Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Meandrele unui scandal artificial
Încâlcita poveste a disputei dintre Liceul ucrainean Taras Sevcenko şi Clubul Şcolar Sportiv care funcţionează la parterul clădirii a început în urmă cu vreo 7 ani. Atunci, după vizita preşedintelui ucrainean în ţară, Ministerul Educaţiei a decis să investească câteva miliarde de lei în reabilitarea liceului, proiect care presupunea totodată evacuarea Clubului Şcolar Sportiv, instituţie care funcţiona acolo de peste 30 de ani şi, dintr-o dată, se vedea scoasă în stradă.
Ambele instituţii sunt în subordinea aceluiaşi minister, numai că măsura cu care sunt tratate e diferită. De atunci, problema a fost scoasă frecvent de la naftalină, mai ales în preajma unor vizite a oficialilor ucraineni.
Desigur, nimeni nu s-a opus proiectului de reabilitare a liceului şi nici nu a îngrădit în vreun fel drepturile minorităţii ucrainene, numai că, mai nou, şi elevii care practică sport sunt tot un fel de minoritate, aşa că, Primăria Sighet a început să caute încă de pe atunci soluţii care să fie pe placul tuturor. Degeaba însă. Niciuna dintre soluţiile propuse de autoritatea locală nu a fost acceptată, ba mai mult, într-o şedinţă care a avut loc săptămâna trecută la Instituţia Prefectului Maramureş, primăria a fost acuzată voalat că e vinovată pentru amânarea rezolvării acestei probleme.
În urma întâlnirii, primăria a emis un comunicat în care explică cum s-au petrecut lucrurile: „în primul rând, atât Primăria Sighetu Marmaţiei, cât şi eu, ca primar al acestui municipiu, am sprijinit întotdeauna comunitatea ucraineană, la fel ca şi toate minorităţile etnice din municipiul nostru. Tocmai din acest motiv, am purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii Liceului „Taras Sevcenko” şi cu cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş pentru găsirea unei soluţii şi rezolvarea problemei. Nu ne-am opus niciodată cedării acestui spaţiu Liceului Ucrainean şi mutării Clubului Şcolar Sportiv, dimpotrivă, noi am fost cei care am căutat şi propus soluţii, neprimind însă niciun răspuns.
Am oferit nu una, ci două variante pentru mutarea Clubului Şcolar Sportiv: o centrală termică dezafectată, clădire proprietate publică a municipiului Sighetu Marmaţiei, situată pe strada Constructorului, care a fost de altfel transmisă în administrare, prin hotărârea de Consiliu Local nr. 37 din 2008 Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, neaducându-se nici o investiţie de la preluarea clădirii, o altă alternativă fiind Şcoala cu 16 clase, aflată lângă Sala Polivalentă.
Mai mult, am încercat să grăbesc lucrurile şi tocmai în această idee am făcut această propunere Ministerului, concretizată printr-o adresă pe care am trimis-o Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru ca domniile lor să îndeplinească demersul de a da cu titlu de transfer această clădire din proprietatea municipiului Sighetu Marmaţiei, în proprietatea statului, respectiv a Ministerului Educaţiei, dar nu s-a făcut nimic nici pentru adoptarea acestei soluţii. Având în vedere demersurile şi deschiderea arătată de autoritatea locală pentru rezolvarea acestei situaţii, acuzaţiile aduse nu sunt reale şi denotă rea-credinţă”.
Varianta vehiculată la întâlnire a fost mutarea Clubului în imobilul şcolii „Ion Buteanu”.
Prefectul Anton Rohian a declarat în cadrul întâlnirii că: „Nu accept ca această situaţie să fie blocată de ani de zile. Se vede clar că nu se doreşte soluţionarea ei şi nu înţeleg de ce? Este necesar ca propunerea ISJ Maramureş să fie iniţiată ca hotărâre în Consiliul Local Sighetu Marmaţiei. Sper ca domnul primar să înţeleagă că trebuie să sprijinim comunitatea ucraineană din judeţ şi să privim cu responsabilitate acest aspect”.
Primarul Ovidiu Nemeş a explicat în comunicat că nu este de acord cu această soluţie din motive clare: „destinaţia imobilului a fost schimbată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 45 din 2013, votată în unanimitate, care a vizat mutarea activităţii unităţii şcolare şi predarea imobilului în administrarea Centrului Cultural Sighet, instituţie care în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu închiriat, în incinta Palatului Episcopal. Decizia a avut la bază, în primul rând, economia realizată la bugetul local, în acest caz nefiind necesară plata chiriei către Episcopia Ortodoxă Maramureş”.
În acelaşi comunicat, primarul Ovidiu Nemeş arată că: „Primăria Sighetu Marmaţiei este cea care are în primul rând interesul în rezolvarea acestei situaţii, fapt de altfel demonstrat prin demersurile făcute până acum. Consider însă că adevărata rezolvare a situaţiei nu poate fi făcută prin discuţii şi dispute sterile, cu caracter politic, ci prin soluţii concrete şi demersuri la care noi aşteptăm cu interes răspuns de mult timp. Prioritatea noastră este găsirea unei soluţii benefice atât Liceului ucrainean, cât şi Clubului Şcolar Sportiv, ambele instituţii având aceleaşi drepturi şi bucurându-se de acelaşi interes şi sprijin din partea noastră”.
„Constat cu mare dezamăgire că zilele trecute, domnul prefect Anton Rohian, înalt funcţionar al guvernului Ponta mă apostrofează şi acuză în mod oficial, dar total nefondat, printr-un comunicat remis presei, cu privire la poziţia mea faţă de comunitatea ucraineană şi Liceul Ucrainean din urbea pe care o conduc.
Întâlnirea organizată la Prefectura Maramureş pe tema spaţiului în care funcţionează la această dată Liceul Ucrainean Taras Sevcenko, în care s-a vehiculat că Primăria Sighetu Marmaţiei nu ar dori soluţionarea problemei, respectiv cedarea spaţiului de la parterul imobilului în care funcţionează Clubul Şcolar Sportiv către Liceul ucrainean, a reuşit să producă doar un atac murdar la adresa municipalităţii şi o dezinformare a opiniei publice, fără o soluţie optimă pentru părţile implicate”.
Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei