• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Mai , 2021

„Marea relaxare”: etape, măsuri, speranțe

După ce, din 15 mai, s-a renunțat la purtatul măștii în aer liber și la carantina de noapte, la începutul fiecărei luni de vară se anunță noi măsuri de relaxare. Care sunt acestea, conform Hotărârii de Guvern, și în ce condiții se vor aplica?

 

 

Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL

Deși campania de vaccinare și-a cam pierdut din demaraj, valul trei al pandemiei se stinge încet dar sigur, iar numărul persoanelor infectate și al celor internați în spitale și la secțiile ATI devine tot mai mic. Astfel că Guvernul se pregătește de noi re­laxări, după ce, în 15 mai, a fost eliminată obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise și carantina de noapte. Premierul Florin Cîțu a anunțat că măsurile de relaxare cuprinse în calendarul adoptat prin Hotărâre de Guvern din 14 mai, rămân valabile.
Următoarele trei etape de relaxare sunt 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Restricțiile vor fi ridicate treptat, însă acest lucru este condiționat de numărul persoanelor vaccinate și de evoluția pandemiei – mai exact, de rata de incidență înregistrată.

Potrivit acestui calendar, de la 1 iunie s-ar putea susține spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane.
Iar la nunți, botezuri, mese festive, pot participa în exterior maximum 70 de persoane, iar în interior, ma­ximum 50 de persoane. Numărul participanților crește gradual de la 1 iulie și 1 august. Tot la 1 iunie, se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum opt persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de șase.
Sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate, vor putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, „fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”, dacă se atinge ținta de vaccinare și se menține rata de infectare scăzută. „Administratorul (sălii de fitness – n.r.) poate permite accesul mai multor persoane, cu condiția ca toți parti­cipanții să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafață de 4 mp/persoană”, se arată în HG.

Din iulie, măsurile de relaxare continuă. „Începând cu data de 1.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise, cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție”, se arată în HG. Tot atunci, va crește numărul de persoane permis la spectacolele în aer liber – acum acestea se pot susține cu 500 de spectatori, de la iunie, cu 1.000. „Se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, se arată în documentul transmis, vineri, de CNSU. Tot la 1 iulie, se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 10 persoane, dacă nu provin din aceeași familie, față de 6 acum și 8 de la 1 iunie. În august, numărul rămâne neschimbat.
La 1 august, crește iar numărul persoanelor permise la spectacolele în aer liber. „Începând cu 1.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de o zi”. Și la nunți, botezuri și alte evenimente private crește numărul de persoane permise.
Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, bo­tezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maximum 150 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, mai transmite CNSU. De asemenea, HG prevede că, din 1 august, am putea renunța la mască și în interior: „Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, se propune reanalizarea necesității portului măștii de protecție în toate spațiile închise”.
Vom reveni.
 

„De la 1 iunie facem relaxări. Am prezentat un calendar al relaxărilor pentru 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ținem de el.
În ședința de joi sau vineri vom avea măsuri pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Am discutat și cu cei afectați direct, vom îmbunătăți unele măsuri.
Obiectivul campaniei de vaccinare e acela de a elimina pandemia, avem cifre foarte bune privind rata de pozitivare.
Accelerarea campaniei de vaccinare din ultima perioadă a avut rezultate, valul trei a dispărut.
Nu avem niciun  motiv să nu mergem cu măsurile de relaxare mai departe”.
Florin Cîțu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.