Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mircea Dolha acuză: „sondajul e o făcătură!”
Partidele politice se pregătesc pentru alegerile locale din 2016. Va fi primul examen politic major, cel care va arăta unde se situează partidele în intenţia de vot a românilor, un rezultat necesar pentru stabilirea strategiilor politice pentru alegerile generale. În acest context, liberalii se pregătesc asiduu.
Pentru desemnarea candidaţilor la primăriile importante din judeţe s-a trecut la realizarea unor sondaje de opinie pentru a vedea care liberal este situat mai bine în intenţiile de vot ale cetăţenilor.
Evident, Baia Mare a fost prinsă pe lista în care se organizează acest sondaj intern.
Cinci membri ai organizaţiei PNL Baia Mare şi-au exprimat intenţia de a candida la Primărie. Mircea Dolha, Cristian Niculescu Ţâgârlaş, Călin Bota, Simion Bizău şi Felician Cerneştean sunt cei cinci trecuţi pe lista de sondare.
Iar rezultatele sunt surprinzătoare. Menţionăm că aceste scoruri sunt venite pe surse.
Felician Cerneştean: notorietate: 53,7%, intenţie de vot: 22,1%.
Mircea Dolha: notorietate: 86,9%, intenţie de vot: 11,1%.
Cristian Niculescu Tâgârlaş: notorietate: 37,7%, intenţie de vot: 8,2%.
Călin Bota: notorietate: 36,7%, intenţie de vot: 10%.
Simion Bizău: notorietate: 28,8%, intenţie de vot: 9%.
La indicatorul intenţie de vot, probabil cel mai important pentru partide, cel mai bine clasat este Felician Cerneştean, un consilier judeţean vocal şi cam atât. Neavând rezultatele oficiale, cele scrise pe hârtie cu antet, nu putem decât să credem în ce spun liberalii băimăreni, adică faptul că acest clasament reflectă dorinţele liberalilor băimăreni în materie de candidaţi la Primărie.
Pe de altă parte, la întocmirea listei iniţiale, când a fost o înşiruire de nume supuse sondării, s-a ţinut cont (aşa se spune) de criteriile de selecţie pentru candidaţii la diverse demnităţi, ori funcţii.
Printre acestea, candidaţii trebuie să nu fi avut probleme de ordin penal, să nu aibă dosare penale. Nici traseiştii politici nu vor mai primi girul conducerii PNL. Decalogul PNL a stârnit discuţii în interiorul partidului, dar conducerea se pare a fi fermă pe poziţii şi afirmă că nu vor ceda colegilor ce solicită unele concesii. În acest context, între candidaţii băimăreni este unul care se pare că ar avea probleme cu o condamnare, ceea ce l-ar scoate de pe listă. Rămâne de văzut ce vor hotărî cei de la Bucureşti.
Până la decizia finală, am încercat să aflăm opinii ale celor care au făcut obiectul sondajului, în urma apariţiei în spaţiul public a acestor rezultate. Din păcate, doar Mircea Dolha a răspuns la telefoanele date.
„În calitate de lider al organizaţiei PNL Baia Mare, pot să spun câte ceva. Eu am achitat, noi cei care am fost incluşi în acest sondaj a trebuit să plătim sondajul. Am achitat partea mea şi sondajul nu a apărut încă de la cei care trebuiau să îl facă. Nu ştiu cine l-a făcut, cum l-a executat, dar am dat bani, am plătit şi doresc să mi se prezinte un raport, rezultatele… Nu a fost doar un sondaj, a fost mai amplu. Tocmai de acea doresc să mi se prezinte un sondaj, nu o făcătură. Am văzut pe surse, în presă şi nu este asumat de PNL… Nici eu nu îl recunosc ca sondaj! Pentru că noi am avut nevoie de ceva mai elaborat şi ce este pe surse e ceva aşa, o chestie copilărească.
Bineînţeles că pot fi taxat ca subiectiv pentru că, din ce se aude, pe locul întâi ar fi altcineva. Nu mă deranjează nici asta! Eu ştiu un singur lucru: că m-am sondat, cu ghilimele de rigoare, în 2011 ca independent, o dată la Primărie, apoi susţinut de două-trei partide mici, la alegerile din Colegiul în care am candidat. Am avut 24% la Primărie şi 19 şi ceva pe jumătate din Baia Mare, plus comunele din jur. Aşa că nu am cum să cred că am scăzut atât de vertiginos, mai ales că am fost unul dintre cei activi şi am dat satisfacţie electoratului întotdeauna”, a spus Dolha.
Parlamentarul băimărean a afirmat că a făcut în mod expres o solicitare secretariatului general al partidului, la nivel central pentru a obţine rezultatele sondajului respectiv.
„Cu aşa ceva nu se glumeşte. Le-am spus că pe surse circulă un sondaj care e o făcătură. Iar luni, când avem şedinţa de unificare, se va analiza şi cererea mea. Voi vedea contractul, cine a făcut. Din sursele mele, dar nu este ceva în scris, ci doar verbal, este vorba de CSOP. Am vorbit cu domnul Muşetescu şi dânsul a spus că nu recunoaşte un astfel de sondaj. Am cerut sondajul, deoarece sunt îndreptăţit, l-am plătit, ca şi Niculescu şi Cerneştean şi Bota. Să primim câte un exemplar, pentru că nu este unul simplu, este şi un studiu de piaţă pe Baia Mare pentru a vedea cu ce probleme se confruntă cetăţenii din oraş, care le sunt îngrijorările, dar şi dorinţele pentru noul executiv al Primăriei de anul viitor”, a spus Dolha.
L-am întrebat pe parlamentar dacă este scump un astfel de sondaj, dar nu a putut să ne dea un răspuns.
„Nu pot să spun că este ieftin, dar nu pot să vă spun deoarece am înţeles că suma a fost achitată de copreşedintele la nivel judeţean, domnul Man. Acest sondaj a fost făcut pe partid”, a mai spus Mircea Dolha.
Dar cum sursele noastre sunt informate, am aflat că un astfel de sondaj ar costa circa 7000 de euro de persoană.