• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

Maramureșul nu mai are nicio localitate în carantină

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, Maramureșul se afla pe lista județelor roșii, din cauza incidenței mari a ratei de infectare cu noul coronavirus, acum se situează la polul opus. În sfârșit, nicio localitate din județ nu se mai află în carantină și aproape 20 de comune au rata de infectare 0.


După ce, în luna februa­rie, Maramureșul s-a situat pe locul doi la nivel național, din cauza ratei mari de infectare cu noul coronavirus, acum, în sfârșit, județul nostru se află în scenariul verde, cu o incidență de 1.33 la mia de locuitori. Și, tot ca o premieră, nicio localitate din județ nu este carantinată și nici nu se află în scenariul roșu. Cele mai mari rate de incidență le au comuna Groși și Câmpulung la Tisa - 2.83%, Valea Chioarului -2.78%, orașul Tăuții Măgherăuș - 2.72%. Municipiul Baia Mare are o rată de 2.16 la mia de locuitori. În schimb, foarte multe comune au incidență 0: Asuaju de Sus, Bicaz, Băiuț, Lăpuș, Leordina, Ieud, Groșii Țibleșului, Poienile Izei, Poienile de sub Munte, Remeți, Repedea, Rona de Sus, Rona de Jos, Rozavlea, Șieu, Strâmtura, Suciu de Sus, Vima Mică.

La mijlocul săptămânii trecute, a avut loc și o nouă ședință a Co­mitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a decis mai multe măsuri.  Astfel, se permite activitatea cu publicul a ope­ra­torilor economici care des­fă­șoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, în interiorul clădirilor: fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, în unitățile administrativ-teritoriale, unde incidența cu­mu­lată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori; sau fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6.00-22.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile admi­nistrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Prin hotărârea CJSU, se instituie obligația, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5.00- 21.00. Prin excepție, în intervalul orar 21.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. În schimb, rămân interzise locurile de joacă, sălile de jocuri, precum și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor din malluri.

De asemenea, în continuare se interzice activitatea în cluburi și discoteci, precum și desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Circulația pe timpul nopții rămâne interzisă, cu câteva excepții:
a) deplasarea în interes profesio­nal, inclusiv între locuință / gos­podărie și locul / locurile de des­fă­șurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu diza­bi­lități ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului depla­sării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răs­pundere, completată în prealabil.

Rămâne în vigoare și regula conform căreia centrele comer­ciale / magazinele comerciale trebuie să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minimum 4 mp și păstrarea distanței de protecție sanitară. De asemenea, se menține triajul epidemiologic la intrarea în fiecare centru comercial/magazin.  Potrivit hotărârii „se permite vânzarea mărfurilor nealimentare în piețele agroalimentare și în piețele volante cu respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unei distanțe minime de trei metri între tarabe/mese; păs­trarea unei distanțe minime de doi metri între persoane; purtarea măștii de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor.
Proprie­tarii/administratorii piețelor agroalimentare/piețelor volante vor asigura dezinfectarea periodică a tarabelor/meselor și a supra­fe­țelor în care se organizează piața agroalimentară/piață volantă”.

 

 

Cele mai mari rate de incidență le au comuna Groși și Câmpulung la Tisa - 2.83%, Valea Chioarului -2.78%, orașul Tăuții Măgherăuș - 2.72%. Municipiul Baia Mare are o rată de 2.16 la mia de locuitori. În schimb, foarte multe comune au incidență 0: Asuaju de Sus, Bicaz, Băiuț, Lăpuș, Leordina, Ieud, Groșii Țibleșului, Poienile Izei, Poienile de sub Munte, Remeți, Repedea, Rona de Sus, Rona de Jos, Rozavlea, Șieu, Strâmtura, Suciu de Sus, Vima Mică.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.