• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Februarie , 2013

Mihai Dăncuş:documentar biobibliografic aniversar

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a lansat, marţea trecută, volumul „Mihai Dăncuş: documentar biobibliografic aniversar”, în Seria Personalităţi maramureşene – aniversări. Această lucrare a fost realizată în cadrul Serviciului de Informare Bibliografică şi Documentară de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” de Aristiţa Borbei şi Liana Pop.  

 
 

Împlinirea de către Mihai Dăncuş a 70 de ani de viaţă, dintre care aproape cinci decenii dedicate cercetării, a prilejuit realizarea acestui volum biobliografic. Despre omul şi cercetătorul Mihai Dăncuş aduc cuvinte de preţuire în această carte dr. Teodor Ardelean, conf.univ.dr. Gheorghe Mihai Bârlea, Vasile Bele, Pamfil Bilţiu, Ioan M. Botoş, Jeaneta Ciocan, Pierre Dutron, Ligia Fulga, dr. Ilie Gherheş, prof.univ.dr.Ioan Mariş, prof.dr.Ştefan Mariş, Nicoară Mihali, prof.univ.dr.Ilie Moise, Ileana Moiş, prof.univ.dr.Ioan Opriş, Todinca Gheorghe şi Patrick Weisbecker.

 

Scurtele repere biografice sunt urmate de activitatea profesională excepţională a lui Mihai Dăncuş, care cuprinde colecţionarea a mii de obiecte muzeale, multe de patrimoniu naţional şi peste 100 de unităţi arhitectonice pentru muzeul în aer liber, cercetări în care a adunat un bogat material documentar, implicarea în organizarea festivalurilor folclorice anuale din Maramureş („Tânjaua de pe Mara”, „Hora de la Prislop”, „Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă Marmaţia”, „Ziua folclorului şi etnografiei”), participarea, iniţierea şi conducerea unor campanii de cercetări folcloristice şi etnografice, conducerea a numeroase lucrări de restaurare a unor biserici de lemn şi a altor construcţii de importanţă istorică, participarea la realizarea unor filme ştiinţifice şi documentare. Volumul conţine şi un repertoriu al studiilor şi comunicărilor ştiinţifice în volume şi reviste de specialitate realizate de Mihai Dăncuş, precum şi o trecere în revistă a numeroaselor broşuri cu tematică de popularizare a muzeului sighetean. O activitate atât de laborioasă a dus la obţinerea a numeroase distincţii şi decoraţii, diplome şi brevete în ţară şi în străinătate, lista acestora fiind impresionantă.

 

Volumul este completat de secvenţe autobiografice, referinţe critice despre cercetător şi opera acestuia, pagini de corespondenţă şi zeci de fotografii reunite în file de album.

 
 

Un destin de înaltă nobleţe intelectuală şi morală

 

„Mihai Dăncuş este unul dintre cei mai reprezentativi etnologi şi etnografi din România, cu reputaţie internaţională, şi, cu siguranţă, printre cei mai tenace şi competenţi cercetători ai culturii materiale şi ai spiritualităţii maramureşene. Un prestigiu consolidat timp de aproape cincizeci de ani, cu vocaţie, pasiune, inspiraţie şi creativitate, configurând un profil şi un destin de înaltă nobleţe intelectuală şi morală. Muzeograf şi etnograf, etnolog şi om de cultură, nu în ultimul rând director al Muzeului Maramureşului din Sighet, domnul Dăncuş a impus o concepţie şi o viziune coerentă şi originală asupra modului cum trebuie să cercetăm, să protejăm, să înţelegem şi să valorificăm tezaurul de memorie culturală al Maramureşului, cu originalitatea lui, dar şi cu valenţele naţionale şi europene, având girul şi preţuirea unor somităţi în domeniu (...)”

 

Conf.univ.dr. Gheorghe Mihai Bârlea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.