• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Octombrie , 2022

„Pentru a scoate poporul rus din neant, totul trebuie distrus și reconstruit”.
Observații tulburător de actuale, scrise în secolul 19 de Marchizul de Custine.

Marchizul de Custine a călătorit în Rusia la începutul secolului 19.
Călător și scriitor, Marchizul de Custine a scris despre Rusia sub domnia autocrată a țarului Nicolae I, iar unele remarci rămân foarte actuale și astăzi.
„Numai un înger sau un geniu își poate salva mintea după două­zeci de ani pe tronul Rusiei”, a spus călătorul francez, citat care se potrivește cu situația lui Vladimir Putin, aflat de 22 de ani la Kremlin.
Remarca aceasta a fost scrisă acum 183 de ani despre țarul Ni­colae I în cartea „Rusia în 1839”.
Iată o mică parte din obser­vațiile și gândurile marchizului francez.
„Imperiul Rus are disciplină de lagăr în loc de un sistem statal, este o stare de asediu redusă la rangul de stare normală a so­cietății”.
„Acest imperiu în toată imensitatea lui nu este altceva decât o închisoare, a cărei cheie se află în mâinile împăratului; un astfel de stat trăiește numai prin victorii și cuceriri și, în timp de pace, nimic nu se poate compara cu nenorocirile supușilor săi”.
„În inima poporului rus se află o pasiune puternică și nestăpânită pentru cucerire”.
„Rusia își vede în Europa prada, pe care mai devreme sau mai târziu o va primi în urma certurilor noastre; ea incită la anarhie, sperând să profite de descompunerea la care a contribuit, pentru că este în conformitate cu planurile ei”.
„Rușii vor putea să învingă pe toți o clipă cu ajutorul sabiei, dar niciodată cu ajutorul gândirii; iar oamenii care nu au ce să le transmită altor popoare, cei pe care vor să-i supună, nu vor rămâne puternici pentru mult timp”.
„În Rusia, singurele zgomote permise sunt strigătele de admi­rație”.
„Supunerea rușilor – o virtute înnăscută și forțată”.
„Istoria în Rusia face parte din proprietatea statului, este proprietatea morală a prințului moștenitor; se păstrează în beciurile palatului împreună cu comorile dinastiei imperiale, iar oamenilor li se arată doar ceea ce statul consideră necesar. Amintirea celor făcute ieri este proprietatea împăratului”.
„Nu numai că despotismul rus nu pune preț pe idei și sentimente, ci rescrie și faptele, luptă împotriva evidentului și câștigă această luptă!”
„În Rusia, conversația înseamnă conspirație, gândul este răzvrătire”.
„A minți în această țară înseam­nă a proteja societatea, dar a spune adevărul înseamnă a face o lovitură de stat”.
„Clerul ortodox rus a fost și va fi întotdeauna un fel de miliție, dar în uniforma sa diferită de trupele seculare ale împăratului. Preoții subordonați împăratului și episcopii săi constituie un regiment special.
„Armata lor, care se remarcă prin excelentă disciplină, este formată, cu excepția câtorva unități alese, din oameni care sunt prezentați publicului în formă bună și ținuți în pământul din spatele cazărmii. Tenul soldaților epuizați le trădează suferința și foamea - pentru că furnizorii îi jefuiesc pe acești nefericiți, iar ei primesc un salariu prea mic pentru a cheltui o parte din el pe cea mai bună mâncare pentru a le satisface nevoile”.
„Furtul își are rădăcinile în obiceiurile lor, așa că hoții trăiesc cu conștiința curată, iar fețele lor exprimă liniște fără griji până la sfârșitul zilelor. Din când în când îmi amintesc de o vorbă care le sună mereu în gură: «Și Hristos ar fi furat dacă nu i-ar fi bătut mâinile»”.
„Fiecare guvernator știe că el, la fel ca majoritatea colegilor săi, este în pericol să-și petreacă restul zilelor în Siberia. Totuși, dacă în timpul mandatului său de guvernator reușește să fure destui bani pentru a se apăra în instanță la momentul potrivit, va fura; dacă (cazul este imposibil) ar rămâne cinstit și sărac, ar fi pierdut. Aceasta nu este remarca mea, am auzit-o de la mai mulți ruși pe care îi consider de încredere, dar mă voi abține să le menționez numele”.
„În Rusia, conversația înseamnă conspirație, gândul este răzvrătire”.
„Cine îmi va spune ce poate face o societate care nu se bazează pe demnitatea umană?”
„Nu mă obosesc să repet: pentru a scoate rușii din neant, totul trebuie distrus și reconstruit”.
„Dacă oamenii trăiesc în lanțuri, atunci sunt demni de o asemenea soartă; tirania este creată de națiunile înseși”.
Cartea Marchizului de Custine răspunde la multe întrebări despre Rusia de astăzi. De ce milioane de cetățeni ai săi cred în propaganda excesiv de falsă? „Pentru ruși, cuvintele sunt mai importante decât realitatea”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.