• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2020

328.000 este cifra cetățenilor români care lucrează cu forme legale în Marea Britanie (neoficial, numărul ar fi mult mai mare, ei fiind a treia comunitate europeană, după Polonia și Irlanda). Nu numai pe cei de acolo, ci și pe românii de acasă îi preocupă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cunos­cută sub numele de BREXIT, un joc de cuvinte între Britania (BR) și EXIT (ieșire). Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord era membru UE de 43 de ani, timp în care s-a remarcat ca fiind unul dintre statele puternice ale comunității. În plus, și-a păstrat unele avantaje, precum posibilitatea de a refuza eliminarea controalelor la frontiere sau moneda unică europeană. Cu toate acestea, britanicii nu au fost de acord cu mai multe aspecte economice sau cu modul în care au fost aplicate anumite decizii la nivel comunitar, mai ales în ceea ce privește migrația forței de muncă, iar euroscepticii au început să devină tot mai populari.
În ianuarie 2013, premierul David Ca­meron a transformat posibilitatea organizării unui referendum care să decidă viitorul Marii Britanii în inte­riorul Uniunii, într-o promisiune elec­torală. Rezultatul referendumului din iunie 2016 a relevat divizarea existentă la nivelul societății britanice: Scoția și Irlanda de Nord au votat în favoarea rămânerii în U.E., iar Anglia (cu excepția Londrei) și Țara Galilor au votat pentru ieșirea din U.E.; 60% dintre tinerii între 18 și 24 de ani au votat în favoarea rămânerii în UE, iar același procent dintre persoanele peste 65 de ani au votat pentru ieșirea din UE. Rezultatul referendumului a reprezentat o mare surpriză, chiar și pentru britanici, echilibrul dintre cei „pentru” și cei „contra” a condus la dispute politice și sociale finalizate abia în decembrie 2019, cu victoria celor care sunt de acord cu Brexit-ul. Rămânerea în continuare în Uniunea Europeană, după referendum, cu toate pierderile economice și de securitate estimate, ar fi însemnat, după opinia politicienilor britanici, un eșec al lor, care nu sunt capabili de a traduce în fapt rezultatul unui vot democratic. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanșat, în 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană.
31 ianuarie 2020 va fi momentul de­clan­șării efective a Brexit-ului. Nou­tățile aduse sunt cele legate de: viza de intrare, viza de lucru, valabilitatea acoperirii medicale europene, roamingul. Turiștii care vor sosi în Marea Britanie din țările U.E. vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie. Intrarea nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate. Pentru a obține o viză electronică va fi necesar un pașaport biometric. Un turist se va putea opri timp de maximum 3 luni, după care va trebui să se întoarcă în țara de origine. Pentru a rămâne în Marea Britanie mai mult de trei luni va fi necesar un permis de muncă. Pentru obţinerea unei vize de lucru vor fi privilegiați lucrătorii calificaţi: medici, cercetători sau profesori. Cetățenii U.E. nu vor mai putea avea acces la asistență medicală în Marea Britanie cu cardul lor de asigurare de sănătate european. Fără acord, garanția de roaming gratuit va fi pierdută. Britanicii vor avea și „avantaje”: nu vor trebui să se supună deciziilor birocrației bruxelleze privind lungimea și diametrul morcovilor, interzicerea consumului merelor pătate, consumul numai a vinurilor care după beție nu provoacă durere de cap, admisibilitatea practicilor sexuale a copiilor cu vârsta numai de peste 4 ani (discutat în Parlamentul european în săptămâna 9 – 14 decembrie 2019) şi „exemplele”??? pot fi continuate. (Sâc!!! La magazinul din vecini am văzut expuși morcovi neconformi cu normele U.E., de dimensiuni diferite, cu pământ pe ei, neimportați, ca la „mama acasă”, și am fost invitat la o pomană a porcului în care „victima” nu a fost asomată, a fost pârjolită cu paie, eliminându-se CO2, care pune în pericol planeta, prin efectul de seră produs).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.