcţie a durat 19 ani, a fost iniţial dedicată primului Sfânt martir, diaconul Ştefan, şi a fost sfinţită cu 837 de ani în urmă. Finalizarea detaliilor a mai durat încă aproape două sute de ani, când au fost terminate toate lucrările interioare şi exterioare. Catedrala a intrat în istoria arhitecturii ca prima capodoperă a stilului gotic timpuriu.
Istoria Catedralei este una agitată, nescăpând de urgia şi de distrugerile Revoluţiei franceze din 1789, perioadă care a afectat construcţia atât material cât şi, îndeosebi, sacral. În timpul iacobinilor (1793 – 1794), Catedrala a fost profanată, era locul în care s-au citit şi dezbătut ideile iluminiştilor şi unde se venera Fiinţa Supremă. Templul îşi schimbă practic destinaţia fiind denumită Templul Raţiunii. Este locul în care pe altar a fost aşezată una dintre prostituatele Parisului spre a fi comparată cu cea care a dat naştere Domnului nostru Iisus Christos. Tot aici s-a autoîncoronat Napoleon Bonaparte, în anul 1804 (în acel an, Catedrala a revenit catolicilor în urma concordatului lui Napoleon cu Papa Pius al VII-lea). Francezii au început reconstrucţia bisericii distruse de vulgul Parisului, folosindu-se materiale de slabă calitate, fapt ce s-a văzut în timp prin reparaţiile sistematice necesare în urma uzurii vizitatorilor, tot mai mulţi, care doreau să vadă Catedrala imensă, cu dimensiuni impozante: 130 metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 metri înălţime. Aceste mărimi asigură o capacitate pentru 10.000 de persoane, care la ceremonii poate să adăpostească până la 50.000 persoane.
Este un locaş vizitat zilnic, în medie, de 30.000 persoane, care în termeni laici aduc peste 150.000 Euro.
Întrucât trecerea timpului reclama lucrări de intervenţie, Guvernul francez a început să aloce din 2017 câte 2 milioane de Euro anual pentru lucrări de restaurare programate a fi terminate în anul 2021. În acest scop, Catedrala a fost acoperită de schele de la care, se pare după primele concluzii, a pornit incendiul din seara de luni, 15 aprilie 2019. Privitorii dezastrului, adunaţi pe cheiurile Senei, unii
l-au invocat pe Bunul Dumnezeu, alţii au început să socotească că acest accident va priva administraţia Parisului de 65 de milioane de Euro anual.
Pentru doritorii de spectacole, joi, 11 aprilie 2019, s-au adunat în proximitatea Catedralei mii de gură-cască care au privit cum o macara uriaşă dădea jos de pe faţada Bazilicii statuile impozante ale apostolilor şi a celor patru evanghelişti.
Ne reamintim: Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, la coborârea din avionul care l-a dus la Paris, cu ocazia Întâlnirii anuale cu tinerii credincioşi din întreaga lume, a întrebat: Francezi, ce aţi făcut cu credinţa voastră? Răspunsul să fi venit în seara zilei de 11 aprilie 2019?