• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Martie , 2020

Mărţişor Cultural Românesc la Chitighaz (Kétegyháza) – Ungaria

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureş a participat la Casa de Cultură a comunei Chitighaz (Kétegyháza) – Ungaria, la un eveniment de suflet organizat de Consulatul General al României la Gyula. Manifestarea a fost organizată într-una din comunităţile de români din Ungaria şi a fost dedicată sosirii primăverii, dar și promovării culturii, valorilor, tradițiilor și identității naționale românești în cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria.

 

Evenimentul a fost numit Mărţişor Cultural Ro­mânesc la Chitighaz. De la muzeul băimărean au fost aduse mărţişoare realizate în cadrul muzeului. Au participat directorul muzeului, Monica Mare, muzeografii Oana Teremtuş şi Gabriela Filip, conservator Anamaria Nagy şi restaurator Daniel Marchiş.
Această manifestare a fost organi­zată sub patronajul consulului ge­neral român de la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, cu sprijinul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, respectiv al Muzeului Jude­țean de Etnografie și Artă Popu­lară Maramureş, al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, al Pri­măriei, Autoguvernării Româ­nești, al Școlii Generale și Grădiniței din Chitighaz, localitate cu veche tradiție românească.

Evenimentul s-a bucurat de pre­zența a aproximativ 300 de persoane, între care s-au numărat multe oficialități, printre care: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Ţară a Ro­mâ­nilor din Ungaria (AȚRU); Ber­told Netea, vicepreşedinte AŢRU; Elvira Ardelean, vicepreşedinte AŢRU şi primar al comunei
Otlaca-Pustă (Pusztottlaka); Ma­ria­na Negreu-Vetro, directorul Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi (Mehkerek); Igor Zuev, ataşat al Consulatului General al Federaţiei Ruse la Debrecen; Gheorghe Sălăjan, primarul orașului Aletea (Elek); Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Băl­cescu” din Gyula; Erika Borbely, director al Şcolii din Chitighaz şi preşedinte al Autoguvernării Ro­mâneşti din Chitighaz; Vasile Botaş, președintele Autoguvernării Românești din Aletea; Beata Con­doroş, vicepreşedinte al Autogu­vernării Româneşti din Gyula; Eva Iova Șimon, directorul săptămâ­nalului „Foaia Românească” din Gyula; Delia Kovacs, directorul publicaţiei „Cronica”.

Din România au mai participat: Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Delia Suiogan şi Natalia Lazăr, reprezentante ale Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Ligia Mirişan, directorul Bi­blio­tecii Judeţene Bihor ș.a. Prea­sfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a transmis un cuvânt de salut prin intermediul pr. Florin Olteanu, protopop ortodox de Gyula.
După cuvintele de salut ale consu­lu­lui general Florin Vasiloni, directorului Erika Borbely şi primaru­lui Emese Tripon Rakoczine, a urmat expunerea „Mărțișorul – reper identitar și element de patrimoniu cultural imaterial”, oferită de prof. Natalia Lazăr, şi vernisarea unei expoziţii etnografice, reprezen­ta­tivă pentru Maramureşul istoric. Evenimentul cultural a cuprins şi un program oferit de localnicii din Chitighaz: poezii şi cântece oferite de elevii școlii din localitate; dansuri populare locale, interpretate de Ansamblul „Kalaris” şi cântece româneşti interpretate de artistul local Gheorghe Gros, mentor al Ansamblului „Doina Bihorului”. Ansamblul studenţesc „Nord” din Baia Mare a prezentat cântece şi dansuri româneşti specifice Maramureşului.
Cei prezenţi au fost invitaţi, la final, la o recepţie comună, iar toate doamnele prezente au primit mărţişoare tradiţionale, con­fec­ţionate manual de către artişti locali ai Băii Mari.
Manifestarea culturală de la Aletea a fost un bun prilej de prezentare a valorilor și tradițiilor populare românești, dar și un mijloc de a întări coeziunea între participanți, identitatea lor românească și legăturile între românii din ţară şi cei din Ungaria. Evenimentul a fost filmat de către redactorii studioului în limba română ai televi­ziunii ungare din Szeged.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.