• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Aprilie , 2019

„Maramureșul este un model pentru Europa”

Este cetățean român prin identitate, european prin mentalitate și 100% maramureșeancă prin suflet. Crina Chilat, candidatul PSD la alegerile europarlamentare vor­bește, fără clișee, despre lucrurile cu adevărat importante pe care avem datoria de onoare de a le promova în Europa,
despre identitate și, mai ales, despre mândria națională și locală.

 

Ioana LUCĂCEL

Reporter: Cum v-ați defini: cetățean român, european sau pur și simplu, maramureșean?
Crina Chilat: Sunt cetățean român prin identitate, educație și sentiment. Am fost crescută într-o familie care și-a iubit țara simplu, discret, dar cu tot sufletul și care a trăit întregul tăvălug al istoriei din ultimele decenii. Niciodată nu m-am rușinat de țara și neamul meu, pentru că asta ar însemna să-mi reneg propria identitate. Nu sunt de acord nici cu cei care spun că românii sunt cei mai deștepți și frumoși europeni, dar nici cu cei care consideră că noi le suntem inferiori altor popoare europene. În același timp, sunt cetățean european ca și mentalitate. Noi, românii și în special noi, maramureșenii am demonstrat că suntem europeni de-a lungul istoriei noastre. Nu avem doar kilometrul zero, geografic al Europei, în dreapta Tisei, ci cred că avem și un kilometru zero al gândirii tolerante și europene, din care multe state ar putea învăța. Înainte de a se fi definit concepte ca și „multiculturalism”, noi, maramureșenii le-am trăit și le-am aplicat.
Avem o diversitate etnică și reli­gioasă care nu numai că a trăit în armonie, dar a știut să fie „unită în diversitate” sub cupola României Mari, să lupte pentru recunoașterea acestui ideal național. Judecată prin prisma principiilor UE, Rezoluția Marii Adu­nări de la Alba Iulia este un exemplu de europenism, pentru că „salută cu iubire și entuziasm” eliberarea tuturor națiunilor conlocuitoare. Deci, părinții noștri și bunicii noștri ne-au învățat să fim europeni cu mult înainte de aderarea României la UE, pentru că toleranța, gândirea globală, cunoașterea limbilor străine, solidaritatea fac parte din fibra și din structura noastră națională. Deci, sunt și cetățean român și european și, mai ales, sunt maramureșeancă, sufletește. 

Reporter: De ce credeţi că sunt „altfel” Maramureşul şi maramureşenii? Care sunt atuurile noastre ca judeţ?
Crina Chilat: În primul rând, simplitatea. Apoi, căldura. Maramureşenii sunt legaţi de tradiţii, de pământ, de bisericile de lemn, de vatră! Când merg în afara ţării şi sunt întrebată de unde sunt, îi văd pe interlocutori că li se luminează chipul când le spun de Maramureş. Județul nostru este privit altfel, oamenii de aici sunt priviţi altfel decât ceilalţi din România. Iar eu am fost mereu mândră și onorată să pot promova identitatea acestui colț de țară minunat, la fiecare eveniment la care am fost invitată, în țară și străinătate.

Reporter: Este suficient de cunoscut Maramureșul la Bruxelles?
Crina Chilat: Autoritățile județene, în special Consiliul Județean Mara­mureș a făcut pași importanți în acest sens și rezultatele se văd atât în numărul mare de turiști, cât și în imaginea tot mai bună pe care o avem în Europa. Mă bucur că Mara­mureșul face senzație la Târguri importante de Turism, că publicații și televiziuni importante ne dedică spațiu și timp, că tot mai multe personalități europene și-au asumat neoficial rolul de „ambasadori” ai Maramureșului, și l-aș menționa aici pe Prințul Charles. Cu siguranță, însă, mereu este loc de mai bine. Și, tocmai de aceea, candidatura mea la Parlamentul European înseamnă și o datorie de onoare pentru a promova Maramureșul și a-i asigura acel loc privilegiat la nivel european pe care îl merită și pe care l-a câștigat în istorie. Maramureșul este, la propriu, o poartă de intrare în Uniunea Europeană și, prin diversitatea sa culturală, prin tradiții, obiceiuri și identitate poate deveni un pilon important al construcției europene.

Reporter: Cum ați prezenta, în
câ­teva cuvinte, Maramureșul la Bruxelles?
Crina Chilat: L-aș cita pe Noica, filosoful care spunea: „Când mă gân­desc la Maramureş, la folclorul nostru şi la felul întâmplător şi prea adesea parţial în care am păstrat ceva din ce a fost, îmi spun că aceea ce ştim şi admirăm noi (laolaltă cu atâţia străini) reprezintă poate numai resturile şi firimiturile unui banchet al zeilor”.

Reporter: Și totuși, de ce Mara­mureșul se numără printre județele cu cel mai mare procent al migrației?
Crina Chilat: Așa este, din păcate. Dar să nu uităm că, în istorie, maramureșenii au migrat mereu pentru a-și face un trai mai bun în țară sau în străinătate, dar s-au întors mereu acasă. Au investit aici, în Maramureș, au sărbătorit și au trăit toate evenimentele importante din viața lor aici, acasă, și, mai devreme sau mai târziu s-au întors pe plaiurile natale. Cred că, în ultimii ani, tot mai mulți maramureșeni aleg să se întoarcă acasă și sper că, odată cu creșterea nivelului de trai, din ce în ce mai mulți vor lua această decizie. Dar e important ca acei care aleg să lucreze și să trăiască în statele europene să fie tratați ca și cetățeni cu drepturi depline ai UE, să li se res­pecte toate drepturile și să-și păs­treze identitatea, oriunde ar fi.

 

 

„Avem o diversitate etnică și reli­gioasă care nu numai că a trăit în armonie, dar a știut să fie „unită în diversitate” sub cupola României Mari, să lupte pentru recunoașterea acestui ideal național. Judecată prin prisma principiilor UE, Rezoluția Marii Adu­nări de la Alba Iulia este un exemplu de europenism, pentru că „salută cu iubire și entuziasm”
eliberarea tuturor națiunilor conlocui­toare. Deci, părinții noștri și bunicii noștri ne-au învățat să fim europeni cu mult înainte de aderarea României la UE, pentru că toleranța, gândirea globală, cunoașterea limbilor străine, solidaritatea fac parte din fibra și din structura noastră națională. Deci, sunt și cetățean român și european și, mai ales, sunt maramureșeancă, sufletește”. 
Crina Chilat, candidat PSD la alegerile europarlamentare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.