• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Septembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Peelingul chimic

Fiecare dintre noi păstrăm în minte o imagine a noastră ideală, pe care de la un moment dat nu o mai regăsim când ne privim în oglindă. Mici imper­fec­ţiuni, cum ar fi pete mai închise la cu­loare, pori mai vizibili, riduri fine la colţul ochilor, aspect mai tern, lipsit de strălucire, vin să se aşeze treptat ca o „mască” pe care ne-am dori să o înde­păr­tăm pentru a ne regăsi aspectul tânăr şi luminos. Una dintre metodele cele mai eficiente şi mai puţin agresive de a re­găsi acest aspect este peeling-ul chimic.
Peeling-ul chimic este o procedură  străveche de reîntinerire a pielii care constă în aplicarea pe piele a unei subs­tanţe chimice cu o concentraţie precisă şi cunoscută. Scopul procedurii este distrugerea straturilor superficiale sau mai profunde ale pielii, urmată de vindecare fără producerea de cicatrici, cu ameliorarea texturii şi aspectului gene­ral al acesteia.
În ultima perioada de timp, interesul pentru procedurile de reîntinerire minim invazive sau neinvazive şi care necesită un timp de recuperare foarte scurt creşte. Majoritatea peeling-urilor chimice se situează în această categorie de proceduri. Un avantaj suplimentar este reprezentat de costul relativ redus comparativ cu procedurile laser sau cu alte proceduri de reîntine­rire, argument îmbrăţişat de pacienţii care caută nu neapărat cel mai eficient tratament existent, ci un raport echilibrat între cost, beneficiu, riscuri şi complicaţii posibile şi timpul de refa­cere. Astfel, peeling-ul chimic repre­zintă nu numai o componentă importantă în medicina estetică a trecutului dar şi un element esenţial în cea a viitorului.
 
Datorită descuamării fiziologice ine­gale a celulelor superf:ciale cor­noa­se, lumina se reflectă de pe suprafaţa pielii în mod inegal, creând aspectul de piele ternă, lipsită de luminozitate, fiind un joc de lumini şi umbre. Asupra acestui aspect acţionează în mod specific peeling-ul chimic, realizând îndepărtarea acestor straturi de celule superficiale moarte şi expunând straturile celulare mai profunde, cu aspect uniform şi tânăr.

Peeling-ul este un termen de origine engleză care semnifică „descuamare” sau „curăţare”, iar metoda derma­to­cos­metică ce poartă acest nume este folosită pe de o parte pentru îndepăr­tarea celulele moarte de la suprafaţa pielii iar pe de altă parte pentru stimularea funcţiei celulelor din straturile profunde, inducând astfel reînnoirea acestora. Peeling-ul chimic este consi­de­rat un act stimulator, regenerativ, care menţine tinereţea şi luminozitatea te­nului; el stimulează activitatea celulară, induce sinteza de colagen şi elastină, având astfel un efect benefic asupra elasticităţii şi tonicităţii pielii. De asemenea, acţionează şi asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorând petele pigmentare induse de soare, apărute după leziuni de ac­nee sau după afecţiuni inflamatorii.
 

Tipuri de peeling chimic și indicațiile lor

Peeling-ul chimic utilizează substanţe special concepute pentru a fi utilizate în tratarea pielii. Substanţele chimice care sunt folosite pentru efectuarea peeling-urilor diferă între ele prin formula chimică: alfa-hidroxiacizi (ex. acid glicolic), beta-hidroxiacizi (acid salicilc), acid tricloracetic, solutie Jessner, acid retinoic, rezorcinol, fe­nol etc., precum şi prin „puterea” aci­dului care deter­mină şi profunzimea acţiunii sale.
În funcţie de profunzimea acţiunii, peeling-urile se clasifică în: foarte superficiale (determină exfolierea stra­tului cornos, fără necroză epider­mică), superficial (necroza unei părţi a epidermului sau a unei părţi a acestuia, fără depăşirea membranei bazale), mediu (necroza întregului epiderm, a dermului papilar şi a zonei superioare a dermului reticular) şi peeling profund (necroza epidermului şi a dermului până la nivelul dermului reticular mijlociu).


