Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
A apărut numărul 12 al revistei de istorie şi arheologie Marmaţia, publicaţie periodică a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
În cadrul secţiunii „Arheologie”, Marmaţia conţine şapte articole. Dan Pop, în „Contribuţii la repertoriul arheologic al judeţului Maramureş (I)”, prezintă câteva descoperiri arheologice recente, din epoci istorice diferite.
Acestora li se adaugă şi câteva artefacte descoperite în situri arheologice aparţinând epocii bronzului.
Marius Ardeleanu analizează în „Gropile patrulatere cu pereţii lutuiţi şi arşi de la Bozânta Mică – Grind (jud. Maramureş). Cercetare şi experiment arheologic”, rezultatele cercetărilor arheologice desfăşurate în cadrul unui proiect desfăşurat de muzeul băimărean în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca. Este vorba despre mai multe complexe arheologice reprezentate de anexe gospodăreşti, gropi de provizii, fântâni şi gropi patrulatere.
Cel mai consistent studiu îi aparţine lui Ioan Stanciu: „Cei mai vechi slavi în spaţiul intracarpatic şi contribuţii la dosarul arheologic al problemei.”
Această lucrare reformulează, completează şi dezvoltă un studiu cu un titlu relativ asemănător, al aceluiaşi cercetător, apărut în anul 2013.
„Raport privind cercetările de suprafaţă şi sondajele efectuate pe Culmea Breaza, judeţul Maramureş (I)”, articol semnat de Marius Ardeleanu şi Raul Cardoş, prezintă proiectul de cercetare iniţiat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în anul 2014, care are ca scop investigarea, prin cercetări de suprafaţă şi sondaje, a zonei ce formează azi limita sudică a judeţului Maramureş, pentru a aduce date noi privitoare la prezenţa umană în această zonă. Dan Băcueţ - Crişan prezintă într-un articol „Două brăţări de la începutul perioadei medievale timpurii. Reinterpretări tipologice şi cronologice”.
Radu-Alexandru Dragoman, Dan Pop, Bogdan Bobînă, Marius Ardeleanu, Călin Şuteu, Ciprian Astaloş, Vlad Săsăran, în articolul „O arheologie a munţilor din Maramureş, România: cercetările din 2014 şi 2015”, prezintă cercetările arheologice desfăşurate în Pasul Prislop, pe Vârful Geamănul şi pe Vârful Pietrosul Rodnei, urmele materiale preistorice descoperite în aceste locuri, precum şi vestigiile din trecutul recent.Ultimul articol din această secţiune a revistei îi aparţine lui Radu - Alexandru Dragoman: „Epilog arheologic la jurnalul doctorului Jivago”.
Secţiunea „Istorie” debutează cu „Protopopiatul greco-catolic Vişeu: arondare, protopopi, competenţe şi realizări 1850-1905”, autor Dan Constantin Iftimi (Institutul de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca), urmat de un articol semnat de Marius Câmpeanu, „Vicarii greco-catolici ai Maramureşului între anii 1860 şi 1917”. Despre o perioadă dură prin care au trecut greco-catolicii din Maramureş scrie Viorel Rusu, în „De la un regim la altul.
Episcopia Greco-Catolică a Maramureşului în perioada 1944-1945”. În fine, Lucia Pop, în „Cartea de aur a Afinăriei din Baia Mare” realizează o expunere secvenţială a evoluţiei instituţionale miniere din regiunea Baia Mare, de la intrarea sub jurisdicţia austriacă până la primele decenii ale secolului XX, precum şi scurta caracterizare a colecţiilor specifice din care face parte.
Acest consistent număr al Marmaţiei se încheie cu o recenzie a lucrării lui Cristian Virag, „Situl neolitic Halmeu-Vamă”, apărută la Editura Muzeului Sătmărean 2015, recenzie realizată de Ancuţa Bobînă (Şcoala Doctorală de Istorie Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia).