• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Octombrie , 2017

Ministrul Dialogului Social s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor, patronatelor și ai ONG-urilor din Maramureș

Alături de ministrul Ga­briel Petrea s-au aflat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan și se­cretarul de stat în Ministerul Tine­retului și Sportului, Cosmin Butuza.
Gabriel Petrea a arătat că își dorește să plece din Maramureș cu o idee deja formată pe cele două proiecte de lege, respectiv cel privind modificarea Legii dialogului social 62/2010 și Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. 1260/2001 privind sectoarele de activitate. La întâlnirea de la ora 10.00, cu sindicatele și patronatele a subliniat faptul că își dorește ca aceste proiecte să se apropie de forma finală.

„Am plecat de la un principiu simplu pe care toate confederațiile sindicale și patronale ni l-au prezentat, respectiv faptul că, din anul 2011, de când Legea este în vigoare, contractele colective de muncă semnate cu sindicatele a scăzut. Există o nevoie în societate pentru a reveni la nego­cierea colectivă la nivel de sector, plecând de la realitatea din ziua de azi. Aceasta ne arată că este nevoie de forță de muncă calificată, că trebuie asigurate muncitorilor drepturi egale, că trebuie să existe un nivel de salarizare care să le asigure bunăstarea. Încercăm să redefinim sectoarele de activitate plecând de la nevoile angajaților din acel sector, fără să le mai amestecăm cum erau până acum, un exemplu fiind Sectorul cultură, tipografie și mass-media. De asemenea am definit foarte clar ce înseamnă reprezentantul salariaților, el fiind denumit în lege, dar fără să se specifice că este ales în mod direct de angajați, prin vot secret. Am definit modul în care se negociază, am redefinit nego­cie­rea contractelor colective de muncă, am stabilit echivalență între organi­zația sindicatelor și cea a patro­natelor.
Fiind parteneri de dialog, este normal ca aceștia să aibă aceleași condiții, motiv pentru care am întărit dialogul bipartit. La nivel european se merge pe un astfel de dialog, unde influența statului este minimală. Este ceea ce ne dorim și noi, ca statul să intervină doar atunci când există neînțelegeri între parteneri, respectiv între confederația sindicală și confederația patronală. Așteptăm de la dumnea­voastră, în cel mai scurt timp, pro­punerile pentru a modifica aceste legi. Noi susținem sindicalizarea, deoarece considerăm că atunci când există înțelegere între un patronat și un sindicat avem pace socială”, a declarat ministrul Consultării Pu­blice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.
Reprezentanții sindicatelor au expus puncte de vedere pe aceste proiecte, unii dintre aceștia arătând că așteaptă ca nu sunt de acord cu actuala Lege a Dialogului Social, 62/2010 și cer chiar abrogarea acesteia. Totodată, au cerut ministrului Dialogului Social să apere liderii sindicali care își fac treaba, iar pe cei care nu reprezintă inte­re­sele salariaților să îi sancționeze.
 

Ministrul Petrea insistă pe o comunicare mai bună între ONG-uri și Guvern

În cea de-a doua întâlnire, stabilită la ora 12.00, unde ministrul Gabriel Petrea s-a întâlnit cu organizațiile ne­guvernamentale din județ, s-au dez­bătut problemele pe care ONG-urile le întâmpină în momentul aplicării pentru proiecte, arătând că se dorește crearea unui cadru larg pe domenii, dar și implicarea ONG-urilor în luarea deciziilor. Ministrul consideră că trebuie să existe o comunicare directă cu organizațiile neguvernamentale, pentru a încuraja înființarea acestora și în mediul rural, marea majoritate existând, în prezent, în mediul urban.

 

„Vom încerca să rămânem într-o legătură cât mai strânsă pentru a crea cadru necesar pentru înființarea de noi ONG-uri, iar cele deja existente să poată  să se asocieze în rețele pe aceleași domenii de activitate. Am făcut o cercetare la nivel național cu privire la finanțarea ONG-urilor și am observat că există o predilecție de finanțare pe anumite domenii, dar printr-o comunicare mult mai eficientă putem să rezolvăm această problemă. Mai mult, în urma unei cercetări făcute în cursul anului trecut s-a observat că există peste 100.000 de ONG-uri înființate la nivelul țării, din care doar 40.000 au avut activitate”.
Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social

 

Gabriel Zetea: Fiecare autoritate locală își dorește o bună salarizare și condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit despre spitalele aflate în subordinea consiliilor județene sau a consiliilor locale, arătând că aici lucrurile se complică, deoarece nu poate nimeni să impună unui Consiliu Județean sau Consiliu Local ce act sau hotărâre să adopte.

„Mi-e greu să cred ca toate consiliile locale sau județene să adopte o hotărâre identică, deoarece astfel de lucruri se dezbat, există puncte de vedere diferite și nu poate fi impus nici unei entități un contract încheiat cu Ministerul. Cred, însă, că fiecare autoritate locală își dorește o bună salarizare și condiții mai bune de viață pentru toți cetățenii. Sănătatea reprezintă, cel puțin pentru Consiliul Județean Maramureș, un aspect extrem de important. Și am făcut eforturi pentru ca cele două spitale aflate în subordinea Consiliului Județean, Spitalul Județean și Spitalul de Boli Infecțioase, să aibă toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea la standarde cât mai înalte și să fie satisfăcute toate cerințele”
- a conchis șeful administrației județene, Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.