• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 4 Noiembrie , 2014

Maramureşul avorturilor şi mortalităţii infantile

Din 1990, a fost ucisă prin avort o populaţie similară cu cea a Sighetului de azi! În medie, patru femei din judeţul nostru avortează în fiecare zi. Iar statisticile nu oglindesc pe deplin realitatea, conţinând în mare parte doar date din sistemul public. Practic, avortul a devenit, pentru multe femei, mijloc de contracepţie. Mai grav, o bună parte dintre ele sunt minore. La nivel naţional, românii se pot „lăuda” cu un număr incredibil de 22.178.906 avorturi făcute între 1958 şi 2008, cifra fiind mai mare decât populaţia actuală a ţării. Nişte date care ne clasează pe locul trei la nivel european la număr de avorturi şi pe locul întâi la mortalitate infantilă.

 
 

Lipsa de educaţie ucide. La propriu. România este pe locul 1 în Europa la mortalitate cauzată de întreruperi de sarcină, locul 1 în lume la abandonul de copii în maternităţi, locul 1 în lume la rata mortalităţii infantile şi locul 1 în Europa la avorturi primitive. În ultimii ani, românii au ucis un popor mai mare decât populaţia actuală a ţării prin avort. Şi, o bună parte dintre pruncii care se nasc, mor din păcate în primul an de viaţă.

România ocupă locul I la nivel european la mortalitate infantilă, cu o medie de circa 10 la mia de nou-născuţi, aproape dublu faţă de media europeană.

Problema principală e aceeaşi: lipsa de educaţie şi starea materială precară, deoarece cei mai mulţi copii care mor la domiciliu nu au fost consultaţi înainte de medicul de familie!

Populaţia Maramureşului şi a României, în general, scade îngrijorător la fiecare recensământ. În fiecare an, populaţia judeţului nostru scade cu peste 3.000 de persoane. Cum este posibil? Simplu, îi ucidem noi sau îi ucide neştiinţa şi lipsa de educaţie. Anual, în Maramureş se fac în medie cam 1.000-1.500 de avorturi. La care se adaugă numărul copiilor morţi în primul an de viaţă sau a celor morţi în primii 5 ani.

 

Un calcul sinistru, cu o concluzie la fel de sumbră: ne ucid singuri viitorul. Este rezultatul unei politici demografice haotice, făcute în extreme. Începută în timpul regimului roşu şi continuată, cu succes, de toate guvernele post-decembriste.

În ţara noastră educaţia sexuală, centrele de consiliere pentru mame sau programele dedicate minorelor însărcinate sunt, practic, inexistente. Iar faptul că una din patru femei de peste 33 de ani au făcut cel puţin un avort şi mai bine de jumătate dintre ele nu şi-au făcut un control ginecologic de mai bine de un an şi o bună parte niciodată, arată că gradul de educaţie şi civilizaţie al României este extrem de scăzut.

 

Specialiştii ridică din umeri şi privesc cu uimire statisticile. În nicio ţară europeană nu s-a întâmplat un astfel de fenomen. Poate doar în Rusia, totuşi, în ultimii 50 de ani, niciun stat din Europa nu a înregistrat în medie trei avorturi în viaţa unei femei. După 1957, anul în care s-a emis Decretul 463, prin care a fost legalizat avortul la cerere, România a înregistrat mai multe „vârfuri”, adică ani cu peste 1 milion de avorturi oficiale. Recordul absolut a fost înregistrat în 1965 – 1.115 milioane avorturi, dar anii postdecembrişti au şanse să-l depăşească. Numai în 1990 s-au raportat aproape un milion de avorturi. La aceste cifre se adaug alte statistici la fel de crunte. Mii de femei şi-au pierdut şi ele viaţa odată cu pruncii lor.

Din datele strânse de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală rezultă că cel puţin 15.000 de femei şi-au pierdut viaţa, până în 1989, din cauza avorturilor clandestine. Unele foloseau tije, andrele, sonde urinare, altele apelau la „babe”, pentru „tratamente” din plante. Orice cale, numai să scape de sarcină. Multe femei s-au ales, în schimb, cu infecţii grave. Doar cele cu adevărat norocoase au scăpat cu viaţă. După 25 de ani de la Revoluţie, România ocupă încă locul I la nivel European la avorturi primitive.

 

În ultimii ani, datele sunt în scădere. În Maramureş, vârful s-a înregistrat în 2002, atunci când 2.908 copii au fost avortaţi, în timp ce numărul cazurilor a scăzut până în jur la 1.000 pe an. Medicul ginecolog Gabriel Rednic explică: „Într-adevăr, avortul este considerat de unele femei ca metodă de contracepţie, nu excepţie. Predomină avorturile în rândul tinerelor. Dar vreau să vă spun că a scăzut numărul avorturilor în ultima vreme. Pe condici, eu nu am mai făcut o astfel de intervenţie de două săptămâni. Normal că nu se fac avorturi în posturile Crăciunului şi Paştelui, că orice om credincios nu face, şi asta e valabil şi pentru doctori.

