Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Maramureșul are proiecte, are bani să înceapă lucrul
La Consiliul Județean a avut loc o întâlnire cu presa băimăreană înaintea ședinței ordinare a CJ. Conferința a fost organizată cu respectarea prevederilor legale în ceea ce privește siguranța sanitară.
Înainte de a prezenta proiectele de pe ordinea de zi, președintele Ionel Bogdan a făcut câteva precizări.
„În ceea ce privește situația pandemică suntem, din păcate, pe un trend crescător al gradului de infectare, în special la persoanele nevaccinate. Astăzi, în Maramureș ne situăm undeva la 28% grad de vaccinare. Chiar în această dimineață am fost și m-am vaccinat cu a treia doză Pfizer, așa cum prevăd protocoalele medicale. Am ținut ca, împreună cu familia mea, să ne vaccinăm, pentru că eu consider că persoanele care se vaccinează au o șansă în plus pentru a trece cu bine peste această nefastă perioadă. Dacă ne uităm un pic la țările care au un grad mai ridicat de vaccinare, cum sunt țările nordice, vedem că trendul de infectare este descrescător, iar trendul vacciniștilor este crescător. La noi este invers. Încurajez populația să se vaccineze. Lăsați teoriile conspiraționiste de-o parte, pentru că suntem foarte mulți care ne-am vaccinat și nu avem nimic. Mai mult, vorbesc despre situația mea. La șase luni de la vaccinare, am avut încă foarte mulți anticorpi și am reușit să trec peste această perioadă, în care m-am întâlnit cu foarte multă lume, fără să mă infectez. Mergeți să vă vaccinați pentru a trece peste această perioadă mai ușor! Deja este o mare presiune pe spitale și, probabil, va crește. Vom suporta cu toții consecințele, din păcate. Îmi doresc ca această perioadă să fie cât mai repede dată uitării și cu toții să ne vedem sănătoși”, a spus președintele CJ Maramureș.
După acest mesaj de mobilizare și responsabilitate, Ionel Bogdan a prezentat proiectele care urmau să fie dezbătute în ședința de CJ.
„Ieri s-a împlinit un an de când am fost ales în poziția de președinte al CJ și aș dori să trec în revistă câteva proiecte la care lucrăm și unde suntem într-un stadiu avansat. Voi începe cu podul peste Tisa, pentru că este un proiect transfrontalier important pentru județul Maramureș. Zilele trecute, am fost la Ministerul Transporturilor, noi avem deja proiectul de hotărâre privind parteneriatul pe implementare. Acest proiect a fost trecut deja prin hotărâre de guvern, are deja finanțare prin Programul Operațional-Infrastructură Mare, în urma eforturilor pe care le-am făcut atât anul trecut, cât și anul acesta. Iar acum suntem în faza în care parteneriatul se va stabili printr-un ordin de ministru care așteaptă un aviz de la Ministerul Fondurilor Europene, aviz care va veni aceste zile, iar apoi vom urca aplicația de finanțare și vom primi cele 170 de milioane de lei necesare pentru demararea acestei investiții. În luna octombrie, vom scoate la licitație proiectarea cu execuție pentru acest pod. În acest fel, vom lega România de Ucraina la Teplița. Guvernul României și-a asumat finanțarea întregului proiect. Termenul de realizare este de doi ani de la începerea lucrărilor. Dacă nu vor fi foarte multe opreliști, se va finaliza în 2024.
Apoi, sunt drumurile de centură, variantele ocolitoare la care lucrăm de la începutul acestui mandat și parteneriate cu CNAIR. Am certitudinea că vom primi și aici fonduri prin Programul Operațional-Infrastructură Mare. Vorbim de varianta de ocolire a Băii Mari și a Sighetului. Am convingerea că, anul viitor, vom avea aplicația de finanțare pentru aceste două obiective.
Drumul expres Baia Mare-Satu Mare este un proiect la care țin foarte mult. Ar fi multe de spus despre zbaterile avute, de buna colaborare cu Satu Mare și cu cei din minister și de la CNAIR. Zilele acestea, se vor semna documentele la Satu Mare și la noi urmează să scoatem la licitație refacerea studiului de fezabilitate, asta pentru că am primit toate observațiile din partea CNAIR și putem merge mai departe. Eu sper că, în 2023, vor începe lucrările la acest drum expres”, a spus Ionel Bogdan.
Legat de ședința de CJ, președintele Bogdan a vorbit despre încheierea unui Acord de Parteneriat între Consiliul Județean Maramureș și Primăria Mireșu Mare, în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru implementarea proiectului „Centru de legume-fructe în comuna Mireșu Mare”.
„Este un proiect foarte important pentru producătorii locali din județul Maramureș, care vor avea posibilitatea de a-și depozita legumele și fructele, facilitând prelungirea vieții produselor lor și evitarea perisabilității acestora. Totodată, acest proiect vine și în sprijinul consumatorilor, care vor avea acces la produse naturale de calitate superioară, păstrate în condiții care respectă normele de sănătate și securitate alimentară, cât și cele de protecție a mediului înconjurător.
Costul estimat pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 150.000 lei, iar finanțarea va fi asigurată în comun de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Mireșu Mare”, a spus Ionel Bogdan.
Președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a vorbit despre importanța realizării acestor centre de legume-fructe, precum și despre faptul că vor fi construite două astfel de centre, unul în Maramureșul istoric, iar altul în partea de sud a județului: „Ne dorim ca producătorii locali să aibă un spațiu de depozitare adecvat pentru produsele pe care le obțin în gospodăriile și în fermele proprii. În următoarea perioadă, vom lucra și la asocierea producătorilor locali, astfel încât să îi sprijinim cât mai mult atât pentru a-și putea păstra marfa cât mai mult timp, dar și să o poată comercializa în condiții cât mai bune.
Lucrăm, de asemenea, la proiectele pentru piețele tradiționale, iar de anul viitor vom începe să finanțăm aceste proiecte. O parte dintre ele se va finanța prin Programul Operațional Regional (POR), iar altă parte se va finanța din fonduri proprii, de la Consiliul Județean”, a spus președintele Ionel Bogdan.