• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Octombrie , 2018

Maramureşul este infectat Ziua în care a venit pesta porcină africană!

Ceea ce nu s-a dorit, s-a întâmplat. Cumplita boală a ajuns în gospodăriile oamenilor din cauza unor comer­cianţi, sau poate traficanţi, ce au adus porci purtători ai virusului ucigaş de prin judeţul Bihor. Cu toate că s-au luat măsuri, conform declaraţiilor celor implicaţi în toată această poveste, impresia e că autorităţile sanitar-ve­terinare şi celelalte au fost depăşite de situaţie. Greu de înţeles mai ales că se discută de posibilitatea de a ajunge în nord a virusului pestei, de mult timp. Încercăm să prezentăm ce s-a întâmplat în cele câteva zile în care în nordul ţării au fost deschise trei focare confirmate de PPA.


În ţară, de la începutul anului, numărul judeţelor afectate de boală a ajuns la 16, până la Maramureş. Judeţul nordului a fost înconjurat de judeţe care aveau pestă africană. Satu Mare, locul în care a apărut primul focar, la începutul acestui an, are peste 22 de focare şi la porci domestici şi la porci mistreţi. Sălaj, pe partea de sud, are mai multe focare doar la porci mistreţi.
Practic, Maramureşul e prins între două zone cu intrarea pe un traseu destul de întins, graniţa interjudeţeană fiind lungă şi urmând geografia locului.
În acest context, specialiştii au afirmat de multe ori că pentru Maramureş pro­blema care se pune este nu dacă va avea pestă, ci când va apărea primul focar. De aceea, autorităţile ar fi trebuit să vegheze tot timpul ca măsurile luate de către autorităţile centrale să fie respectate cu sfinţenie. Dar Maramureşul este la capăt de ţară, iar regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.
În principiu, nu este nimeni de vină, dar în fapt toţi sunt de vină deoarece nu ar fi trebuit ca acest virus păcătos să ajungă într-un judeţ în care creşterea porcilor este un mod de viaţă.
În judeţele vecine, de exemplu în Sălaj nu au fost raportate cazuri la porcii populaţiei, doar la porcii mistreţi. Măsurile s-au luat rapid, iar rezultatele se văd. Nici în Satu Mare nu sunt mari probleme, chiar dacă sunt mai multe focare, dar nu s-au extins la crescă­toriile de porci existente.
În Maramureş sunt mai multe zeci de mii de capete de porci, la populaţie şi în circa 14 firme care se ocupă cu creş­terea porcilor. Cu siguranţă, cei mai mulţi porci sunt în fermele specializate pe creştere şi valorificarea cărnii. Ar fi o mare tragedie dacă focarele maramu­reşene s-ar extinde în ferme.
Revenind la ce s-a întâmplat în aceste zile, comunicatele date de Prefectura Maramureş au arătat, într-o zi, parcă venind din neant, existenţa unui focar de pestă porcină africană. Vestea a căzut ca un fulger şi a produs valuri pe plan local şi la nivel naţional. Fiind sezon rece, se presupune că înaintarea bolii se face mult mai lent.
„Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat astăzi, 23 octom­brie a.c., diagnosticul de pestă porcină africană la probele trimise de către DSVSA Maramureș. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimen­telor (DSVSA) Maramureș a fost notificată, în data de 22 octombrie a.c., cu privire la existența unei suspiciuni de pestă porcină africană (PPA) la suine dintr-o gospodărie din comuna Ieud. Specialiștii DSVSA Maramureș au procedat la recoltarea de probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodărie, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș. După identificarea genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte. Primele informații relevă faptul că suinele ajunse în gospodăria din Ieud provin urmare a comercializării ilicite (transport ambulant și vânzare de animale fără autorizație de transport și documente medicale din județe cu restricții de către o persoană cu domiciliul în județul nostru). În acest context, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a procedat la verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează pesta porcină africană. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respec­tarea măsurilor întreprinse de autorități cu privire la pesta porcină africană, dar și consecințele economice grave generate de apariția ei. Reamintim faptul că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș. Aducem în atenția cetățenilor faptul că nu există tratament pentru pesta porcină africană, iar pentru a preveni extinderea focarelor animalele trebuie eutanasiate și neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
Pesta Porcină Africană nu afectează oa­menii, nu există risc de îmbolnăvire pentru oameni, iar virusul are impact la nivel social și economic”, se arată în comunicatul Prefecturii Maramureş. La acea oră erau trimise încă două probe pentru confirmarea sau nu, a altor focare.

