• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe

Ce sunt petele pigmentare?
 

Hiperpigmentarea este dată de o producţie în exces a melaninei, care, prin de­punerea la nivelul pielii, cauzează o coloraţie neuniformă
şi pistrui.

 

Cauzele hiperpigmentării
 

Principala cauză în apariţia petelor pigmentare o reprezintă soarele, în aşa numitul proces de fotoîmbă­trânire.  Hiperpigment[rile pot fi pro­duse şi agravate şi de alţi factori: hor­monali (contraceptivele, hormo­nii din sarcină), deficienţa de vita­mina B12, inflamaţia după orice traum[ cutanată, arsuri sau după leziunile de acnee.
Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face în cazul în care aveţi hiperpig­mentări este să continuaţi expune­rea la ultraviolete (fie în aer liber sau la solar); de asemenea fumatul joacă un rol în agravarea hiperpigment[rilor.
Hiperpigment[rile sunt foarte frecvente şi riscul lor creşte cu vârsta, în special la persoanele cu piele deschisă la culoare.

 

Cum puteţi reduce riscul de a dezvolta pete pigmentare?
 

Modificări ale stilului de viaţă: re­nunțaţi la fumat, reduceţi consumul de alcool şi faceţi exerciţii în mod regulat pentru a îmbunătăți circu­laţia sanguină.  Consumaţi cantităţi crescute de fructe şi legume pentru a creşte aportul de vitamine şi anti­oxidanţi.
Îngrijirea zilnică corespunzătoare a pielii trebuie să conţină: exfoliante pentru a îndepărta stratul de celule moarte şi pigmentul superficial, creme hidratante şi creme cu vitamina C şi alţi antioxidanţi pentru a neutraliza radicalii liberi.
Fotoprotecţia este foarte important[ în prevenirea apariţiei şi extinderii petelor pigmentare. 

 

De ce mijloace de tratament dispunem?
 

Tratamentul hiperpigmentărilor re­pre­zintă o provocare. Terapiile con­venţionale sunt reprezentate de agenţi de albire împreună cu pee­linguri chimice sau o serie de tratamente laser. Hiperpigmentările si­tuate în epiderm sunt mai responsive la tratament decât cele profunde din derm. Dată fiind natura rezis­tentă a acestei afecţiuni, nume­roase mijloace de tratament au fost încercate:

Agenţi depigmentanţi
-  diferite pre­parate pot fi încercate (acid azelaic, retinoizi, acid kojic). Ele sunt eficiente pe  hiperpigmentările uşoare şi superficiale. Efectul se instalează lent şi de obicei este necesară o durată îndelungată a tratamentului.

Microdermoabraziunea - realizează o exfoliere mecanică a stratului superficial al pielii. Pentru a fi eficientă, este indicată doar pentru petele superficiale. Sunt necesare şedinţe repetate pentru un rezultat satisfăcător.
 

Peelingul  chimic - reprezintă aplicarea unei substanţe acide la nivelul feţei cu scopul de a produce o distrugere şi apoi o exfoliere la nivelul pielii pentru a lăsa în loc o piele nouă şi sănătoasă. Peelingurile chimice joacă un rol semnificativ în tratamentul melasmei. Pacienţii trataţi printr-o combinaţie de peelinguri chimice şi tratament topic au de­mons­trat ameliorări mai rapide şi mai importante decât cei cu tratament topic. În funcţie de substanţa folosită, un peeling chimic poate să fie superficial, mediu sau profund. Pentru a preveni reapariţia hiperpig­men­tă­rilor, după procedură se reco­mandă fotopro­tecție cu SPF 50+.

Tratamente laser
1. Laserul fracţional cu CO2 - unică tehnologie care permite reînnoirea blândă a pielii prin milioane de arii milimetrice de distrucție tisulară. Avem astfel acum posibilitatea să pătrundem suficient de profund în piele încât să eliminăm melasma. Laserul fracţional cu CO2 este apro­bat FDA pentru tratamentul fotoîm­bătrânirii cutanate, al cicatricilor postacnee şi melasmei. De obicei, pentru tratamentul hiper­pigmen­tărilor sunt necesare o serie de 3-4 tratamente la un interval de 4-6 săp­tămâni, o fotoprotecţie strictă după procedură este esenţială.
2. Lumina intens pulsat[ (IPL) -  poa­te fi utilă în cazurile de hiper­pig­­mentări localizate la nivelul epidermului. Din păcate, de cele mai multe ori în melasmă avem un exces de pigment în straturile mai profunde ale pielii, adică în derm, ceea ce face această procedură ineficientă în acest caz.
3. Laserul Qswitched Nd:YAG - cu o lungime de undă de 532nm sau 1064 nm este folosit pentru tratamentul liniilor fine faciale, ridurilor, tatuajelor, petelor solare şi melasmei. La­se­rul pătrunde şi ţinteşte melanina din dermul profund, fiind astfel o opţiune viabilă pentru tratamentul melasmei.
4. Laserul Qswitched Alexandrite- are o lungime de undă de 755nm, care e absorbită specific de mela­nină, fapt care îl face deosebit de eficient în tratamentul hiperpig­mentărilor loca­lizate şi al efelidelor (pistrui).
 

Care este eficacitatea tratamentului?
De obicei după tratament se obţine dispariţia hiperpigmentărilor, care au însă tendinţa de a recidiva în lunile de vară, necesitând astfel de cele mai multe ori un tratament de întreţinere.

Tratamentul este indicat doar pentru faţă sau şi pentru alte zone (ex. mâini)?

Aceste tratamente pot fi folosite si pentru alte zone corporale, de exemplu dosul mâinilor este o alt[ zonă frec­vent tratat[ pentru hiper­pigmentări.
Tratamentul este dureros?
În funcţie de tratamentul ales în timpul procedurii, se poate resimţi o sen­zaţie de arsură (în cazul peelingu­rilor) sau de mici înţepături (în cazul tratamentelor laser).

Îngrijirea după tratament

Evitarea soarelui şi fotoprotecţia sunt esenţiale pentru pacienţii cu me­lasmă. O expunere minimă la razele ultraviolete poate șterge efi­ciența câtorva luni de tratament, astfel încât nu putem sublinia în­deajuns impor­tanţa fotoprotecţiei.


 

 

CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.