Dar a scăzut numărul avorturilor. Statisticile se fac pe datele de la spitale, pentru că la cele de la clinicile particulare nu prea este acces. Concluzia este că a scăzut numărul avorturilor atât la spitale cât şi la cabinetele particulare. Această scădere am sesizat-o din vara aceasta. Şi este bine. Explicaţia este că au început fetele şi tinerii să fie mai interesaţi de contracepţie. Se verifică aceste evidenţe prin registrele noastre unde trebuie înregistrate. Altă dată aveam câte 2 – 3 pe zi, dar acum foarte rar. Este foarte posibil ca statisticile să arate că una din patru femei să fi avortat după Revoluţie. Eu nu am stat să fac asemenea statistici, dar precis aşa a fost de atâta timp. Adevărul este că după Revoluţie a fost nebunie, până prin 2000. În mod sigur multe din femeile care au făcut avort au mustrări de conştiinţă, dar în mare parte nici nu le mai vezi după aceea.

Deci, pe statisticile din Spitalul nostru, şi evidenţele sunt clare, numărul avorturilor din Maramureş a scăzut îmbucurător. Se poate verifica, iar acest lucru este cât se poate de clar pe situaţia de luna aceasta şi luna trecută”.

 

Problema îngrijorătoare este că au crescut numărul avorturilor în rândul minorelor. Anual, avem aproape 47.000 de minore care rămân însărcinate şi, jumătate dintre ele avortează. Un psiholog şcolar ne-a declarat sub protecţia anonimatului că avortul a devenit o modă în rândul adolescentelor: „sunt fete care, până la 18 ani fac chiar şi două avorturi. Nu li se pare nimic ieşit din comun, pentru că spun că şi alte colege au făcut avort. Şi nu-şi fac niciun fel de griji că vor rămâne însărcinate, ridică din umeri şi spun liniştite că „o să fac avort şi gata”. Părinţii nu ştiu, în cele mai multe cazuri, iar mai grav este că avortul nu le schimbă cu nimic obiceiurile: continuă să facă sex neprotejat, cu cine apucă. Este o modă ca fetele să-şi înceapă viaţa sexuală la 13-14 ani şi zic că e ruşinos dacă ai ajuns la această vârstă şi eşti încă virgină. Practică sexul ca un sport, spun că le face „abdomenul plat”.”

 

Cum vor fi aceste tinere peste 5 ani, ca femei, soţii şi mame? Întrebarea e retorică, iar răspunsul va fi dat tot de statistici. Pentru că cele mai multe nu vor fi nici soţii, nici mame, fie din cauza problemelor de sănătate, fie a celor psihice.

 

Previziunile făcute de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare arată că populaţia României ar putea ajunge, în anul 2050, la vreo 14 milioane de locuitori. La rândul ei, Organizaţia Naţiunilor Unite pare ceva mai optimistă - 15,9 milioane. În acest ritm, avem şanse ca, în câteva decenii, să dispărem ca popor. Culmea, deşi toată lumea constată că statisticile sunt sumbre, niciun guvern nu a făcut nimic concret pentru politica demografică, pornind de la sistemul de educaţie şi terminând cu cel de sănătate.

 
 

O problemă spirituală

 

„Toată lumea aruncă vina pe femeia care face avortul. Dar mama trebuie să fie cruţată în sensul că nu este corect să arunci vina numai pe ea. Pentru că şi bărbatul are mare responsabilitate în această situaţie. Trebuie cumpătare! Bărbaţii trebuie să se întrebe: tu ce vrei, să fii desfrânat? Şi să se gândească că pe mamă o costă să facă asemenea lucruri. Că ceea ce plantează bărbatul în trupul femeii dă rod. Deci bărbatul a pus acea sămânţă, aşadar este responsabil. Toate trebuie făcute cu cumpătare şi bună rânduială! Dacă o să ierte Dumnezeu Poporul Român pentru aceste crime? De la caz, la caz. Dacă regretă din suflet şi-şi recunosc păcatul. Depinde de motivaţia cu care se fac aceste lucruri. Avortul este un păcat, dar la avort nu contribuie numai femeile, ci şi bărbatul şi doctorul”.

ÎPS Justinian, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului

 
 

Statistici ignorate

 

48% dintre băieţi şi 17% dintre fete au prima experienţă sexuală înainte de 15 ani. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât doar 9% dintre ei folosesc prezervativ. România este în primele 10 locuri in Europa la incidenţa BTS ( bolilor cu transmisie sexuală) cu 1 milion de pacienţi şi suntem ţara cu cele mai multe sarcini la adolescente. 10% dintre mame având sub 18 de ani în 2010 de 10 ori mai multe decât în Elveţia. S-a ajuns la situaţia în care din 1000 de femei care nasc, 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă reuşesc să ducă sarcina până la capăt, există riscul major ca nou născutul să fie abandonat, iar tânăra mamă să aibă dificultăţi de integrare socială. Tot în România un avort are loc la cinci minute şi am ajuns la peste 100.000 de avorturi în fiecare an.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.