• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Maramureş, tărâmul ierarhilor

 

Maramureşul este probabil singurul judeţ din ţară care a dat 5 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în funcţie: Î.PS. Justinian Chira, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, PS. Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Mitropolitul Iosif Pop, al Europei Occidentale şi Meridionale şi Arhiepiscopul Alba Iuliei Î.PS. Irineu Pop.
Din acest motiv, GAZETA de Maramureş propune acordarea titlurilor de cetăţean de onoare a judeţului Maramureş celor cinci ierarhi, în cadrul Reuniunii Tinerilor Ortodocşi, care va avea loc în toamnă şi unde vor fi prezenţi 3500 de tineri din întreaga ţară. 
 
 
 
Se spune că, singurul loc în care maramureşenii îngenunchează este Biserica. Pentru că, tot ea, le-a dat apoi puterea să se ridice, drepţi, în faţa necazurilor şi năvălirilor şi să afirme, cu hotărâre: „Am fost şi-om fi”.
Fie că vorbim de arhitectură, la legende, cultură sau istorie, elementul definitoriu al Maramureşului este acelaşi: credinţa.
Porţile de lemn şi şindrilele bisericilor vechi „murmură” rugăciunile moştenite din străbuni, primele documente se leagă tot de Biserică, primele şcoli, tiparniţe s-au pornit tot în curţile mănăstirilor, vitejia Voievozilor, haiducilor şi eroilor locului a fost posibilă datorită credinţei că locul pe care îl apără este binecuvântat de Dumnezeu.
 
Altfel spus, Maramureşul a fost întotdeauna un tărâm aparte, pentru că a fost un tărâm al credinţei. Oficial, avem un singur Sfânt: Sfântul Iosif Mărturisitorul. Dar ÎPS Justinian Chira, spune că fiecare cimitir ascunde osemintele unui sfânt: bătrâne evlavioase, oameni cumsecade, eroi, intelectuali care s-au sacrificat pentru mai binele celorlalţi, preoţi, monahi, ierarhi.
Şi, poate nu întâmplător, Maramureşul deţine un record naţional: are cei mai mulţi Ierarhi ortodocşi în funcţie.
Din acest motiv, GAZETA de Maramureş propune Consiliului Judeţean Maramureş acordarea titlurilor de cetăţean de onoare a judeţului celor „cinci” stâlpi ai Ortodoxiei, fii ai Maramureşului şi Oameni ai lui Dumnezeu: ÎPS. Justinian Chira, arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; ÎPS. Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi Mitropolitul Iosif Pop, al Europei Occidentale şi Meridionale.
Un titlu care certifică nu valoarea lor, dovedită prin fapte, ci valoarea noastră, a maramureşenilor.
 
 
ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Un om şi o viaţă închinată credinţei şi Maramureşului. Este un om care ne vede sfinţi şi care ne sfinţeşte prin dragostea pe care ne-o poartă. În anul 1941, Ioan Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. A devenit stareţ al acelei mănăstiri (1944 - 1973), unde a desfăşurat o apreciabilă activitate gospodărească şi pastorală. În 1948 a devenit protosinghel, iar în 1967 arhimandrit. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj şi apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obţinut licenţa. La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul, iar hirotonirea episcopală a avut loc în data de 9 septembrie 1973.
În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureş prin consacrarea episcopului Lucian Mureşan la Baia Mare, în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locţiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reşedinţa la Baia Mare.
În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Instalarea sa în funcţie a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare. În noua slujire, a înfiinţat un seminar teologic în Baia Mare. A iniţiat foaia eparhială „Graiul Bisericii Noastre”.
Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009. Patru universităţi i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
 
 
P.S. Justin Hodea Sigheteanul este un stâlp al credinţei şi culturii de pe meleagurile maramureşene. Un exemplu de îmbinare perfectă a prototipului duhovnicului şi ctitorului. Un om al lui Dumnezeu, dedicat oamenilor, Bisericii şi Maramureşului. S-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea. În 1976, când avea 14 ani împliniţi, a intrat ca frate de mănăstire, la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia. A urmat treapta I–a de liceu la şcoala din satul natal, petrecând toate vacanţele la Mănăstirea Rohia. A absolvit Seminarul din Cluj -Napoca. În anul 1983, luna septembrie, a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Rohia, iar în anul 1983 - iunie, a fost hirotonit preot pe seama aceleiaşi mănăstiri.
În anul 1985 a fost tuns în monahism la aceeaşi mănăstire, avându-l naş de călugărie pe P.S. Justinian Maramureşeanul, primind numele de Justin.
În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992. Între timp, institutul a devenit Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din cadrul Universităţii Lucian Blaga – Sibiu.
În luna martie 22, anul 1994, la propunerea P.S Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. aprobă alegerea în postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Mănăstirea „Sf.Ana” Rohia hirotonia întru arhiereu săvârşită de către Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeala, Î.P.S. Bartolomeu al Clujului şi P.S. Justinian al Maramureşului şi Sătmarului. De atunci şi până în prezent slujeşte Biserica Ortodoxă Română în această chemare alături de P.S. Justinian. Este doctor în Teologie.
 