În ziua care a urmat, în 25 octombrie, au venit de la Bucureşti încă două rezultate pozitive. La această oră sunt trei focare de pestă porcină africană în Maramureş, zona Ieud şi Onceşti! Dar lucrurile pot evolua rapid spre un de­zas­tru dacă nu se iau toate măsurile legale şi necesare.

Declaraţii. Atât!

Prefectul Vasile Moldovan a explicat cum a ajuns pesta la Ieud.

„Din păcate, virusul pestei porcine nu ne-a ocolit, suntem al 17-lea judeţ din România unde s-a depistat pesta porcină africană (PPA). În cursul dimineţii de 22, am fost anunţat de către cei de la DSVSA Maramureş că există o suspiciune de PPA în comuna Ieud. În urma analizelor de laborator efectuate la nivelul direcţiei a rezultat o proba pozitivă. În 23 dimineaţă, am convocat Comitetul Local de Comba­terea Bolilor, în calitate de preşedinte al acestui comitet. Au fost informaţi membrii comitetului despre situaţia din Ieud şi am aşteptat rezultatele de la autoritatea naţională veterinară. Din păcate, s-a confirmat PPA! Am convocat, din nou, o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Boli­lor, ieri după-masă, în jurul orei 16:00.
Mai exact, pesta a fost descoperită într-o gospodărie indivi­duală din comuna Ieud, unde în urmă cu două săptămâni, potrivit declarației proprietarului, acesta a achiziționat un porc de la un comerciant ambulant și l-a introdus în gospodărie, unde mai avea doi porci în exploatație. Porcul pe care l-a cumpărat în urmă cu două săptămâni a decedat, iar unul prezenta simptome specifice bolii pestei porcine. S-au făcut recoltări de probe, pentru doi a ieşit o analiză pozitivă, pentru unul negativ. Dar por­cii au fost sacrificaţi şi s-au luat măsu­rile specifice, respectiv a fost îngropat, potrivit procedurilor.

Din declaraţiile aceleiaşi persoane a rezultat că acel comerciant ambulant s-a deplasat în Ieud pentru a comercializa un porc către o altă persoană. A fost identificată şi acea persoană. S-au deplasat cei de la DSVSA şi la acea persoană, s-au luat probe şi de la porcul respectiv. Din păcate, şi acolo este o probă pozitivă. S-a trimis la Bucureşti proba şi aşteptăm confirmarea pentru acest caz. Am dispus şi aprobat planul de măsuri cu cei din Comitet. Facem apel la populație să nu intre în panică, să nu procedeze la tăierea porcilor așa cum am auzit zvonuri ieri, în comuna Ieud, iar dacă se întâmplă să sacrifice porcii, îi rugăm pe cei care au făcut acest lucru să ducă carnea la analiză!”, a spus prefectul maramureşean, Vasile Moldovan.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureş, Marius Sima, a spus că va prezenta măsurile care se impun de acum încolo. El a precizat că se va primi de la Autoritatea Naţională coordonatele localităţilor în jurul cărora se vor impune restricţii.

„Vor fi două zone, zona de protecţie de trei kilometri, în jurul focarului, şi zona de supraveghere de 10 km, în jurul focarului. Zona de protecţie fiind inclusă în zona de supraveghere. În cazul acestor zone, măsurile sunt cele restrictive la care se supun animalele din zonele de protecţie şi supraveghere. În focar am acţionat prin uciderea animalelor, atât în primul focar cât şi în suspiciunea existentă în cel de-al doilea focar. În al doilea focar vorbim doar de suspiciune întrucât doar azi dimineaţă (24.10. n.red.) au fost introduse probele la DSVA, deci aşteptăm rezultatele pentru a putea confirma sau infirma rezultatele de PPA. Deci animalele sunt ucise! În aceste zone nu mai au voie să intre sau să iasă niciun animal. Din gospodăriile contaminate nu este voie să se scoată furaje. Tot ce există în gospodăriile respective se supune dezinsecţiei, iar deşeurile şi materialele care se pot neutraliza se vor arde sau îngropa. Au fost puse panotajele privind avertizările asupra evoluţiei focarului de PPA. Este interzisă circulaţia mijloacelor de transport a animalelor în sau din zonele respective. Se exclud de la aceste măsuri mijloacele de transport care sunt în tranzit. Totodată se trece la cartografierea tuturor exploataţilor, recensământul animalelor în zonele de protecţie şi supraveghere pentru a avea o imagine exactă asupra tuturor efectivelor de animale ce există în aceste zone. Vom face supraveghere clinică pentru zona de protecţie în fiecare zi. Este extrem de important ca populația să nu achizițio­neze animale din surse necunoscute, să nu achiziționeze animale fără elemente de identificare și fără documente care atestă proprietatea și starea de sănătate a acestora, respectiv documentul formular de mișcare care permite mișcarea acestor animale. Orice achiziționare a animalelor care nu dețin aceste documente, automat trebuie să pună un semn de întrebare și practic trebuie considerat sau tratat ca un comerț ilicit de animale”, a spus Marius Sima.
În acest context, Inspectoratul Judeţean de Poliție Maramureș a dispus mai multe măsuri.

„Începând din 23 octombrie, ora 16:30, s-au constituit filtre permanente pe căile de acces dinspre județul Satu Mare, de unde a pătruns acest virus în Mara­mureș. De asemenea, s-au intensificat activitățile de control pe raza întregului județ de către toate patrulele de siguranță publică și toate echipajele de poliție rutieră care desfăşoară activităţi de control pe întreaga durată a serviciului privind toate mijloacele de transport care ar putea fi folosite pentru transportul de animale. În același timp, la nivelul IPJ Maramureș a fost întoc­mit un proces verbal de sesizare din oficiu pentru comiterea infracțiunii de răspândire a bolilor la animale sau plan­te prevăzute de articolul 35 Cod Penal şi se desfăşoară activităţi procedurale pentru completarea probatoriului.
La această oră sunt declanşate măsuri specifice de către mai multe structuri, instituţii cu reprezentare la nivel judeţean pentru dispunerea unor măsuri care să conducă la limitarea efectelor acestei probleme cu care ne confrun­tăm. Facem un apel către populația jude­țului nostru, în vederea conștien­tizării acesteia, dată fiind problema majoră cu care ne confruntăm. Este o problemă a județului care trebuie rezolvată și gestionată de niște instituții care trebuie să conteze pe sprijinul populației. Dat fiind faptul că răspân­direa acestui virus este apt să producă consecințe negative inclusiv la nivelul securității alimentare a județului, soli­cităm populației să sesizeze atât orga­nelor judiciare cât și celorlalte autorități implicate în combaterea efectelor acestui virus, orice fel de conduite suspecte care să asigure controlarea fenomenului de comercializare în condiții nelegale a porcilor și a produselor de origine animală. Începând de ieri s-au depistat în trafic mai multe transporturi, mai multe autovehicule care transportau produse de origine animală, situaţia acestora fiind clarificată”, a spus inspectorul şef, Liviu Grozavu.

