• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

Maramureşul promovat la Târgul Internaţional de Arte şi Meşteșuguri de la Ierusalim

Dan Carpov, reprezentantul Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Maramureș este un adevărat ambasador al Maramureşului şi, implicit al României. Ultimul eveniment la care a reprezentat cu cinste judeţul nostru a fost Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri „Khutsot Hayotser” de la Ierusalim, ajuns la ediția a 42-a, care a avut loc în perioada 7 – 19 august 2017. În cadrul evenimentului, Dan Carpov alături de doi tineri artisti plastici a promovat turismul cultural din România şi a susținut prezentări despre tehnicile artistice și materialele expuse la stand (lemn, ceramică, ţesături), precum și despre patrimoniul etnografic și cultural al zonei Maramureșului si al României cu ajutorul materialelor tipărite şi audio/video.

Reporter: Cine sunt organizatorii Târ­gului Internaţional de Arte şi Meşte­şuguri de la Ierusalim şi cine a sprijinit participarea delegaţiei din Maramureş la acest eveniment?
Dan Carpov: Evenimentul a fost organizat de Primăria din Ierusalim şi s-a desfășurat la Mitchell Garden, Am­fiteatrul „Merrill Hassenfeld” din „Sul­tan’s Pool” și Centrul de arte şi meş­teşuguri „Khutsot Hayotser”. Institutul Cultural Român din Bucu­reşti, alături de cel din Tel Aviv au susținut integral participarea mea şi a artiștilor populari din România, despre care aş dori să vă transmit următoarele prezentări:
Nicolas Leș, artist ceramist și olar, absolvent al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Arte din Timișoara, provine dintr-o familie de olari cu tradiţie, tatăl său, Daniel Leş este un artist consacrat, atelierul său fiind vizitat de foarte mulţi turişti şi oameni ce apreciază ceramica tradiţio­nală şi nu numai.
În cadrul târgului, Nicolas a realizat demonstrații ale tehnicilor tradiţionale de olărit folosind o roată ce ne-a fost împrumutată de o ceramistă, iubitoare de tradiţii româneşti, din Tel Aviv, Hadas Ben Haim.
Un alt tânăr ales să reprezinte România este Ion Toderașcu, student al Facultății de Arte și Design din cadrul Uni­versității de Arte din Timișoara şi artist popular și sculptor în lemn specializat în creația de sculpturi, jucării și obiecte tra­dițio­nale din lemn. El a realizat de­monstrații ad-hoc ale tehnicilor tradi­ționale de sculptat în lemn folosind atât materiale pe care le-a adus din România cât şi unele esenţe de lemn din Ierusalim.
În cadrul târgului au avut loc de­monstraţii de lucru, workshop-uri, spec­tacole de teatru neconvențional, dans şi concerte de muzică israeliană. Evenimentul se bucură de mare interes din partea publicului israelian, fiind vizitat, la fiecare ediție, de aproximativ 100.000 de persoane.

Reporter: Cum aţi fost selectat să participaţi la această ediţie?
Dan Carpov: Ne-am cunoscut cu dra. Andreea Soare, în cadrul Târgului de Turism care a avut loc în luna februarie la Tel Aviv, unde Judeţul Maramureş a fost regiune parteneră a Ministerului Turismului din România. În urma prezentării materialelor de promovare şi a demonstraţiilor live de olărit tradi­ţional făcute de Dan Leş şi ca urmare a succesului pe care l-a avut standul României am fost contactat oficial din partea Institutului Cultural Român Tel Aviv, al cărei reprezentant este An­dreea şi de doamna Lucia Harnagea de la Bucureşti, şi mi s-a propus participarea la Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim. Dorim să le mulţumim pe această cale pentru tot sprijinul.

Reporter: Ce fel de eveniment este acest târg? Cum l-aţi descrie în câteva cuvinte?
Dan Carpov: Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim este cel mai mare târg de profil internaţional din Israel. Anual, târgul reunește circa 200 de artişti şi artizani din Israel şi peste 30 de standuri internaţionale care prezintă obiecte decorative realizate în tehnici din cele mai diverse, de la metode și materiale tradiţionale până la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate.

Reporter: Ce ţări au mai fost reprezentate la această ediţie?
Dan Carpov: Alături de artiștii români, la această ediție a târgului au participat creatori de artă populară tradițională din Uzbekistan, Ucraina, El Salvador, Uruguay, Ecuador, Argentina, Bolivia, Brazilia, Guatemala, Ghana, Germania, Africa de Sud, India, Ungaria, Zimba­bwe, Turkmenistan, Madagascar, Ma­ce­­donia, Mexic, China, Sri Lanka, Peru, Cehia, Chile, Kârgâzstan, Kenya și, evident, Israel.

Reporter: Când şi cum s-a desfăşurat activitatea propriu zisă la stand?
Dan Carpov: Ne-am întâlnit zilnic cu publicul, de duminică până joi seara, între orele 18:00 - 23:00, ziua de vineri a fost liberă şi sâmbătă am avut un program mai scurt după Şabat, (zi de sărbătoare, destinată odihnei și ceremoniilor cultului), între orele 21:00 - 24:00. În fiecare zi mergeam cu cel puţin două ore mai repede ca să ne asigurăm că standul este pregătit pentru public şi să socializăm cu colegii din alte ţări chiar dacă era încă foarte cald.

Reporter: În urma acestor discuţii s-au discutat proiecte de viitor sau poate un eveniment asemănător în ţară?
Dan Carpov: Manifestarea creează oportunităţi de colaborare pentru artişti, fiind o bună ocazie de promovare a culturii tradiţionale şi a turismului rural din judeţul Maramureş pe toate pieţele de unde sunt colegii lor din alte ţări.
S-au discutat detalii despre colaborări şi despre prezenţa la alte târguri de profil din lume şi, evident, de ce nu în Ma­­­ramureş, România.

Reporter:  O concluzie?
Dan Carpov: A fost un eveniment reuşit din toate punctele de vedere. În înche­iere doresc să mulţumesc tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a acestui demers de promovare şi în special Consiliului Judeţean Maramureş, pentru că susţine mereu astfel de demersuri prin care promovarea se poate face direct spre publicul ţintă, în acest caz piaţa din Israel, de unde avem un număr important de turişti.

 

 

„În urma prezentării materialelor de promovare şi a demonstraţiilor live de olărit tradi­ţional făcute de Dan Leş şi ca urmare a succesului pe care l-a avut standul României am fost contactat oficial din partea Institutului Cultural Român Tel Aviv, al cărei reprezentant este An­dreea şi de doamna Lucia Harnagea de la Bucureşti, şi mi s-a propus participarea la Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim. Dorim să le mulţumim pe această cale pentru tot sprijinul”.
Dan Carpov

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.