• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Decembrie , 2015

Meşteşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului într-o expoziţie de fotografie

Marţi, 15 decembrie, de la ora 14:00, la Bastionul Măcelarilor din Piaţa Izvoarelor nr.1, a fost vernisată expoziţia tânărului artist fotograf Radu Lazăr, intitulată Meşteşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului. Acest eveniment cultural se înscrie în şirul manifestărilor derulate sub genericul Crăciun în Maramureş 2015, organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, în parteneriat cu instituţiile de cultură din Baia Mare şi judeţ.

 

 

Expoziţia Meşteşuguri tradiţionale din Ţara Maramureşului numără 33 de fotografii alb-negru originale, care ilustrează bogatul patrimoniu etnografic al Ţării Maramureşului, întrucât aceste produse tradiţionale ale zonei au fost înlocuite progresiv de produse de duzină, ce se vor a fi tradiţionale. Sunt instantanee luate în timp ce meşterii populari prelucrează lutul, lemnul, firele textile sau nuielele.

 

Expoziţia poate fi vizitată în intervalul 15 decembrie 2015-22 ianuarie 2016, după următorul orar: marţi-vineri 9-17, sâmbătă-duminică 10-14, luni închis. Partener în cadrul acestui proiect expoziţional este Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

 

Povestea proiectului Meşteşuguri tradiţionale din  Ţara Maramureşului a debutat în 2010, când Radu Lazăr a început să colinde satele din această  zonă. După ce a ascultat  şi a fotografiat poveştile oamenilor întâlniţi, a decis să se axeze pe meşteşugarii tradiţionali din zonă, deoarece a observat că meşteşugurile erau practicate din ce în ce mai puţin. În cei 5 ani de proiect a fotografiat zeci de meşteşugari tradiţionali, fiecare cu povestea lui, observând totodată tendinţa de dispariţie sau chiar dispariţia unora dintre meşteşuguri, datorată lipsei tinerilor ucenici, plecaţi în alte ţări, sau lipsei cererii datorate globalizării şi înlocuirii produselor tradiţionale cu unele de duzină, produse industrial.

 

În continuarea acestei expoziţii de fotografie, Radu Lazăr îşi propune să tipărească un album foto documentar. Albumul va fi realizat în colaborare cu Teofil Ivanciuc, care va contribui cu text bine documentat despre fiecare meşteşug în parte.

Textul va   completa povestea meşteşugurilor, realizând o punte de legătură între imagini. Albumul se doreşte a fi un semnal de alarmă şi totodată o posibilitate de a stimula oamenii să reînceapă practicarea meşteşugurilor uitate.

 

„Am fotografiat poveştile oamenilor întâlniţi”

 

„Povestea proiectului a debutat în 2010, când am început să colind satele din Ţara Maramureşului. După ce am ascultat şi am fotografiat poveştile oamenilor întâlniţi, am decis să mă axez pe meşteşugarii tradiţionali din zonă, deoarece am observat că meşteşugurile erau practicate din ce în ce mai puţin.

În cei 5 ani de proiect am fotografiat zeci de meşteşugari tradiţionali, fiecare cu povestea lui. Am observat tendinţa de dispariţie sau chiar dispariţia unora dintre meşteşuguri, cauzată de lipsa tinerilor ucenici, plecaţi în alte ţări şi de absenţa cererii, consecinţă a globalizării şi a înlocuirii produselor tradiţionale cu unele de duzină, produse industrial.

Contemporaneitatea a aruncat treptat o stigmă asupra ţăranului, satului, desconsiderând valoarea lumii rurale până la a o clasă pe o treaptă inferioară citadinului. Nu sunt de acord cu această perspectivă  şi, din fericire, există din ce în ce mai mulţi oameni care realizează că „a fi ţăran” nu are în sine o conotaţie   peiorativă. Iubesc satul, iar arta practicată vreme de generaţii în cadrul satelor nu trebuie neglijată, deşi pericolul consumerismului   en-gross duce naturalmente la transferul artei populare dinspre viaţa cotidiană către muzee.

 

 

În Maramureş  există încă numeroşi meşteri populari, însă interesul pentru susţinerea şi măcar promovarea lor este extrem de scăzută.  De asemenea, auto-susţinerea meşterilor este extrem de dificilă în contextul în care totul se produce în masă, iar arta populară nu se pliază prin  natura sa unui astfel de model economic, iar pentru a-l   cita pe unul dintre meşterii maramureşeni: o zi de lucru la coasă a devenit mai rentabilă decât una în atelier.

Radu Lazăr

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.