• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Martie , 2018

Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș (1918/1919)

La lansarea volumului, care a avut loc la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Mara­mureș, au vorbit despre importanța acestei lucrări Viorel Rusu, directorul instituției muzeale, Lucia Pop, muzeograf, și Gheorghe Todinca, autorul lucrării.


Volumul Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Mara­mureș (1918/1919) este structurat pe șase capitole: „Considerații privind ideea de unitate națională. Contribuții maramureșene”, „Extrase din presa vremii și reproduceri de documente edite și inedite privind unirea Maramu­reșului cu țara mamă”, „Personalități maramureșene. Participanți activi la Unirea de la 1 Decembrie 1918”, „Armata română în Maramureș”, „Gărzile Naționale Române din Maramureș”, „Anul 1919. Scrisori și documente” și „Consolidarea Marii Uniri. Anul 1919 în Maramureș”.

Volumul prezintă gândurile partici­panților la luptele din primul război mondial, extrase dintr-o colecție unică aflată în patrimoniul Muzeului Mara­mu­reșului, Fondul Artur Coman. Colecția cuprinde peste 300 de cărți poștale și scrisori de pe fronturile primului război mondial, adresate de combatanți familiilor de acasă, marea majoritate din Vișeul de Jos. Acestea reprezintă un cadru ideal de investigație istorică, etnografică, mai ales că aco­peră prin mărturii toți anii războiului (1914-1918).
Între documentele importante ale Marii Uniri un loc aparte îl au protocoalele de constituire a Sfaturilor Naționale comunale sătești. Lucrarea prezintă protocoalele din Sighet, Bârsana și Petrova, singurele cunoscute până acum.

Volumul conține numeroase documente din epocă. Printre acestea se numără: diferite rapoarte, adrese, articole de fond publicate în ziarul „Sfatul” (organul oficios al C.N.R.C din Mara­mureș), articole care constituie o consistentă aparte a volumului, procese-verbale, credenționale, apeluri ale Consiliului Național Român din Maramureș, lista cu delegații oficiali care au luat parte la Adunarea Popo­rului Român, din 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, ca trimiși ai Maramureșului, rapoarte operative ale unor unități mi­litare, brevete privind decorarea unor soldați, jurnalul de operațiuni al Comandamentului Trupelor din Tran­silvania (1918-1919), ordine de zi, tabele cu membrii gărzilor naționale din Maramureș și cu voluntarii, cuvântări apărute în presa vremii, circulare adresate preoților maramureșeni, fragmente din memoriile unor participanți la evenimente, memorii adresate miniș­trilor, declarații, statutele Asociațiunii pentru cultura poporului român din Maramureș, documente din fondul Ioan Mihalyi de Apșa privind prezența armatei române în Maramureș (1919), documente privind relația armatei române cu populațiile altor naționalități din Maramureș în 1919, documente privind învățământul în limba română în anul 1918-1919 în Sighetu Marma­ției. Volumul este bogat ilustrat cu repro­duceri ale unor fotografii din epocă.

 

 

Rămân documentele istorice, fotografice, scrisorile, jurnalele și amintirile
 

„Nu este ușor a prezenta complexitatea trăirilor de atunci, a desfășurării rapide a evenimentelor. Nu mai este în viață nici un participant al acelor timpuri. Rămân documentele istorice, fotografice, scrisorile, jurnalele și aminti­rile ce s-au păstrat din anii Marii Uniri. Multe din textele și documentele unirii Maramureșului cu Țara le-am publicat singur sau în alte colaborări. Lucrările anterioare, la rândul lor, includeau articole din presa scrisă, documente manuscris și/sau dactilografiate, originale sau copii autentificate, facsimile și reproduceri foto ce au mai fost publicate în lucrări cu ca­racter istoric sau memorialistic (monografii tematice, culegeri de studii, ce sunt incluse ca sursă în bibliografie).
Considerăm prezenta lucrare o contribuție la completarea informației istorice și documentare despre evenimentele ce au avut loc în Maramureșul istoric în anii 1918-1919, adeziunea românilor maramureșeni la Actul istoric de la 1 Decembrie 1918, când la Alba Iulia s-au pus bazele statului național unitar român.

Lucrarea este începutul acțiunilor noastre în Centenarul Marii Uniri 1918-1919 și va fi urmată de expoziții documentar omagiale în colaborare cu muzeele din țară și Arhivele Naționale, pentru a prezenta contribuția maramureșenilor la Marea Unire într-o imagine complexă cu rememorarea etnografică a generației unirii, a portului popular și a mărturiilor muzeale deținute în muzee și colecții
particulare.”  - Gheorghe Todinca

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.