• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Maramureşul, artiştii şi statistica

Maramureşul este, şi la propriu şi la figurat, nucleul creativ al ţării. Potrivit statisticilor

realizate de presa centrală, există patru judeţe la nivel naţional, în care numărul de sculptori, pictori şi scriitori s-a dublat. Maramureşul e în top, cu 59 de persoane.

 
 

Maramureşeanul e frate cu codrul şi cu creaţia. O ştim din istorie, din legende şi folclor, iar acum o demonstrează şi statistica.

 

La nivel naţional, numărul oficial al artiştilor, respectiv al actorilor, al dansatorilor, al muzicienilor, al   sculptorilor şi al scriitorilor înregistraţi în bazele oficiale de date era, la finele lui 2013, de circa 10.645 de persoane, în creştere cu 4% faţă de anul anterior. Artiştii din România reprezintă în jur de 0,2% din numărul total de salariaţi din economie şi sunt plătiţi cu circa 1.262 de lei pe lună, cu peste 22% mai puţin decât salariul mediu net la nivel naţional, reiese din cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Totuşi, pare-se că vremurile de criză favorizează arta. Iar „axioma” e perfect valabilă în judeţul nostru. La finele anului 2012, în Maramureş erau înregistraţi 132 de actori, cântăreţi şi dansatori, iar numărul lor a ajuns la finele anului trecut la 146. Ca să nu mai vorbim de numărul scriitorilor, pictorilor şi sculptorilor care s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând de la 21, la 59 de persoane. Practic, Maramureşul este judeţul cu cea mai rapidă creştere a numărului de scriitori, pictori şi sculptori din ţară. La polul opus se află judeţele Neamţ şi Botoşani, cu evoluţii negative. Astfel, în Neamţ, numărul salariaţilor care desfăşoară activităţi de creaţie artistică a scăzut cu 33,3%, ajungând la 10 persoane, iar în Botoşani, cu 32%, ajungând la 17 persoane la finele lui 2013.

 

Statisticile nu sunt însă foarte exacte, numărul artiştilor maramureşeni ar putea fi mult mai mare, deoarece denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice şi se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariaţi sunt înregistraţi într-un judeţ, există posibilitatea ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea propriu-zisă şi în afara zonei respective.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.