• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 August , 2014

Maramureş, „raiul” tăierilor ilegale

Suntem campioni la tăieri ilegale I Peste 220 de hectare de hectare de pădure au fost defrişate ilegal în judeţul Maramureş, numai în primele 6 luni ale acestui an. Prejudiciul se ridică la peste 6,7 milioane de lei.

 

Furtul de „aur verde” a transformat Maramureşul într-un „El Dorado” al României. Suntem, statistic şi faptic, pe primul loc la nivel naţional în topul defrişărilor ilegale. Peste 220 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal în Maramureş, numai în primele şase luni ale acestui an. La solicitarea hotnews.ro, Departamentul de Ape şi Păduri din Ministerul Mediului a precizat că în urma controalelor făcute de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) în toată ţara în această perioadă - 6.780 de controale - s-a constatat că Maramureşul este judeţul cu cele mai multe defrişări ilegale, prejudiciul ridicându-se la peste 6,7 milioane de lei.

 

Iar „campionii” la tăieri ilegale sunt Ocolul Silvic Sighet şi Ocolul Silvic Borşa. Potrivit sursei oficiale, hoţii nu ţin seama de regimul de proprietate, ci defrişează pădurea atât proprietate privată, cât şi pădurile statului. Numai că, cifrele reale ar putea fi cu mult mai mari. Controalele ITRSV au fost efectuate fie la sesizarea cetăţenilor/ONG-urilor, fie ITRSV-urile s-au autosesizat sau au verificat aleatoriu anumite zone. Controalele nu acoperă toată suprafaţa împădurită la nivel judeţean. Iar efectele jafului se văd nu doar din punct de vedere economic, ci şi prin inundaţii cu serioase consecinţe - alunecări de teren, case, drumuri şi poduri distruse - versanţii despăduriţi contribuind şi ei la agravarea acestui fenomen.

 

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, judeţele cu cel mai mare volum de masă lemnoasă recoltată sunt

Suceava (2.595,3 mii m³),
Neamţ (1.240 mii m³),
Harghita (983,9 mii m³),
Bacău (921,2 mii m³),
Mureş (921,2 mii m³),
Argeş (794,3 mii m³),
Caraş-Severin (779,7 mii m³),
Braşov (738,7 mii m³),
Maramureş (707,2 mii m³),
Alba (664,7 mii m³),
Hunedoara (596,3 mii m³),
Bistriţa-Năsăud (592,8 mii m³),
Arad (587,5 mii m³),
Covasna (576,4 mii m³),
Vrancea (568,4 mii m³).
 

Se remarcă faptul că Mureş, Bacău, Suceava, Braşov, Maramureş şi Covasna se numără în acelaşi timp şi printre judeţele cu cele mai numeroase cazuri de tăieri ilegale înregistrate de autorităţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.