• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2019

Viena este un oraş frumos, plin de istorie, istorie care a marcat destinul Europei. În vârful dealului Kahlenberg ești întâmpinat de un memorial în cinstea lui Jan Sobieski, regele polon care a salvat Viena și Europa creștină de invazia turcească și musulmană. Aici, în cinstea victoriei lui Sobieski, austriecii au ridicat o frumoasă biserică catolică, în care se ține și astăzi liturghia în limba poloneză, ca un semn de recunoaștere a rolului Poloniei în apărarea fundamentelor iudeo-creștine ale bătrânului continent. Pe pereții bisericii se pot vedea plăcuțe comemorative. Una dintre ele este montată de către Academia Română în 1999, și pe care se poate citi, în românește: „În memoria soldaților români care în anul 1683 la despresurarea Vienei au contribuit la salvarea orașului”.

În 1682, ca urmare a unui conflict între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman, sultanul declară război împăratului Leopold I. Ungaria era pașalâc turcesc. Oștirile musulmane pornesc în aprilie 1683 și ajung în preajma Vienei pe 14 iulie, începând asediul orașului. În acel an, în Mol­dova domnea Gheorghe Duca (1678 – 1683), iar în Țara Ro­mânească, Șerban Cantacu­zino (1679 – 1688). Aflând de asediul Vienei de către turci, început în iulie, Sobieski se hotă­răște să vină în ajutorul oraşului cu 27.000 de cavaleri polonezi, care se adaugă celor 19.000 de soldați austrieci, 28.000 de soldați germani și altor câteva mii de soldați aliați. Comanda trupelor creștine a primit-o regele polonez care era deja renumit în luptele cu tătarii și turcii, supra­numit „Leul din nord”. La 12 septembrie reușește o izbândă strălucită în bătălia de la Kahlenberg împotriva otomanilor, sub conducerea marelui vizir Kara Mustafa, care erau în superioritate numerică (cca. 150.000), dar cu mai puțină artilerie.
În cazul unei victorii otomane, soarta Austriei şi a întregii Europe ar fi fost ameninţată, cultura de milenii statornicită în aceste zone ar fi primit o lovitură mortală, similară teritoriilor ocupate până atunci de otomani.

În 2018 s-a hotărât sărbătorirea acestei victorii prin ridicarea unei statui care ar fi urmat să fie amplasată în una din cele mai vi­zitate zone ale Vienei. Iniţiativa a fost anulată, invocându-se jignirea pe care ar resimţi-o popu­laţia musulmană, tot mai nu­me­roasă, din Austria şi a vizi­tatorilor străini musulmani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.