Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Medicina privată, fesul public şi promisiunile guvernamentale
Ministerul Sănătăţii se laudă că va creşte salariile medicilor din banii pacienţilor şi din munca lor! Proiectul de lege potrivit căruia medicii din spitalele publice vor putea desfăşura activităţi în regim privat la cererea pacientului, în afara programului de lucru a fost trimis Parlamentului. Nicolae Bănicioiu le-a cerut parlamentarilor să voteze legea înainte să intre în vacanţă astfel încât veniturile medicilor să se majoreze cât mai repede.
Cu o mână dă, din buzunarul nostru şi cu două ia. Câteva zeci de avocaţi, medici, farmacişti, sportivi, contabili sau asistenţi au primit în 2014 de la ANAF decizii de impunere de zeci de mii de lei, cu tot cu penalităţi, pentru ultimii 4 ani. Tot acest scandal ar fi pornit după ce inspectorii ANAF ar fi descoperit că într-un întreg lanţ de farmacii din România toate farmacistele erau angajate folosind contracte de drepturi de autor, deşi potrivit Codului Fiscal, drepturile de autor presupun activităţi independente, de creativitate – dar acest lucru era permis de o hotărâre de Guvern din 2010. Premierul a anunţat recent o amnistie fiscală pentru aceste cazuri.
De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor vrea din vară impozite mai mari pentru: medici, farmacişti, avocaţi şi alte profesii liberale. În total, aproximativ un milion de profesionişti şi Persoane Fizice Autorizate.
Pentru că nebunia să fie completă, Ministerul Sănătăţii se laudă că va creşte salariile medicilor, dar băgând mâna în buzunarul pacienţilor şi folosind infrastructura publică a sistemului de sănătate. Controversatul proiect de lege care a mai fost prezentat de GAZETA a fost transmis Parlamentului, iar Ministrul Sănătăţii a cerut dezbaterea lui înainte de vacanţa Parlamentară, ba chiar spera ca acest act normativ să intre în vigoare de l1 iunie. Proiect de lege prevede că medicii din spitalele publice vor putea desfăşura activităţi în regim privat la cererea pacientului, în afara programului de lucru. „În contextul subfinanţării sistemului medical din România şi, implicit, al veniturilor nesatisfăcătoare ale cadrelor medicale se impune de urgenţă identificarea unor soluţii în vederea creşterii veniturilor personalului medical, în concordanţă cu importanţa socială a profesiei, performanţei şi competitivităţii, precum şi pentru stimularea dezvoltării unităţilor sanitare publice“, se arată în expunerea de motive a proiectului. Proiectul nu prevede o grilă în funcţie de care se vor calcula pachetele de servicii. Mai mult, experţii i-au găsit mai multe puncte slabe: legea oferă facilitatea de a utiliza infrastructura de stat în scop privat, dar nu rezolvă problema principală a cadrelor medicale, şi anume creşterea salariilor. Principala dificultate este modul plăţii salariilor, date fiind prevederile legii salarizării unice, după care sunt calculate salariile medicilor.
Medicul Cornelica Ilea spune că legea e favorabilă medicilor: „Din punctul meu de vedere este foarte binevenită propunerea să se poată face consultaţii şi după orele de program. Pentru că oricum ei îşi fac consultaţii private la cabinetele lor, dar dacă Ministerul Sănătăţii îi ajută să rămână în spital să lucreze după program e şi mai bine. Pentru că mult mai bună este accesibilitatea pacientului, au acces şi la serviciile clinice şi paraclinice şi probabil că spaţiile se vor da în comodat sau cu o chirie modică”.
Cum se va face delimitarea dintre serviciile publice şi cele private? „în spaţiile din Ambulator, acolo unde sunt cabinete la Policlinică, este de exemplu program de dimineaţă, iar după-masa poate să lucreze medicul specialist pe partea privată. Deci nu se vor amesteca, pentru că după orele de program se va face asta. În orele de program sunt banii publici, iar după orele de program sunt banii pe care medicul poate să-i facă din activitate privată, pe tariful stabilit şi pe consultaţie contra cost. Sau poate cu coplata, ca o parte din bani să-i plătească Casa şi o parte pacientul. Asta depinde şi de preferinţa pacientului. Pentru că aţi văzut că s-a spus că dacă se doreşte numai la anumiţi medici, pacientul poate să aleagă contra cost”.
Cornelica Ilea spune că nici temerile legate de eventuale excese ale medicilor care ar putea spune: „hai după ora 16 când îmi termin programul” nu sunt întemeiate: „N-au cum să facă asta pentru că ei au norma de minim 20 de consultaţii pe contractul cu Casa de Asigurări pe care trebuie să le facă în timpul programului. Sigur că sunt riscuri să te cheme la control după program, dar dacă există posibilitatea să meargă omul cu trimitere de la medicul de familie pe contract cu Casa de asigurări, normal că vor merge. Că sunt mulţi care nu au posibilităţi. Vor fi probabil unii cu posibilităţi care se orientează spre partea privată ca să nu stea la programări şi să nu stea la rând foarte mult, şi probabil că aceste persoane care şi acum merg pe partea privată, nu neapărat cu trimiteri, se vor orienta spre serviciile din spital”.
Ministrul Sănătăţii mai spune că noua lege le va permite inclusiv autorităţilor locale să acorde un procent pentru salariile medicilor, lucru ce până acum nu îl putea face, pentru că nu aveau bază legală. „Puteau în schimb să le ofere cazare medicilor. În unele zone din ţară acest lucru deja se întâmplă. Ceea ce trebuie să înţeleagă autorităţile locale este faptul că majoritatea spitalelor nu mai sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, ci în subordinea lor. Sănătatea trebuie să fie prioritară pe plan local. Deci nu mai există altceva mai important decât spitalul. Nu sunt mai importanţi pomişorii din parc, sau mai ştiu eu ce alte lucrări. Spitalul devine principala prioritate. Dacă tot ţi-ai asumat această răspundere, trebuie să o duci până la capăt”, a precizat Bănicioiu. Numai că autorităţile locale nu au bani pentru asta. Ba mai mult, pe aceleaşi bugete, sau pe bugete mai mici le-au crescut an de an obligaţiile. Vom reveni.
„Este foarte binevenită propunerea să se poată face consultaţii şi după orele de program. Pentru că oricum ei îşi fac consultaţii private la cabinetele lor, dar dacă Ministerul Sănătăţii îi ajută să rămână în spital să lucreze după program e şi mai bine. Pentru că mult mai bună este accesibilitatea pacientului, au acces şi la serviciile clinice şi paraclinice şi probabil că spaţiile se vor da în comodat sau cu o chirie modică”.
Cornelica Ilea