• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Martie , 2015

Modernizarea reţelei de apă cu „metoda pumnului în gură”

Proiectul cu fonduri europene de reabilitare a reţelei de apă din Maramureş are probleme la capitolul documentaţie. Pentru că primarul din Bocicoi a sesizat neregulile din zona Sighetului şi nu vrea să semneze acte pentru un proiect ce nu-l vizează, ca răzbunare, sunt ameninţate trei sate că vor fi lăsate fără apă.

 

În urmă cu doi ani, Societatea Vital a făcut o adresă către Consiliul Local Bocicoi că au de schimbat nişte ţevi şi dacă li se aprobă să lucreze pe domeniul public. „Au trasat ei nişte linii pe o schiţă, pentru Crăciuneşti, de la pompe la Doboieşi. Mai exact, acele pompe alimentează bazinul Doboieşi şi de acolo se alimentează tot Sighetu Marmaţiei, dar şi satele noastre Crăciuneşti, Bocicoi, Tisa. Este în zona frontului de captare de la Crăciuneşti, unde sunt mereu probleme dacă vine apa mai mare. Noi nu eram prinşi ca şi cum am face parte din proiect. Au tras nişte linii pe proiect ca şi cum comuna Bocicoiu Mare ar fi un cartier al Sighetului.”, spune primarul din Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc.

Problema din start a fost că în proiect nu erau prevăzute lucrările de reparaţii în urma săpăturilor, lucru ce a fost sesizat la momentul respectiv de Consiliul Local. „Am văzut însă că ei nu au luat în calcul că sunt drumuri asfaltate, că sunt case care vor fi debranşate de la apă şi în proiectul lor nu este prinsă refacerea drumurilor şi rebranşarea caselor dacă schimbă ţevile. Nu am fost prinşi şi noi în proiect, cu toate că şi noi avem probleme în acest sens. Deci au făcut proiectul şi se prevăd lucrări la noi, dar fără să repare pe unde trece conducta şi fără să rebranşeze casele. Deci, să lucreze la noi şi să ne descurcăm după aceea”, spune Lazarciuc.

Mai mult, Lazarciuc a sesizat un aspect ce ţine de legalitate, care nici în ziua de azi nu a fost rezolvat: „tot acum doi ani, au prezentat autorizaţii şi certificate de urbanism aprobate de Sighetu Marmaţiei. În condiţiile în care legea spune clar că dacă este vorba de o lucrare ce vizează două sau mai multe Unităţi Administrative Teritoriale, autorizaţia şi certificatul de urbanism se eliberează de Consiliul Judeţean. De doi ani nu s-au mai pus în legalitate din acest punct de vedere. Nouă nici nu ne-au cerut aprobare ci aviz consiliului, pentru că era vorba de domeniul public. Noi ne-am trezit pe nepusă masă cu nişte linii trasate pe drumuri şi ni s-a spus „ăsta-i proiectul şi aşa vom lucra”. Când au venit pentru aviz în Consiliu, răspunsul consilierilor a fost să se facă o variantă de traseu pe sub deal, ca să nu deranjeze drumurile, având în vedere că nu a fost prinsă repararea. Vă daţi seama că n-au făcut nimic”, explică primarul din Bocicoiu Mare.

 

Între timp, s-a turnat asfaltul pe drumul naţional, şi în ianuarie 2015 s-a dat negaţie din partea celor de la Drumurile Naţionale că nu este permis să treacă pe acolo cu conductele. Iar în acel moment, cei de la Vital i-au cerut primarului din Bocicoi să le dea un traseu alternativ. „Mi-au împins mie sub nas o adresă prin care îmi cer să le dau un traseu alternativ. Eu am ţinut legătura cu viceprimarul din Sighetu Marmaţiei, şi am chemat un specialist să identifice un traseu pe sub dealul care leagă Crăciuneştiul şi Tisa pentru că acolo sunt variante de câmp, pe drumuri din domeniul public. Dar omul acela trebuie plătit, pentru că nu a lucrat degeaba, dar ei nu vor. Nu ştiu ce eu făcut ei, dar au plătit un proiect şi acum mă forţează pe mine să le dau un alt traseu. Dar ce treabă am eu cu traseul respectiv şi cu proiectul lor? Pentru că eu nu pot să fac cheltuieli pentru proiectul altora”.

 

Se pare că cererea Vitalului a fost una mai degrabă una retorică, pentru şi-au făcut singuri o a doua variantă de traseu: „au găsit pe Crăciuneşti străzi de câmp, şi pe Tisa nu au întrebat pe nimeni pe unde poate trece conducta. Deocamdată nu lucrează, pentru că sunt la faza de hârtii, şi încearcă să mă facă să le semnez cu heirupul. Având negaţia de la Drumurile Naţionale au revenit cu altă adresă să le avizăm noul traseu. Dar gafa este identică. Pentru că ar trebui să li se dea autorizaţie de la Consiliul Judeţean. Pentru că dacă ar avea această autorizaţie, am fi condiţionaţi şi noi să aprobăm, dar cu condiţia să se repare străzile şi să se rebranşeze gospodăriile afectate de schimbarea ţevilor. Să nu rămânem descoperiţi. Noi nu avem bani să reparăm după cineva! În mod normal ar trebui să aibă o documentaţie de la un proiectant, dar ei adoptă metoda pumnului în gură. Plus că au făcut tot felul de presiuni să mă forţeze să fiu de acord. Ei s-au plâns şi prefectului, dar eu am răspuns că au avut timp să intre în legalitate, pentru că şi sub nasul prefectului au dus documentele eliberate de Sighet. Cum se gândesc oare că pot face lucrurile în continuare ilegal? Eu sunt din 2000 primar şi nu am făcut nicio ilegalitate, nu pot accepta aşa ceva”, explică Lazarciuc.

 

Problema cea mai gravă este că în loc să se rezolve problemele ce ţin de legalitate şi de lucrări, se fac ameninţări pentru răzbunare. Şi dacă acestea vor fi puse în aplicare, trei sate or fi lăsate fără apă. Primarul Liviu Lazarciuc este cât se poate de indignat: „Din cauză că eu nu le semnez planşele, ne ameninţă că de la 1 mai ne opresc apa pe nişte motive puerile. Au anunţat deja că din 1 mai ni se taie apa, ca să se răzbune. Dar de ce să sufere oamenii pentru problemele lor? În viziunea lor eu sunt problema, nu ce au făcut ei”.

 
 

„Cei de la Vital încearcă să mă forţeze să le vizez tot felul de planuri şi planşe. Fiind vorba de bani europeni ei trebuie să aibă documentele în regulă. Dar noi nici măcar nu avem Consiliu Local şi se ştie problema asta, deci nu am cu cine să mă consult. Am cerut Prefecturii să mă îndrume, pentru că este destul de ciudat şi nu poţi să te abaţi de la partea legală, nu îmi pot asuma eu nişte lucruri pe proiectul altora. Dar probabil cei de la Vital vor să meargă în continuare cu lucrarea respectivă, ilegal, pentru că din câte am înţeles s-au făcut deja decontări în baza autorizaţiei date de Sighet. Dar fiind vorba de două Unităţi Administrativ-Teritoriale, e ilegal. Şi mie mi-e frică să le vizez documentele, de ce să o păţesc eu şi să dau cu subsemnatul din cauza lor? Eu nu vreau să semnez ca ei să se scoată că au făcut o lucrare greşită”.

Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.