• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Noiembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Modificări ale pielii în bolile interne

Modificări ale calităţii pielii, adică tegumente palide, uscate, care se des­cua­mează şi determină mâncărime sunt adesea asociate cu afecţiuni cro­ni­­ce ale rinichilor sau ficatului. Aceasta mâncărime a pielii poate să se dezvolte din cauza unei probleme colestatice (afecţiuni ale bilei) sau administrării de medicamente care afectează bila (eri­tromicina, contraceptive orale, fe­no­tiazine). Caracteristic pentru acest tip de prurit este localizarea la nivelul extremităţilor (mâini, picioare). Pentru ameliorarea acestui simptom trebuie, în primul rând, rezolvată cauza (inter­venţia chirurgicală dacă avem pietre la fiară, tratarea „bilei leneşe”, tratamentul pentru afecţiunea ficatului) sau îndepărtarea medicamentului care determină colestaza. Apoi, se pot ad­mi­nistra medicamente precum nalmefen, naltrexone, acid ursodeoxicolic, la indicaţiile medicului specialist.
O altă cauză a mâncărimii pielii este boală cronică renală (mai ales la pacienţii hemodializaţi), tratamentul în acest caz fiind diferit (se aplică creme hidratante şi creme cortizonice, se poate efectua fototerapie, sau se pot administra medicamente, la indicaţiile medicului).

Cianoza, adică colorarea în albastru a gingiilor, mucoaselor şi pielii, datorită lipsei de oxigen din sânge, poate fi dată de o boală congenitală a inimii sau când inima nu reuşeşte să asigure o circulaţie competenta (insuficientă cardiac), determinând o coloraţie albăs­truie la nivelul nasului, buzelor, urechilor şi vârfului degetelor.

Roşeaţa pielii apare când sângele este bogat în oxigen, când există o creştere a diametrului sau numărului de vase capilare din piele sau o combinaţie a acestor doi factori. Majoritatea cazu­rilor de roşeaţă apar în forme diverse de policitemie (primara sau secun­dară), dar şi în boli cardio-pulmonare. Roşeaţa palmelor, asociată cu senzaţii de furnicături, sugerează o afectare a ficatului, dar apare şi în sarcina sau tirotoxicoza.
Flushingul (înroşire sau îmbujorare) feţei, gâtului, pieptului şi abdomenului poate să fie o caracteristică de familie, sau poate să apară după ce mâncăm alimente condimentate, iuţi sau stimulante, după expunere la căldura sau la factori emoţionali. Există, în schimb, şi unele afecţiuni pe care trebuie să le luăm în calcul, mai ales dacă această modificare a pielii se instalează brusc – sindrom carcinoid, mastocitoza sistemică, feocromocitom, sindrom Sipple.

Modificări de culoare a pielii pot să apară în ciroza biliară primară (pigmentare maro-murdar, accentuarea pistruilor, a areolelor, culoare mai în­chisă la nivelul mâinilor, în şanţurile palmelor). Deficienţa de vitamine (pellagra) determină că pielea expusă la soare să capete un aspect de pergament, mai închis la culoare, mai ales la pacienţii alcoolici. Icterul (colora­rea în galben a pielii) apare în afecţiuni bilio-hepatice, dar şi în insuficienţa cardiacă congestive.

Modificări ale transpiraţiei  pot să aibă o bază emotivă sau pot să sugereze o afecţiune mai serioasă, cum ar fi in­farctul miocardic acut, şoc cardiogen, insuficientă ventriculară stânga, edem pulmonar, feocromocitom.

O multitudine de modificări cutanate pot sugera un cancer subiacent. De asemenea, orice tumoră poate să dea metastaze cutanate, mai ales la nivelul scalpului. O „gâlmă” nou apărută în zona ombilicului, la un pacient care slăbeşte brusc în greutate, poate repre­zenta nodulul „sora Joseph”, întâlnit în cancerul de stomac, de colon sau de ovar.

Unghiile  au şi ele de suferit în cazul unor afecţiuni sistemice. Astfel, în boală de ficat, unghiile pot deveni bu­tu­cănoase, incurbate, îngroşate sau aplatizate, cu benzi albe, striaţii sau fragile. Unghiile care devin albe pot să sugereze o insuficienţă cardiacă congestivă, diabet, sindrom Raynaud, dar pot să apară şi la oamenii sănătoşi. Unghiile galbene, fără cuticulă, se pot asocia cu limfedem primar, sinuzită, bronsiectazii.

Părul poate suferi din cauza malnu­triţiei (creşte greu, cade sau devine gri). La bărbaţi, pierderea părului la nivelul frunţii sau a vârfului capului se asociază cu un risc cardiovascular cres­cut (hipertensiune şi hipercoleste­ro­lemie).

­În concluzie, este important să examinăm şi pielea, în cazul în care există o afecţiune sistemică, deoarece pielea, de multe ori, oglindeşte ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.

 

Contact

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.