• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Iunie , 2022

Maraton cultural din Maramureș până în Apuseni

Scriitorul Nicoară Mihali a finalizat o călătorie spirituală în numele lui Avram Iancu, susținând peste 20 de spectacole în diferite localități din Maramureș, Sătmar, Bihor, Banat și Transilvania. Proiectul, menit să prezinte o lecție de patriotism, a implicat, de-a lungul celor trei luni,

Scriitorul maramureșean Nicoară Mihali a lansat, în primăvara acestui an, volumul „Avram Iancu – prima biografie”, o carte care vorbește despre prietenia dintre Avram Iancu și câțiva revoluționari pașoptiști din Mara­mureș, cât și studiul biografic al lui Iosif Sterca Suluțiu, un prieten apropiat al Crăișorului Munților. Tocmai pentru că scriitorul Mihali și-a dorit ca această lansare să nu fie un studiu anost și academic, ci să semene cu un spectacol alegoric, pe care tinerii să-l guste din mers și să se întoarcă fericiți spre casă din sălile de spectacol, a fost gândită ca un adevărat maraton cultural pornit din Maramureș și până la Casa Memorială din fosta Vidra de Sus, din Munții Apuseni. „Pe măsură ce ne apropiam de Casa Memorială «Avram Iancu», emoțiile erau tot mai mari, și la Beliș, și la Horea, și la Câmpeni, și la Abrud. Chiar și tinerii au simțit că este un moment aparte și că spectacolul de la Vidra de Sus va trebui să fie ca o descătușare. O eliberare de emoție și de greutățile unui turneu care nu a fost ușor nicio clipă pentru vârsta lor. În peste 20 de localități a fost prezentat spectacolul «Avram Iancu de la moarte spre viață», susținut de trupa de balet Colibri a Casei de cultură Borșa,  condusă de Raluca Hojda și Antonia Tomoiagă. Spectacolul a avut în componența lui și un recital de fluier susținut de Alex Ilea - cu numele de scenă Noian - și de către soprana Sara Mihali, care au interpretat cântecele de pribegie și de vitejie inspirate de numele lui Avram Iancu”, a declarat scriitorul Nicoară Mihali.

După primele spectacole susținute în Maramureș, la Borșa, Moisei, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus, Dragomirești, Rozavlea și Baia Mare, a urmat o a doua etapă în care au fost susținute spectacole la Cluj-Napoca, Huedin, Alba Iulia, Turda și Deva. În cea de-a doua etapă, de departe, elevii Colegiului „Regina Maria” și ai Colegiului Național „Decebal”, ambele din Deva, s-au comportat magistral ca spectatori în sala Teatrului din localitate, astfel încât, spre final, i-au bisat de mai multe ori pe tinerii actori, iar printre adolescenți au fost unii chiar și cu lacrimi în ochi. Asta denotă faptul că istoria se poate învăța și din spectacole.

De asemenea, un alt moment important din această etapă a fost spectacolul de la Casa de Cultură Huedin, unde au fost prezenți peste 450 de elevi de la Colegiul „Octavian Goga” din localitate. Preșe­din­tele Asociației Culturale „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, Adrian Crivii, a oferit 50 de cărți drept premiu elevilor care s-au remarcat pe locuri fruntașe la olimpiadele școlare. În a treia etapă, după o pauză de o săptămână, timp în care micii actori (elevi între 12 și 14 ani) s-au dus să-și susțină tezele, au urmat spectacolele programate la Satu Mare, Carei, Ardud, Timișoara, Arad, și Oradea. De departe, cea mai frumoasă manifestare a avut loc în 4 mai, în Sala Filarmonicii din Arad, în prezența a 750 de elevi de la Școala „Avram Iancuˮ din localitate. A fost un adevărat regal artistic, pentru că sala, construită în stil neobaroc și secesion, a dat o solemnitate aparte evenimentului, ceea ce a creat un tonus pozitiv întregii echipe pregătite să meargă mai departe. Spre finalul lunii mai, a venit a patra etapă, cu spectacole în Munții Apuseni. Dacă până aici cheltuielile de masă și cazare au fost suportate de școlile pentru care s-au dat spectacole, călătoria în Munții Apuseni a fost suportată de către Societatea Culturală „Simion Bărnuțiu” din Cluj. Au fost susținute spectacole în Beliș, Horea, Albac, Câmpeni și în localitatea Avram Iancu. Pentru elevii din Munții Apuseni, Adrian Crivii a oferit 300 de exemplare din cartea lui Nicoară Mihali. În localitatea Horea, un elev, când a primit cartea a spus că, după ce își duce manualele la școală, singura carte care-i va rămâne în casă va fi aceasta.

„Pe lângă spectacolul inedit din localitatea Avram Iancu, unde primarul ne-a primit în sunetul de bucium al femeilor din localitate, evenimentul nostru a fost completat de un alt spectacol cu actori veniți de la Alba Iulia, care au pus în scenă un spectacol despre Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât s-a declarat că adevărata casă muzeu a lui Avram Iancu, din fosta localitate Vidra de Sus, a fost restaurată și transformată în muzeu cu banii donați de Regele Ferdinand și de către Regina Maria, la centenarul eroului, în anul 1924, când Regina Maria a adus o coroană de flori pentru Crăișorul Munților. Turneul s-a încheiat cu o ședință foto pe scena Casei de Cultură, unde copiii din Maramureș au stat alături de actorii care-i întruchipau pe Regii României. De aceea, putem să spunem că acest turneu a fost un regal dedicat eroului Avram Iancu, la 150 de ani de la moartea sa, și sunt sigur că cei peste 5 mii de elevi nu vor uita niciodată această lecție de patriotism ilustrată cu cel mai tragic destin al unui erou din istoria Neamului Românesc, care, în loc să poarte coroana de lauri, a purtat până la sfârșitul vieții coroana de spini”, a declarat scriitorul Nicoară Mihali.

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.