• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Noiembrie , 2017

Moiseiul dă tonul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii

În toamna anului 1944, la periferia comunei Moisei a avut loc unul dintre cele mai crunte masacre antiromâneşti. Trupele maghiare aflate în retragere pe Valea Izei au omorât 29 de români, în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borşa. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viaţă: Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, şi Vasile Ivaşcu, care ulterior a înnebunit parţial. Acea casă a devenit azi monument, „Casa martirilor moiseieni”, iar evenimentele de atunci sunt astăzi încrustate nu doar în Monu­men­tul de la Moisei ci mai ales în memoria şi sufletul oamenilor. Moiseiul este deopotrivă veche vatră de patriotism şi credinţă, o comună martir în care dragostea de ţară şi jertfa pentru neam fac parte din identitatea locului. Aici, evenimentele cu însemnătate istorică nu sunt organizate formal, doar pentru a fi bifate, ci sunt trăite.

De aceea, comuna va marca într-un mod inedit Centenarul Marii Uniri, des­chizând şirul acestor evenimente săptă­mâna viitoare, în preajma zilei na­ţionale.
Vasile Hojda, directorul școlii Moisei explică: „Noi începem mani­festările dedicate Centenarului Unirii miercuri, 29 noiembrie 2017. Concret, am pre­gătit un eveniment pentru Ziua Națio­nală a României. Tocmai de aceea, am ridicat un catarg în curtea Școlii și după un scurt program artistic, cu cântece patriotice și poezii dedicate Zilei de 1 Decembrie, vom înălța un drapel pe acest catarg, care va rămâne acolo să dovedească faptul că suntem români înființați acum 100 de ani ca stat națio­nal, unitar și indivizibil, că ne mândrim cu acest lucru, și care să dăinuie și peste veacuri.
Catargul acesta cu tricolorul este amplasat în fața Școlii, are o înălțime de 10 metri iar steagul este de vreo doi metri. Am comandat steagul de la o fabrică din Vâlcea. Chiar dacă dimensiunile ar putea fi și mai mari, acest steag este uriaș pentru noi ca școală prin însemnătatea lui, și ne dorim ca în sufletele noastre și ale moiseienilor să fie, în timp, și mai mare. Noi avem în școală 360 de elevi. Am stabilit că după înălțarea drapelului, în fiecare început de săptămână, la începerea programului din ziua de luni, să ne adunăm cu toți elevii la umbra drapelului și să se intoneze imnul de stat. Pe vremuri se cânta imnul în fiecare dimineață. Considerăm că este bine să insuflăm tinerilor un pic de patriotism, cu atât mai mult cu cât comuna noastră este o Comună Martir și este foarte important să ne cunoaștem istoria, să ne cinstim valorile și să ne mândrim cu țara noastră pentru care s-au făcut atâtea jertfe. Deci, în fiecare luni, în fiecare săptămână, la Moisei se va intona imnul, asta cel puțin până anul viitor când va fi Centenarul Unirii. Atât profesorii cât și localnicii care au auzit de intenția noastră au fost încântați, cu atât mai mult cu cât suntem o comunitate de români și este normal să facem tot ce ne stă în putință pentru a promova și în rândul tinerilor adevăratele valori ale Neamului. Domnul primar Toader Ștețcu, dar și restul Primăriei ne-au susținut întotdeauna și au avut grijă mereu de toate aceste aspecte dar și de promovarea istoriei și culturii locale”.

La înălțarea drapelului vor fi invitate și oficialități locale şi judeţene și va avea loc o slujbă de sfințire a tricolorului cu preoții din localitate. Evenimentul va începe la ora 12. Atmosfera de sărbă­toare va fi întregită și prin faptul că fiecare elev va avea în mână un steguleț tricolor, vor fi ghirlande tricolore pe școală, iar profesorii și invitații vor avea în piept o cocardă tricoloră pe care este inscripționat 1 Decembrie.

„Prin toate acestea ne-am convins că se pot face lucruri frumoase și autentice, nu cu bani mulți, însă este nevoie de multă voință. Nu este nimic rău să fii patriot, iar dacă ne uităm la celelalte popoare vedem că nimeni nu se sfiește de patriotism. Ba mai mult, unii știu
să-și promoveze patriotismul inclusiv prin scene din fil:me artistice. Noi de ce nu am putea face măcar puțin din ce fac alte popoare? Mai ales că avem cu ce să ne mândrim și ce să le spunem tinerilor noștri când e vorba de Patria noastră. Pe parcursul anului viitor vom mai avea o serie de evenimente și chiar ore de curs pe subiectul Centenarului Marii Uniri”, a completat Vasile Hojda.
Primarul comunei Moisei, Toader Şteţ­cu a arătat că primăria sprijină iniţiativa şcolii cu atât mai mult cu cât înseamnă şi cunoaşterea şi promovarea istoriei şi identităţii naţionale către tânăra gene­raţie: „În faţa istoriei poţi sta drept sau în genunchi, dar niciodată indiferent. Noi, moiseienii, am învăţat de la străbuni că în genunchi se stă numai în biserică, aşa că astăzi, în faţa istoriei putem sta drepţi, cu fruntea sus, mândri de trecutul, de tradiţiile, de oamenii şi de comuna noastră, de zestrea sfântă pe care am primit-o moştenire şi pe care o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”.

 

 

„În faţa istoriei poţi sta drept sau în genunchi, dar niciodată indiferent. Noi, moiseienii, am învăţat de la străbuni că în genunchi se stă numai în biserică, aşa că astăzi, în faţa istoriei putem sta drepţi, cu fruntea sus, mândri de trecutul, de tradiţiile, de oamenii şi de comuna noastră, de zestrea sfântă pe care am primit-o moştenire şi pe care o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”.

Toader Şteţ­cu, primarul comunei Moisei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.