• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

„Măseaua fără minte” a lui Nicolăescu împotriva stomatologilor

Revoltător! Fără consultare publică, Ministerul Sănătăţii a decis să sisteze decontarea serviciilor de medicină dentară. Practic, ne întoarcem în Evul Mediu, devenind singurul stat European în care medicina dentară este exclusă din sistemul public al asigurărilor de sănătate.

 
 

Ministerul Sănătăţii ne lasă, la propriu, fără dinţi! De acum încolo, românii care nu îşi permit să plătească o intervenţie stomatologică nu vor mai putea intra într-un cabinet medical. Asistenţa medicală stomatologică acordată gratuit copiilor şi bătrânilor a fost sacrificată de ministerul Eugen Nicolăescu, folosind cu ipocrizie pretextul că decizia politică salvează viaţa bolnavilor de cancer. Suntem astfel prima ţară din UE şi singura care exclude din asigurările sociale de sănătate stomatologia.

 

Decizia lui Nicolăescu dă o palmă unei ramuri importante a medicinii şi ne aruncă practic în “Evul Mediu”, rânjind cu dispreţ: “Ce nevoie aveţi de dinţi?”.

Asta ca să nu mai vorbim de numeroasele legi şi Constituţia României care sunt încălcate flagrant şi de faptul că suntem oricum între codaşii Europei la igienă şi sănătate dentară. Iar acest lucru declanşează numeroase afecţiuni grave.

Dr. Viorica Titircă, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Maramureş explică: „De la 1 aprilie, Casa Judeţeană a anunţat că se taie fondurile care oricum erau mult diminuate. De la 1000 de lei cât lua un doctor în medie în funcţie de gradele de specialitate, am luat 300 de lei pe ultima lună, pe martie. Deci, cu 300 de lei ce să faci? Pe urmă s-a spus că nu mai luăm niciun ban şi cine a lucrat, e treaba lui, că nu are cum să deconteze.

Deocamdată nu se ştie cum rămâne situaţia, nu s-a dat nicio explicaţie, iar apoi ministrul a apărut la o emisiune şi a zis că între un bolnav cu o carie şi un bolnav oncologic, a ales oncologia.

Asta înseamnă că s-au tăiat de tot deocamdată decontările pentru stomatologie”. Care sunt efectele? În primul rând nu mai există gărzi la stomatologie. Apoi, pentru mulţi cetăţeni cu venituri mici nu vor mai exista nici dentişti. Iar cabinetele din mediul rural foarte probabil se vor închide pe capete din lipsă de pacienţi: „Primul efect direct este că cel puţin până la 1 aprilie, sâmbăta şi duminica existau nişte gărzi, adică servicii de urgenţă, făcute de medicii care au contract cu Casa. Acum nu vor mai fi, deşi vin sărbătorile. Aşa că, probabil pacienţii vor suna la uşi şi vor da din picioare unde scrie cabinet stomatologic.

Eu personal, făceam până acum tratamentele la copii fără bani. Câţi încăpeau din acea sumă, dar bineînţeles că lucram pentru mulţi fără bani, fără să se mai deconteze, pentru că nu poţi să pui un copil pe lista de aşteptare. Am un teanc uriaş cu fişe, pot să vi-l arăt, pe care nu le-am declarat pentru decontare pentru că nu are rost. Deci am făcut şi voluntariat. Eu nu am putut să lucrez pentru copii numai strict de 1000 de lei, cât se deconta.

Oricum, era un sistem foarte idiot, că de exemplu, dacă prin absurd să zicem, făceam mai puţin decât plafonul, îţi dădea mai puţin, dar dacă făceai mai mult, nu îţi dădea mai mult decât plafonul. Şi niciodată nu se regulariza acest lucru, cum se spune la gaz. În ultima vreme au fost pe contract în jur de 80 – 90 de stomatologi, că în ultima vreme lumea a cam renunţat pentru că se cer foarte multe acte. Mai mult, pe foarte mulţi colegi i-au amendat pentru nişte absurdităţi. De exemplu s-au dat amenzi pentru că nu aveau imprimate pentru trimiteri nu ştiu unde. Poi, cum să facă trimitere dacă nu au contract nici cu o radiologie dentară? Unde să trimiţi pacientul, la ORL? Că la ORL poate să-l trimită medicul de familie. Şi ce dacă nu au avut colegii imprimate de alea în trei exemplare? Mare brânză! De fapt şi-au calculat pe ultimii trei ani că, vezi Doamne, au făcut controale şi din vară încoace mulţi dintre colegi au primit amenzi între 6 mii şi 8900 lei”.

 

De acolo, oricine vrea să meargă la dentist, trebuie să plătească. Dar nu acesta este motivul care stă la baza revoltei dentiştilor. Ei se simt în primul rând jigniţi: „Pe noi ne deranjează foarte tare nu că ne-au luat banii ăia, pentru că banii ăia oricum au fost foarte puţini şi numai ne-au încurcat. Dar ne deranjează foarte tare pentru că au considerat că noi putem fi tăiaţi. Ori atunci, de ce se trimit la noi pacienţi de la cardiologie, cu patologie cardiacă? Şi atunci se pune întrebarea de ce partea de cardiologie e subvenţionată, iar partea de stomatologie nu este, deşi intră tot în sfera de tratare a bolii cardiace. Că boala cardiacului poate proveni chiar de la o infecţie de la un dinte. Sau sunt alte cazuri în care cineva e tratat săptămâni la rând de ureche şi apoi i se spune „poate ai o măsea stricată”. Medicii de familie ar trebui să-i trimită anual pe fiecare să-şi facă un control stomatologic. Pentru că de la dinţi pot porni diferite afecţiuni. Nu este numai dintele şi caria cum a zis ministrul! De exemplu, nu-ţi face nimeni operaţie pe cord până nu ţi-ai scos toţi dinţii stricaţi, ai un VSH mare şi dacă nu ştii de unde e, trebuie să te cauţi şi la dinţi etc”.

 

Titircă nu crede că ministrul va da înapoi, deşi problema a fost sesizată şi Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi discutată de mai mulţi aleşi, printre care şi Istvan Boniş. Iar deputatul Florin Tătaru i-a adresat ministrului o interpelare pe această temă. Ce se va întâmpla mai departe? Nimic. Medicii nu vor organiza greve pentru a se umili şi mai mult, iar pacienţii nici atât, pentru că în primul rând nu ştiu. Ministrul nu numai că a luat decizia netransparent, dar i-a lăsat tot pe dentişti să le explice oamenilor mârşava decizie pe care a luat-o.

Titircă spune: „Mie personal mi-e foarte ruşine să le spun părinţilor. Că am foarte mulţi copii care de ani de zile sunt la tratament la mine, şi acum cum să le spun: „data trecută ai fost fără bani, dar de acum trebuie să plăteşti”. Aşa că eu am început să le spun: de data asta mai facem fără bani, dar de data viitoare trebuie să ne gândim, că nu ne mai dă... Iar săracii oameni spun: poi, vom veni, că ce-om face?”

 
 

„Pe noi ne deranjează foarte tare nu că ne-au luat banii ăia, pentru că banii ăia oricum au fost foarte puţini şi numai ne-au încurcat. Dar ne deranjează foarte tare pentru că au considerat că noi putem fi tăiaţi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.