 
ÎPS Andrei Andreicuţ este succesorul lui Bartolomeu Anania la Mitropolia Clujului, Sălajului şi Maramureşului. S-a născut în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena. A urmat liceul în Cehu Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între 1967 şi 1972.
Începând cu 1976, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde, în 1978, a obţinut licenţa în teologie. În luna august a aceluiaşi an, a fost hirotonit preot de Înalt Preasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh în oraşul Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ. Din februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din 1990 a devenit episcop titular. În 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.
În plan spiritual şi didactic, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare pentru înfiinţarea Facultăţii de Teologie, în 1991. La această facultate predă cu funcţia didactică de profesor disciplina teologie morală, iar din aprilie 2000 este decan.
La 1 decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Mare Ofiţer. A înfiinţat Tipografia Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi Editura „Reîntregirea”, a pus bazele mai multor publicaţii. La iniţiativa sa a fost reeditată „Psaltirea de la Alba Iulia din 1652” (la 350 de ani de la prima apariţie, în ediţie critică) şi a fost retipărit „Noul Testament de la Bălgrad din 1648” (tot în ediţie critică). Este doctor în Teologie.
Crede că: „în Occident, românii caută integrarea prin Biserică, familie, cultură şi spiritualitate”.
 
 
Mitropolitul Iosif Pop. Este Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris. Puţini ştiu însă că ÎPS. Iosif Pop este născut la Vişeu de Jos, în Maramureş. A absolvit liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1989-1993, licenţa 1993) şi un program de doctorat la Institutul de Teologie Ortodoxă „Sfântul Serghie” din Paris (1994-1998), cu tema „Taina persoanei umane la Sfântul Simeon Noul Teolog”.
La 17 aprilie 1994 a fost tuns în monahism, primind numele de Iosif. Apoi a deservit ca preot şi duhovnic Mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului” de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa (1994-1998).
La 29 noiembrie 1997, Adunarea electorală a Arhiepiscopiei Europei Occidentale şi Meridionale l-a ales Arhiepiscop. A fost hirotonit la 15 martie 1998, în catedrala greacă Sfântul Ştefan din Paris, de către un sobor de 12 ierarhi în frunte cu Mitropolitul Serafim al Germaniei şi Europei Centrale şi cu Mitropolitul grec Ieremia al Franţei. În jurisdicţia Arhiepiscopiei se află parohiile şi comunităţile române din Franţa, Elveţia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Belgia, Anglia, Irlanda.
În 1998, Arhiepiscopia cuprindea 30 de parohii; în prezent, sunt organizate peste 130 de parohii şi comunităţi. La 21 octombrie 2001, Arhiepiscopia a fost ridicată la rang de Mitropolie, Înaltpreasfinţia Sa dobândind titlul de Mitropolit. În perioada 2001-2002, a fost locţiitor al scaunului vacant de Arhiepiscop al Americii şi Canadei, în care calitate a contribuit la reînnoirea Arhiepiscopiei. Din anul 2002, este numit de către Sfântul Sinod Director al Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene (Bruxelles).
 
 
ÎPS Irineu Pop este originar din comuna Băseşti. După terminarea studiilor teologice seminariale, a fost recrutat în armată şi a satisfăcut stagiul militar la o unitate de „Vânători de Munte” în oraşul Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna (1973-1974). În toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat numai un singur an de studii (1974-1975), continuând apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde, în vara anului 1978, şi-a luat licenţa în Teologie cu calificativul „excepţional”, fiind şef de promoţie.
La Bucureşti a fost studentul unor străluciţi teologi şi excepţionali oameni de cultură. Între anii 1985- 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princetown, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale, având coordonator pe ilustrul profesor Dr. Charles West. În paralel cu munca de cercetare şi documentare, şi-a redactat o bună parte din teza de doctorat.
La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
În această calitate, a participat, în soborul de slujitori, la serviciile religioase celebrate la Locurile Sfinte, fiind apreciat atât în rândurile ierarhilor ortodocşi de la Ierusalim, cât şi în ale celorlalţi reprezentanţi ai cultelor religioase de acolo.
La data de 19 mai 2011 a fost ales Arhiepiscop al Alba Iuliei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia de instalare a avut loc la data de 5 iunie 2011, în catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Este doctor în teologie.

Comentariile celorlalți

Aurelian pe 23.04.2014 la 10:32
foate buna propunerea de a acorda titlul de cetatean de onoare acestor oameni exceptionali
reprezinta frumos maramuresul
felicitari

Aurelian

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.