 

 

Filiera Onceşti

 

Din declaraţii nu s-a înţeles foarte bine cine este cel care a adus pesta porcină în judeţ. După mai multe investigaţii specifice, am aflat că persoana care a vândut primul porc infectat este din Onceşti, se numeşte Petru Godja şi stă la câteva case de primarul din Onceşti, Matei Godja.
Se pare că nu sunt legături de rudenie. Acest domn, se vorbeşte, ar fi cumpărat porci din Bihor şi i-a adus la vânzare în Maramureş. Alţii afirmă că aceşti porci ar fi fost primiţi cu titlul gratuit, probabil cei de acolo doreau să scape de porcii bănuiţi a fi infectaţi. Nu ştim exact, cert este că cetăţeanul din Onceşti a adus porci şi i-a vândut unor consăteni. De aici, primul focar din Ieud, al doilea focar din Ieud şi gospodăria celui care a comercializat porcii, din Onceşti.
Am vorbit cu primarul Nicolae David din Ieud despre situaţie.
„Avem acest focar şi autorităţile sanitar-veterinare sunt aici şi fac ce trebuie. S-au dispus măsurile de comba­tere şi răspândire a fenomenului și
s-au amplasat filtre de dezinfecție şi izolarea gospodăriilor cu focare. În situaţia în care mai există animale bolnave și în alte gospodării trebuie anunțate autoritățile locale. Momentan nu se vor lua măsuri de eutanasiere a animalelor, decât în cazul în care fenomenul va lua amploare şi nu o să-l putem ține sub control. Au auzit şi eu că oamenii au început să taie porcii, dar… le-am transmis să nu se panicheze. Sper să intrăm într-o situaţie mai liniştită”, a spus primarul din Ieud.

Primarul din Onceşti era pe aeroportul din Satu Mare, mergea la Bucureşti. Nu s-a auzit prea bine ce a spus, a fost o declaraţie foarte scurtă în care îndemna oamenii să nu intre în panică.
Dar situaţia, dincolo de cele spuse de primari, este mai gravă. Maramureşenii din toate localităţile aflate în jurul comunei Ieud au început să îşi taie porcii. Parcă ar fi Crăciunul, doar că nu se aud colinde. Mai mult, se spune că au fost cumpărate frigiderele şi congelatoarele din ma­gazinele din zonă. Oamenii sacrifică porcii şi îi pitesc în congelatoare, deşi s-a spus de nenumărate ori că prin congelare nu se distruge virusul pestei porcine africane. El rezistă oricât, iar la decongelare devine activ. În acest mod, posibile cazuri de PPA vor fi împinse spre alte perioade de timp.

Dar cea mai importantă informaţie am obţinut-o la finalul investigaţiilor noastre. L-am căutat pe cel care a adus porcul, porcii. P. G. Cu greu am aflat şi telefonul lui. Am sunat. O voce groasă a răspuns cu greu salutului nostru. L-am întrebat dacă este cel care a vândut porcul bolnav în Ieud.
„Da! Da, eu am vândut!”. Apoi, cu o voce repezită ne-a luat la rost.
„Da’ de unde aveţi numărul meu?... Nu ştiu… deocamdată nu pot să vorbesc, am nişte doctori aici…” şi a închis telefonul.
Am lăsat să treacă mai bine de o oră şi am încercat din nou să vorbim cu maramureşeanul de la momentul zero. Ne-a răspuns o voce feminină.
„Da, spuneţi, îs fata. Aţi mai sunat. Nu dorim să dăm interviuri. Acum nu îi aici pe lângă noi. Deci nu… A mai sunat cineva, dar nu îi în stare, nu a vorbit niciodată… asta este. No! Eu nu ştiu, asta este!”, a spus fata maramureşeanului din Onceşti. I-am spus acesteia că lucrurile sunt grave, că pot fi multe cazuri, că ar fi necesar ca tatăl ei să vorbească cu presa pentru a le spune oamenilor ce se întâmplă, ce s-a întâmplat şi la ce se pot aştepta.
„Aşa ştim, i s-a comunicat de către domnii de la DSV. Ei îşi fac treaba… Toată lumea anchetează, deci nu cred că trebe… Eu ştiu că dumneavoastră vreţi interviu, şi acum a fost de la o televiziune, o intrat în curte… deci îţi dai seama că omul nu are cum… Cum aţi… dacă aţi fi în starea asta? Nu îi singurul care a adus! La noi în comună îs foarte mulţi! Îs foarte mulţi care merg acolo, o venit şi asta s-o întâmplat că de la el s-o declanşat! No, la revedere!”, a spus fata maramureşeanului care a vândut porcul care poate infesta Maramureşul!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.