• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2016

Maramureşeni prezenţi la un festival internaţional de reconstituire istorică

În cadrul proiectului Man and Iron in the first centuries of our era, coordonat de membrii asociaţiei „Swietokrzyskie Association of Industrial Heritage”, la Centrum Kulturowo-Archeologiczne (Nowa Slupa, Polonia), reprezentanţi, membri şi angajaţi a peste 40 de instituţii, asociaţii şi fundaţii din Europa au participat în perioada 12-15 august 2016  la a 50-a ediţie a festivalului de reconstituire istorică „Dymarki Swiêtokrzyskie”, ce a avut loc la Nowa Slupia, Polonia.

 

Din România, alături de membri şi voluntari ai Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria au participat şi doi reprezentanţi ai   Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Ardeleanu Marius şi Ştef Mioriţa). În cadrul celor patru zile de manifestări aceştia au susţinut prelegeri privind diferite aspecte ale civilizaţiei dacice, au prezentat piese (replici) de echipament militar şi civil antic şi au desfăşurat demonstrativ ateliere meşteşugăreşti (de fierărit, ţesut, olărit, şi pielărit).

Participarea la activităţile de prezentare şi reconstituire  istorică se înscriu în cadrul preocupărilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş de implementare a unor programe şi proiecte de educaţie muzeală precum: „Muzeul Viu” (program derulat începând din 2005),  „De Bello Dacico” (2008), „Tabăra de arheologie experimentală Vălenii Şomcutei” (2010),   „Ludi Antiqui” (2011), „Mari Civilizaţii ale antichităţii” (2011-2013), „Festivalul Dacilor Liberi” (2015-2016) şi „Pe urmele lui Marte. Artizani şi meşteşugari de prestigiu în lumea antică” (2016).

„Festivalul de reconstituire istorică „Dymarki Swiêtokrzyskie” din Nowa Slupia este cel mai important festival la care Asociaţia Culturală Omnis Barbaria participă în ultimii trei ani. În primul rând are o vechime de 50 de ani, lucru ce-l face să fie unul dintre cele mai bine organizate, la toate nivelurile. În al doilea rând are la bază un sit arheologic bine cercetat şi reconstituit, iar festivalul este organizat de o asociaţie şi arheologi care aparţin muzeului din localitate şi judeţean. Ca urmare, participanţii sunt grupuri, asociaţii şi muzee din Europa care nu pot decât să aibă o calitate înaltă a prezentărilor, costumelor şi reconstituirilor.

 

De asemenea, festivalul are o mare importanţă pentru că, deşi Nowa Slupia este o localitate mică de 7.000 de locuitori, festivalul reuşeşte să  aducă din întreaga Polonie şi din ţările din jur un număr de câteva zeci de mii de oameni, ca urmare are şi o mare vizibilitate la nivel naţional şi european. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care-l fac să fie unul dintre cel mai importante festivaluri de reconstituire istorică din Europa, festival la care Asociaţia noastră speră să participe an de an”, ne-a declarat arheolog dr. Marius Ardeleanu, membru fonadator al Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria.

 

Festivalul desfăşurat în Polonia a fost şi este un instrument de popularizare a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice legate nu doar de metalurgia fierului, ci şi de promovarea arheologiei de perioadă romană. Este dificil de definit caracterul acestei manifestări, care este una cu caracter arheologic, dar şi folcloric în acelaşi timp. Care este proporţia între aceste două părţi majore ale festivalului, independente una faţă de cealaltă, rămâne un subiect de dezbatere.

 

Acest proiect conţine un set de elemente, dintre care unele formează partea de bază şi neschimbată a programului. Printre acestea se numără demonstrarea existenţei unui ciclu complet de producere a fierului în regiunea Munţilor Œwietokrzyskie. În cadrul manifestărilor se produc mici unelte şi diferite obiecte de fier folosite în viaţa de zi cu zi. Prezentarea uneltelor, armelor şi podoabelor permite estimarea eficienţei atelierelor antice, comparând tehnologia folosită de fierarii din spaţiul locuit de populaţiile barbare cu caracteristicile specifice provinciilor romane. Partea practică a demonstraţiei se bazează pe analiza unor artefacte originale.

 

Una dintre cele mai importante forme de răspândire a cunoştinţelor este spectacolul oferit de meşteşugari, care adună un grup important de prezentatori ai meseriilor din trecut. Aceste demonstraţii prezintă numeroase aspecte istorice ale activităţii umane în centrul şi sudul Poloniei, dar şi din alte zone ale Europei, contribuind la reconstruirea unei imagini complete a vieţii de zi cu zi din perioada romană. În acelaşi timp, sunt scoase în evidenţă influenţele celţilor înainte ca influenţele culturale din provinciile romane se devină predominante.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.