• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Octombrie , 2013

Marea descentralizare

Un proiect conceput de vicepremierul Liviu Dragnea schimbă total şi radical administraţia românească. Proiectul urmează să fie aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Nu mai puţin de 21 de acte normative urmează să fie modificate. În subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari, iar în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Proiectul a fost transmis deja primarilor, dar nu a ajuns la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Măsura a băgat deja zâzanie în USL.

 
 

Dacă nu e regionalizare, să fie măcar descentralizare. Vicepremierul Liviu Dragnea a pregătit un proiect de lege care schimbă radical faţa administraţiei publice din România. Ministerul lui Dragnea a transmis în urmă cu circa o săptămână o circulară primarilor privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuiau să vină cu amendamente a fost 1 octombrie 2013, până la orele 12.00. Intenţia e ca procesul descentralizării să fie implementat începând cu 1 ianuarie 2014.


Cele mai importante modificări vizează funcţionarea în subordinea primăriilor din oraşe/municipii a serviciilor rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari, iar în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

Proiectul a generat critici din partea taberei liberale. Primul care s-a opus proiectului a fost ministrul administraţiei Radu Stroe, urmat apoi de mai mulţi lideri şi aleşi locali ai PNL, care cer consultări cu toate ministerele, instituţiile publice, organismele abilitate şi partenerii sociali.

 
 
Cine plăteşte?
 

„Finanţarea competenţelor/structurilor descentralizate la nivel judeţean/local se face de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale comunică Ministerului Finanţelor Publice sumele aferente competenţelor care se descentralizează conform prezentei ordonanţe de urgenţă în vederea fundamentării proiectului bugetului de stat pentru anul 2014. Finanţarea plăţilor aferente beneficiilor de asistenţă socială şi susţinerii programelor de servicii sociale se asigură în proporţie de 70% din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale prin transferuri din bugetul de stat şi în proporţie de 30% din sume pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în document.

 
 

În competenţele autorităţilor publice locale intră:

 

- serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice

- serviciile de sănătate publică la nivel judeţean

- administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare

- administrarea sistemelor de gospodărire a apelor

- protecţia mediului, pescuit şi acvacultură

- dezvoltare rurală;

- ocuparea forţei de muncă la nivel local

- administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;

- dezvoltare şi promovare turistică;

- organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului

- administrarea porturilor fluviale interes judeţean

- implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului

 
 

„E un moment istoric din punctul meu de vedere, pentru că e pentru prima oară când un om are un proiect concret în favoarea administraţiilor publice locale. Faptul că discutăm de atâta vreme despre regionalizare şi descentralizare, era un proces comun, dar dacă prin decizia Curţii Constituţionale nu mai putem să facem regionalizarea, sigur că asta nu ne împiedică să facem pasul II, descentralizarea, înaintea celuilalt proces. Le rupem şi discutăm despre întărirea poziţiei administraţiilor publice locale. Faptul că serviciile deconcentrate vor fi trecute ca şi subordonare în grija primăriilor şi Consiliilor Judeţene reprezintă un lucru pe care orice om care a lucrat în administraţia publică locală îl cere de 20 de ani. Am discutat de foarte multă vreme, toate guvernele care s-au perindat la conducerea României au promis acest lucru şi singurul om care se ţine de cuvânt este Liviu Dragnea, pentru că el provine din administraţia publică locală, ştie ce înseamnă lucrul acesta şi ştie cât de mult ne-ar ajuta.

Liviu Dragnea vrea să dea posibilitatea administraţiilor locale să stabilească cuantumul salariilor în funcţie de banii pe care îi au. Există discuţii pe care Liviu Dragnea le-a avut cu preşedinţii Consiliilor Judeţene, cu primarii, cu reprezentanţi ai partidelor politice. E un prim draft al descentralizării pe care îl vedem în România. Din Maramureş nu am avut încă o discuţie pe subiectul ăsta, ci doar în interiorul partidului”.

 

Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al CJ Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.