Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Maramureşeni în Universitatea clujeană (I)
Gheorghe Bilaşcu (1863-1926)
Gheorghe Bilaşcu s-a născut în 27 aprilie 1863, în comuna Petrova, din Maramureş, unde a şi urmat clasele primare. Cursurile liceale le-a urmat la Vişeu de Sus sau Sighetu Marmaţiei, după care, ajuns la Budapesta, s-a înscris iniţial la Facultatea de Drept, apoi la Facultatea de Medicină. În anul 1903, şi-a început cariera la Budapesta. Dintre toate posturile de preparator şi asistent care i s-au oferit, la mai multe discipline (Anatomia Descriptivă, Fiziologie, Obstetrică, Oftalmologie, Ortopedie, Chirurgie şi Stomatologie), a optat pentru Stomatologie, impresionat de concepţia asupra acestei discipline a profesorului Arkövy, care o vedea ca pe o nouă disciplină ce se ataşase, în Occident, medicinei. A avut succes în practicarea acestei profesii, astfel încât cabinetul său din Budapesta a fost frec-ventat de colegi, cadre didactice universitare, aristocraţi şi magnaţi financiari.
Răspunzând la apelul Consiliului Di-rigent, a revenit la Cluj în calitate de profesor agregat, pentru a integra Stomatologia în Medicină. Prin Înaltul Decret Regal nr.222, din 29 ianuarie 1920, a fost încadrat în Clinica Stomatologică din Cluj. O vreme a fost şi suplinitor la Oto-rinolaringologie, după care a devenit profesor titular la Medicină stomatologică, la 1 ianuarie 1923, prin Înaltul Decret Regal No. 465/923. În această calitate, a realizat pentru studenţii anului IV de la Medi-cină o programă de învăţământ de înaltă ţinută ştiinţifică. La cererea sa, Stomatologia a fost integrată ca disciplină obligatorie nu doar pentru studenţii medicinişti de la Cluj, ci şi pentru cei de la Bucureşti şi Iaşi.
Gheorghe Bilaşcu a iniţiat rezidenţiatul şi specializarea în Stomatologie. A fondat Revista stomatologică, Asociaţia medicilor stomatologi din România şi a organizat Congresul medicilor dentişti din România. În anul 1926 a reprezentat România la Congresul internaţional de medicină de la New York.
În primul Parlament al României Mari, Gheorghe Bilaşcu a fost senator. În 22 iulie 1926, Gheorghe Bilaşcu
s-a stins din viaţă la Cluj. Marele om de ştiinţă şi-a lăsat averea unei fundaţii care să-i poarte numele şi să-i continue activitatea de mecenat, această fundaţie funcţionând până în anul 1948.
Prof. dr. Gheorghe Bilaşcu a avut o activitate ştiinţifică remarcabilă. Între 1917-1919 a publicat o serie de lucrări, precum Încercări de transplant dentar, cu adevărate inovaţii în domeniul stomatologic. A fost preocupat de domeniul anesteziei în stomatologie. La Cluj a reformat învăţământul stomatologic universitar după modelul european şi a perfecţionat un instrument stomatologic denumit „Elevatorul Bilaşcu”.
Cercetările sale medicale s-au orientat spre profilaxia stomatologică, anomaliile dentare, implanturile şi reimplanturile dentare, anestezicele stomatologice, crearea coroanelor dentare de porţelan şi oprirea hemoragiilor dentare. S-a ocupat de perfecţionarea instrumentelor stomatologice, printre care elevatorul care-i poartă numele.
O parte dintre cercetările sale au fost publicate în Clujul Medical şi în reviste de specialitate din Budapesta şi Viena.
Iuliu Orient (1869-1940)
Iuliu (Gyula) Orient s-a născut în 21 octombrie 1869, la Bocicoiu Mare, Maramureş, fiind fiul unui preot greco-catolic. Clasele primare le-a absolvit în localitatea natală, după care şi-a continuat studiile la Gimnaziul piarist romano-catolic din Sighetu-Marmaţiei. Rămas orfan de tată a fost nevoit să-şi întrerupă studiile şi să se angajeze ucenic spiţer. Ca urmare, bacalaureatul l-a dat mai târziu, în cadrul unui ordin monahal romano-catolic. În anul 1891, în urma unui examen susţinut la Budapesta, a primit diploma de farmacist, cu care s-a putut angaja pentru un an de zile la Facultatea de Ştiinţe „Pazmany Peter”, după care s-a angajat ca farmacist într-un mic orăşel din Ungaria.
