• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Ianuarie , 2023

(partea II)

1. Moș Crăciun lucrează 31 de ore datorită diferențelor de fus orar pe glob. Un inginer finlandez a calculat că Moș Crăciun trebuie să zboare cu 5800 km/ secundă pentru a duce cadouri tuturor copiilor.
2. În Suedia, bradul rămâne împodobit încă 20 de zile de la Crăciun.
3. În Ajunul Crăciunului, în anul 1914, trupele britanice, franceze și germane de pe frontul de vest au făcut un armistițiu – au pus arma deo­parte și au cântat colinde, au îm­părțit cadouri și au stat de vorbă.
4. Probabil cea mai tare glumă dintotdeauna a fost făcută de doi as­tronauți în spațiu, în timp ce reveneau pe Pământ. În anul 1965, ei au transmis prin radio la Centrul de Control, frenetic, că au văzut ceva în spațiu, urmând niște clipe de tăcere. Câteva secunde mai târziu au început să cânte Jingle Bells.
5. Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sărbătoare după Paști, Rusalii și Vinerea Mare.
6. De Crăciun, este tradițional ca oamenii să se sărute sub ramuri de vâsc. În Scandinavia antică, vâscul era asociat cu pace și prietenie, ceea ce ar putea explica obiceiul modern.
30. În anul 1856, a fost împodobit primul brad în fața Casei Albe de către președintele Franklin Pierce.
7. În Etiopia, de Crăciun se sfințesc apele. Oamenii aruncau flori în râuri sfințite, apoi intrau în apele acestora pentru a fi binecuvântați.
8. Peste 200.000 de locuri de muncă sezoniere, numai în Europa, sunt efectul bradului de Crăciun.
9. Primul brad artificial a fost fabricat în Germania. Bradul a fost făcut din pene de gâscă şi a fost vopsit în culoarea verde pentru a-i da efectul de brad de Crăciun. Actualii brazi artificiali sunt realizați din material plastic.
10. În America, există mai mult de 4.000 de programe de reciclare a brazilor. Aici se merge din ce în ce mai mult pe ideea brazilor în ghiveci, care sunt închiriați în perioada de Crăciun pentru 10-14 zile. Ulterior, sunt replantați.
11. Cel mai vândut brad de Crăciun este molidul din Norvegia.
12. Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate, în poveste, în cei 8 reni.
13. Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima men­țiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legen­da Crăciunului” de James Rees.
14. Crăciunul este uneori prescurtat în engleză drept X-mas. Acest lucru se datorează faptului că X în greacă îl reprezintă pe Iisus Hristos, înlocuind astfel „Christ” din numele sărbătorii.
15. În multe țări europene exista tradiția că spiritele, malefice sau benefice, sunt foarte active în perioada celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă. Aceste spirite au evoluat, în cele din urmă, în spiridușii lui Moș Crăciun, mai ales sub influența poemului scriitorului american Clement C. Moore, „Noaptea dinaintea Crăciunului” (1823), care este, potrivit cercetătorilor, cea mai îndrăgită poezie în Statele Unite.
16. Crăciunul a fost declarat sărbătoare oficială în Statele Unite abia în 1907.
17. În Finlanda şi Suedia, cele 12 zile dinaintea Crăciunului sunt declarate ca fiind zilele păcii şi ale dreptății. De aceea, nelegiuirile săvârșite în această perioadă sunt pedepsite mai aspru decât în mod normal.
18. În Norvegia, în Ajunul Crăciunului se ascund toate măturile din casă, pentru că în trecut se credea că vrăjitoarele şi spiritele rele intrau în casă şi furau măturile pentru a zbura cu ele.
19. Crăciunul în Republica Moldova este celebrat la 7 ianuarie în fiecare an, pe stil vechi, la fel ca în Rusia sau Ucraina. O parte a populației sărbă­torește (și) pe stil nou, la 25 decembrie, această dată fiind declarată oficială de către parlament.
20. În Cehia, ajunul Crăciunului se numeşte Stedry den (ziua mâinii deschise), iar seara se fac cadouri. Cadourile sunt aduse de Jezisek (Micul Iisus), care-şi anunță venirea cu un clopoțel, după care dispare. Cadourile se așază sub Pomul de Crăciun şi sunt deschise după cina din seara de Ajun.
21. Oamenii au văzut la început în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis și au atârnat în el mere roșii, simbol al păcatului originar.
22. În urma unei analize a datelor adunate din postările pe rețeaua de socializare Facebook, cele două săptămâni care preced sărbătoarea Crăciunului se numără printre perioadele din an cu cele mai multe despărțiri. Totuși, trebuie spus că 25 decembrie este una dintre zilele cu cele mai mici rate ale separărilor amoroase.
23. Moș Crăciun locuiește în Munții Korvatunturi din Lapland, Finlanda, pe granița finorusă.
24. Se spune că Moș Crăciun a existat cu adevărat în trecut, acesta fiind o referire la Nikolas din Myra, un episcop de pe teritoriul Turciei de astăzi, care a fost sanctificat după moartea sa. Se spune despre acesta că ar fi împărțit cadouri săracilor, iar numele Moș Crăciun sau Santa Claus ar proveni de la numele sfântului – Niklaus.
25. Moș Crăciun nu mănâncă doar fursecuri și lapte. În Suedia se delectează cu budincă de orez, în Australia și Marea Britanie cu brioșe, iar în Irlanda chiar și cu o halbă de bere.
26. O ultimă curiozitate despre Crăciun are în vedere existența unor locuri care poartă denumirea sărbătorii iernii, și anume două insule ale Crăciunului, dintre care una se găsește în Oceanul Indian, iar cealaltă – în Oceanul Pacific.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.