• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Noiembrie , 2019

Modalități de conservare a esteticii satului maramureșean, dezbătute în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania

Marți, 19 noiembrie, sa­la de ședințe „Bogdan Vodă” din cadrul P­ala­tului Administrativ a găzduit evenimentul „Arhitectura în Satele Maramureșene”, inițiativă organizată sub egida Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2019. Executivul Consiliului Jude­țean Maramureș a fost reprezentat de vicepreședintele Ioan Doru Dăn­cuș, la eveniment mai fiind prezenți arhitecți și specialiști în domeniu, dar și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din județ.
În cadrul evenimentului, arhitectul Laura Zaharia a prezentat harta meș­terilor în construcții și ghidurile de arhitectură pentru mediul rural, după care a urmat o dezbatere privind tra­iectoria arhitecturii tradiționale și modalitățile de promovare a instrumentelor prezentate. Deși prezența în sală a reprezentanților autorită­ților locale din județ a fost redusă, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a subliniat că implicarea conduceri­lor locale în conservarea arhitecturii tradiționale este absolut crucială.
„Autoritatea locală ar trebui să fie prima interesată să încurajeze oamenii să conserve stilul tradițional. Consiliul Județean Maramureș spri­jină autoritățile locale și are în ­imple­mentare, dar și pe agenda vii­­toa­re, proiecte prin care se vizează revitalizarea satului maramureșean și perpetuarea valorii materiale și imateriale a acestuia”, a arătat Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.
Toți cei prezenți la eveniment au fost de acord că la nivelul comu­nităților locale trebuie sedimentată ideea de identitate și apartenență la un spațiu a cărui estetică nu le apar­ține doar unor oameni, ci întregii comunități. Totodată, s-au dezbătut idei de proiecte prin care se pot încuraja și aduce împreună toate păr­țile interesate de astfel de demersuri de protejare și promovare a arhitecturii tradiționale.
Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019 se desfășoară în perioada 7 - 24 noiembrie și constă într-un șir de evenimente organizate în localitățile Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Baia Mare, Oradea și Satu Mare, care își propun să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, dar și să promoveze excelența în acest domeniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.