În anul 1900, Iuliu Orient şi-a luat doctoratul în farmacie, în anul 1906 obţinând diploma de medic. A fost preparator (din 1898), apoi lector la Catedra de Farmacie a Facultăţii de Ştiinţe „Ferenc Josef” din Cluj. După 1918 a rămas în Cluj, pentru a reorganiza cursurile de Farmacie din cadrul Facultăţii de Medicină. Un an mai târziu, a fost unul dintre puţinii profesori care a depus jurământ de credinţă faţă de România şi regele Ferdinand I.
În anul 1921, Iuliu Orient a fost numit la Catedra de Biologie şi Analiza toxicologică a Facultăţii de Medicină din Cluj. S-a pensionat în anul 1934, dar s-a preocupat în continuare de cercetările în domeniul medicinei şi farmaciei. A fost membru corespondent al Academiei Române, membru al mai multor organizaţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. Pentru activitatea sa excepţională a fost decorat cu Crucea „Meritul Sanitar, cl. I”, „Crucea Roşie germană”, „Crucea Roşie ungară”. În ziua de 9 octombrie 1940, s-a stins din viaţă la Cluj.
Iuliu Orient a lăsat în urmă numeroase lucrări de specialitate, legate de farmacie şi de istoria farmaciei şi medicinei. A realizat prima colecţie de recipiente destinate leacurilor medicinale, peste trei mii de vase farmaceutice, o colecţie a farmaciei medievale transilvănene, a patra ca mărime din ţară, după cele din Sibiu, Braşov şi Bistriţa. În anul 1904, această colecţie a fost expusă pentru prima dată la Muzeul Ardelean.
Alexandru G. Filipaşcu (1902-1952)
Alexandru G. Filipaşcu s-a născut în 20 aprilie 1902, la Petrova, în Maramureş, într-o familie greco-catolică. Primele patru clase le-a urmat la Liceul Piariştilor din Sighet, după care a studiat în clasele V-VIII la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuş. În anul 1920 şi-a luat bacalaureatul şi în luna octombrie a aceluiaşi an a obţinut o bursă la Universitatea Lateranensă din Roma, unde a urmat cursuri de filozofie şi teologie. După doi ani a obţinut titlul de doctor în filozofie, iar după încă un an şi-a luat licenţa în teologie.
După întoarcerea în ţară, Alexandru G. Filipaşcu a funcţionat ca profesor la Şcoala Normală de Băieţi şi Liceul Vesselenyi din Zalău, între 1923 şi 1925. Au urmat trei ani în care a fost profesor la gimnaziul şi Şcoala de Arte şi Meserii din Vişeul de Sus. În toată această perioadă a continuat specializările la Paris, München şi Viena, susţinând un al doilea doctorat, de data aceasta în teologie, la Lwow, în anul 1928.
}n iunie 1929, s-a căsătorit cu Livia Buzilă, fiica preotului greco-catolic Ştefan Buzilă din Poiana Ilvei, fiind hirotonit preot de către episcopul Iuliu Hossu la data de 8 septembrie 1929. Alexandru G. Filipaşcu a avut cu soţia sa doi copii: Livia, pictor şi scenograf, căsătorită cu Ion Piso, şi Alexandru Filipaşcu, doctor în biologie.
În perioada 1933-1937, a fost ajutor de primar la Sighet. În perioada refugiului a fost profesor la Alba Iulia, între anii 1940-1943, apoi asistent universitar, în perioada 1943-1945, şi şef de lucrări, la Centrul de Studii pentru Transilvania, înfiinţat în anul 1942 în cadrul Universităţii „Regele Ferdinand I” din Cluj, universitate aflată şi ea în refugiu în perioada respectivă la Sibiu. În paralel, între anii 1945-1948), a fost profesor de religie greco-catolică la Seminarul Pedagogic Universitar.
Schimbarea regimului politic din România a dus la epurarea sa din Universitatea „Regele Ferdinand I”, la 31 august 1947. Un an mai târziu a trecut la ortodoxie, după care a devenit profesor titular de Istoria Bisericii Române la Academia Teologică Ortodoxă din Cluj.
Întemniţat la 16 august 1952, Alexandru G. Filipaşcu a murit în puşcărie, în 20 decembrie 1952.
Cu toate că instruirea sa a fost în teologie, Alexandru G. Filipaşcu a iubit cercetarea istorică, publicând numeroase studii şi cercetări de istorie biblică, istoria românilor şi, în special, de istorie a Maramureşului. A fost preocupat de statutul social al românilor ardeleni, de-a lungul îndelungatei istorii a Transilvaniei, din secolul al XIV-lea, până în secolul al XIX-lea.