Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Maramureșul, gazda Academiei de vară ARE 2018
Având în vedere că anul acesta este un an jubiliar pentru România, județul Maramureș a dorit să marcheze centenarul Marii Uniri prin organizarea unei manifestări internaționale de amploare, care să aducă în prim plan valorile și tradițiile noastre și să promoveze moștenirea culturală a județului nostru în rândul regiunilor europene participante, găzduind în perioada 6-11 august 2018 Academia de vară ARE .
Ținând cont că anul 2018 a fost declarat „Anul European al Patrimoniului Cultural”, tema aleasă pentru Academia de vară ARE 2018 este „Patrimoniu cultural pentru atractivitate regională”, o temă generoasă care a adus în prim-plan bogata moștenire culturală a Maramureșului și modul cum poate fi pusă în valoare pentru a stimula dezvoltarea regională.
Deschiderea oficială a acestui eveniment internațional s-a bucurat de prezența oficialităților județene și locale, dar și de cea a oficialilor Adunării Regiunilor Europei.
La ediția din acest an a Academiei de vară ARE, au participat peste 100 adulți și tineri, reprezentanți ai regiunilor membre ARE din Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda, Elveția, Germania, Serbia, Croația, Albania și România.
Oaspeții noștri au participat la sesiuni plenare, seminarii, vizite de studiu și evenimente artistice. Dintre obiectivele culturale vizitate amintim: Turnul Ștefan, Bastionul Măcelarilor, Muzeul județean de Artă - Centrul Artistic Baia Mare, Biserici de lemn din patrimoniul UNESCO, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Casa Olarului din Baia Sprie, Instalațiile de tehnică populară din Sârbi.
De asemenea, au avut ocazia să cunoască tradițiile, stilul de viață autentic și moștenirea noastră culturală, evaluând cele mai bune metode pentru a le pune în valoare și a crește atractivitatea regională prin participarea la ateliere de meșteșuguri tradiționale, organizate la Muzeul satului din cadrul Muzeul județean de etnografie și artă populară din Baia Mare.
Ca un memento al acestei ediții a Academiei de vară ARE, doi artiști belgieni ajutați de artiști plastici maramureșeni au realizat o lucrare de mari dimensiuni pe peretele Casei Tineretului din Baia Mare, în cadrul unui seminar de artă stradală. Astfel au adus arta contemporană mai aproape de public și au înfrumusețat în același timp ambientul urban al municipiului Baia Mare. Inaugurarea lucrării de artă urbană a fost integrată în programul „Baia Mare Capitala Tineretului din Romania”.
Participanții Academiei de vară ARE 2018 au apreciat modul în care Consiliul Județean Maramureș a organizat acest eveniment internaţional și dezvoltarea continuă a județului nostru. De asemenea, oficialii români și europeni au felicitat reprezentanții autorităților locale și județene pentru modul în care susțin și promovează tradițiile, meșteșugurile și cultura acestei zone unice în lume, Maramureșul nostru drag.
Material realizat cu sprijinul Biroului Info Turism şi Salvamont,
Biroului Relaţii Internaţionale, Serviciul Relaţii publice şi promovarea judeţului din cadrul CJ Maramureş