Peeling-ul foarte superficial este o tehnică ce acţionează asupra stratului superficial al epidermului şi reprezintă cea mai uşoară formă de peeling. Acest tip de peeling este recomandat femeilor de peste 30 ani, mai ales dacă locuiesc în mediul ur­ban şi sunt expuse în mod constant unui nivel crescut de factori poluanţi din mediul înconjurător şi femeilor fu­mătoare. În acest caz, o serie de cel puţin trei peeling-uri superficiale reprezintă o soluţie acceptabilă pentru ameliorarea aspectului pielii. Datorită faptului că acest tip de peeling este unul foarte superficial, acţionând strict asupra straturilor superficiale ale epidermului, este foarte blând şi nu ne-cesită timp de izolare-recuperare.
În cazul pacienţilor tineri care prezintă leziuni de acnee sau doar un ten gras, este recomandat peeling-ul cu acid salicilic, substanţa care este liposolubilă şi are o acţiune selectivă asupra glandelor sebacee (element important în dezvoltarea acneei), este antiinflamator şi antimicrobian.
După 40 de ani, o analiză atentă a pielii poate evidenţia modificări specifice ale pielii cum ar fi ridurile superficiale sau petele pigmentare (pete închise la culoare); de asemenea, se poate constata un aspect mai rugos sau piele uscată, deshidratată.
Persoanelor care prezintă o hiperpigmentare indusă de sarcină sau de utilizarea de contraceptive orale (melasma sau masca gravidităţii) se reco­mandă peeling-ul mediu cu acid glico­lic sau acid tricloracetic pentru ameliorarea aspectului pielii inducându-se o descuamare nedureroasă a pielii care durează aproximativ 5-6 zile şi care poate să amelioreze toate aceste aspecte neplăcute.
Peelingul profund este recomandat pacientelor cu riduri mai profunde, mai ales cele periorale (din jurul gurii) sau cu cicatrici rezultate în urma formelor grave de acnee. Procedura este agre­si­vă, poate fi însoţită de complicaţii redutabile şi necesită un timp de izolare socială mai îndelungat. Alternativa acestei proceduri este tratamentul cu laser fracţional, mai sigur, mai eficient şi cu un timp de recuperare mai redus.
 

Ce așteptări realiste putem avea de la un peeling chimic
- Un ten mai luminos, o piele cu aspect sănătos, mai bine hidratată
- Diminuarea aspectului de piele seboreică (ten gras)
- Reducerea ridurilor superficiale, o piele mai fină şi netedă
- Depigmentarea (decolorarea) petelor pigmentare
- Întreţinerea şi ameliorarea tenului la fumători
 

10 axiome despre peelingul chimic
- Fiecare tip de peeling are indicaţii precise şi fiecare pacient trebuie să be­neficieze de tratament individualizat
- Este o metodă sigură şi eficientă de menţinere a tinereţii şi sănătăţii tenului indiferent de vârstă
- Peelingul chimic nu este un tratament pentru cancerele de piele
- Contraindicaţii absolute: pacient necooperant sau cu aşteptări nerea­liste, infecţie activă bacteriană,virală (herpes) sau plăgi deschise, isotre­tinoin în ultimele 6 luni
- Tratamente asociate: injecţii cu Botox, aşteptaţi 2 săptămâni apoi un Peeling chimic mediu, apoi injecţii cu  Ac. hialuronic după ce dispare infla­maţia (aprox. 2 săptămâni)
- Expunerea la soare, traumatismele mecanice şi folosirea de make-up înainte de vindecarea pielii pot fi cauzele unor infecţii şi cicatrici
- De cele mai multe ori este necesară efectuarea unei serii de mai multe peelinguri de acelaşi tip sau diferite
- Nu este recomandată efectuarea mai multor şedinţe de peeling superficial pentru a obţine efectele unui peeling profund, acest lucru fiind inutil
- Indiferent de tipul de peeling, acesta nu este echivalentul tehnicilor de reîntinerire cu laser şi în consecinţă nici efectele sale nu sunt atât de evidente şi de lungă durată precum ale acestuia din urmă
 - Rezultatele obţinute după peeling chimic nu sunt permanente şi nu este oprit procesul de îmbătrânire al pielii.

 

 

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.