• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

„Misiunea pe care acum o am este una de maximă responsabilitate”

Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare a îmbrăcat haine noi. Astfel, în urma concursului desfășurat recent, Marinel Petreuș a fost desemnat noul manager al instituției de cultură. În 18 mai 2017, acesta a semnat contractul de management în biroul președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care i-a urat mult succes în activitate și realizări profesionale remarcabile. Școala Populară de Artă fiind o instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea CJ, Marinel Petreuș a fost invitat să participe la prima ședință a Consiliului Județean Maramureș, pentru a prezenta aleșilor județeni proiectele pregătite pentru acest mandat.
Noul manager pornește cu dorința de a aduce instituția în prim-planul vieții culturale maramureșene. „Proiectele pe care le-am gândit aici sunt legate de abordarea unor noi domenii de interes artistic în funcție de cerințele publicului, o promovare mai puternică a instituției, precum și prezența noastră mult mai activă în plan cultural”, a declarat Marinel Petreuș, noul manager al Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare.
 

 

Mircea CRIȘAN

Reporter: Un scurt CV.
Marinel Petreuș: Absolvent al Aca­demiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare Muzicală, licențiat în Arte, domeniul Muzică, profesor de chitară clasică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, colaborator al instituțiilor culturale de prestigiu, cantautor și interpret de muzică folk, rapsod po­pular și acum director al Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare. Cu o bogată experiență artistică ca dascăl, am primit cu mândrie recunoașteri, diplome de onoare și excelență pentru activitatea didac­tică și profesionalismul cu care am îndrumat de-a lungul anilor elevii spre performanță. Mă mândresc cu faptul că mulți dintre elevii mei mi-au călcat pe urme. Participarea la nenu­mărate evenimente culturale mi-a adus, dacă mai era nevoie, confirmarea vorbei românești „sângele apă nu se face”. Asemănarea timbrului meu vocal cu cel al tatălui meu și aparițiile pe marile scene alături de artiști consacrați mi-au întărit convingerea că folclorul trebuie transmis mai departe.

Rep.: Pe scurt, care este povestea relației dumneavoastră cu muzica, de la primele încercări până astăzi?
M.P.: Povestea mea muzicală începe în copilărie, când pe discuri de vinil ascultam muzica fraților Petreuș. Luam vioara când tata era plecat și izbuteam să-i descifrez tainele. Pe la 15 ani știam Balada lui Ciprian Porumbescu, apoi în liceu urcam cu vioara pe scena „Maialului” năsău­dean. Zongora am îmbrățișat-o de mic. Ritmul de Maramureș îl am în sânge, doar sunt născut într-o familie de artiști – pentru mine „o dulce po­vară” – vorba unui mare poet român. Numele Petreuș obligă și onorează. Am crescut cu folclorul și horile moroșenești. Și totuși... am îmbrățișat chitara clasică, iubesc jazzul și folkul, scriu poezii, compun muzică cla­si­că... am avut un parcurs artistic atipic, de multe ori împotriva curentului. Participarea la Festivaluri naționale de muzică Folk mi-a adus trofee și premii importante. Colaborarea cu mari artiști români a fost pentru mine o binecuvântare. Faptul că am cântat alături de frații Petreuș este pentru mine, ca rapsod popular, cea mai mare bucurie. Le-am purtat cu mândrie horile prin lume și m-am identificat cu Maramureșul meu drag. Într-un cuvânt: viața mea înseamnă muzică.

Rep.: Cea mai mare realizare de până acum?
M.P.: Cea mai mare realizare de până acum este familia mea: 25 de ani de căsătorie, o soție devotată și trei copii minunați, cel mare absolvent de stu­dii superioare, iar cei mici încă elevi, și ei iubitori de folclor.

Rep.: Cum aţi văzut Școala Populară de Artă ca elev, ca profesor şi acum, ca director?
M.P.: Cu emoții am pășit pentru prima oară în Școala Populară de Artă „Liviu Borlan”, ca învățăcel dornic de cunoaștere. Apoi, aici
mi-am început cariera de profesor și poate nu întâmplător am ales să mă întorc tot aici. Mă emoționez și acum când îmi amintesc de elevii mei de atunci, o parte din ei au ajuns mari artiști sau profesori și duc mai departe ceea ce eu i-am învățat. Mi­siunea pe care acum o am ca director al Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan”este una de maximă respon­sa­bilitate.

Rep.: Ce priorități aveți pe termen scurt în calitate de director?
M.P.: Pornesc cu dorința de a promova această Instituție și de a o aduce în prim-planul vieții culturale maramu­re­șene, acolo unde îi este locul.
Cred cu tărie în munca în echipă și în faptul că împreună, elevi și profesori, vom derula proiecte frumoase, concretizate prin parteneriate cu instituții culturale și de învățământ, ONG-uri, pe plan local și național, cu lărgirea ofertei educaționale, promovând Școa­­la noastră printr-o prezență cons­tan­tă pe scena culturală a comunității.

Rep.: O urare pentru cititorii
GA­ZETEI dintr-un cântec drag?
M.P.: În încheiere transmit urări de bine cititorilor GAZETEI și tuturor maramureșenilor, cu promisiunea:
„Maramureș te-oi hori
și la lume-oi povesti,
Să te știe-ntreaga lume
că ai cel mai mândru nume!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.