Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală a lumii, ocupând o suprafaţă de 5,5 milioane de kilometri pătraţi, pe teritoriul a nouă ţări, fiind cel mai mare plămân al Pământului. Aici trăiesc peste 2.5 milioane de specii de insecte, zeci de mii de specii de plante şi 200 de specii de păsări şi mamifere.
Flăcările, de o violenţă extremă, au lovit cel mai puternic în partea de pădure localizată în bazinul Amazonului. Cele mai afectate state sunt Mato Grosso şi Para, regiuni predominant agricole, unde au avut loc defrişări masive de pădure. Impactul incendiului este vizibil din spaţiul cosmic.
În contextul accelerării încălzirii globale, dispariţia pădurii tropicale amazoniene ar avea cel puţin două efecte. Primul este dispariţia celui mai mare rezervor de stocare a dioxidului de carbon al Pământului. Al doilea, eliberarea în atmosferă a unei imense cantităţi din aceeaşi substanţă, letală vieţii, rezultată în urma arderii vegetaţiei, consecinţă ce ar ridica semnificativ temperatura la nivel global.
Agenţia Spaţială Braziliană a identificat peste 72 de mii de focare de incendiu în perioada ianuarie – august 2019. Un număr de 9.505 a apărut doar într-o săptămână. Este cel mai puternic incendiu de acest fel începând din anul 2013 încoace.
Deşi obişnuite sezonului uscat, incendiile care distrug acum pădurea tropicală amazoniană sunt neobişnuit de numeroase şi agresive. Suspecţii principali sunt agricultorii brazilieni, care folosesc tehnica incendierii vegetaţiei, pentru a face loc agriculturii şi a transforma pădurea în loc de păşune pentru animale.
Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a spus că vinovaţi pentru provocarea incendiilor din pădurea amazoniană ar fi organizaţiile neguvernamentale, ce se ocupă cu protecţia mediului. Aceştia, conform spuselor lui Bolsonaro, au ca unic scop ridiculizarea şi distorsionarea percepţiei opiniei publice asupra încercărilor sale de a proteja pădurea ecuatorială. Întrebat fiind de către jurnalişti dacă are dovezi în sprijinul afirmaţiei sale, preşedintele a făcut trimitere la intuiţia şi logica personală ???.
Războiul dintre preşedintele Jair Bolsonaro şi organizaţiile de protecţie a mediului nu este unul nou, cei din urmă acuzându-l de grave acte de corupţie la nivel guvernamental.
Uniunea Europeană a oferit sprijin Braziliei pentru limitarea extinderii incendiului, ofertă refuzată de preşedintele Braziliei, considerând a fi o implicare în problemele interne ale ţării sale.
Incendiile din Brazilia, în Sud, se combină, în mod nefericit, cu cele din Nord, în Rusia siberiană, unde imense suprafeţe de pădure au fost înghiţite de flăcări.
România, care prin pădurile ei este „plămânul” Europei, a rezolvat problema fără a da foc resurselor de lemn, găsind o soluţie „economică” atestată şi prin reprezentanţii Ministerului de Interne care au declarat, în mod neoficial, că „da, se mai fură din păduri, dar nu ca în anii trecuți”.