• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iulie , 2020

Mara Diana IRIMUȘ. Expoziția de pictură Identități vizuale – peisajul

Identificându-se cu pictura de peisaj ca mod de reprezentare a propriei creații, artista Diana Mara Irimuș a „deschis” prima expoziție personală de pictură, la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din Baia Mare, de pe Bdul. București nr. 6. Spun a „deschis”, pentru că mult așteptatul eveniment de către autoare, a parcurs multe etape, de la descurajare până la împlinirea întâlnirii cu propriile creații pe simezele Galeriei de Artă!

 


Vremurile neprielnice pen­tru un astfel de debut profesional, aceas­ta le-a înfruntat cu toate amâ­nările succesive impuse de măsu­rile pandemice, astfel că „pseudovernisajul” a fost, de fapt, o întâlnire între apropiați, colegi de studii, prieteni. Expoziția, deosebit de unitară, ne propune pictura de peisaj ca o incursiune printre anotimpuri, stări și trăiri emoționale, notate uneori fugar și spontan, alteori cu reveniri de straturi succesive, glasiuri, frotiuri, stări de reverie, lăsând a se vedea bucuria de a picta și de a zăbovi asupra motivului de peisaj, ce ne învăluie în spațiul picturii.
Emoția afectivă și estetică în fața naturii, a peisajului din natură, a însoțit sensibilitatea umană și s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, pictura, literatura și muzica dovedind-o cu prisosință, fiecare în felul său propriu. „Expresia în imagini”, spre deosebire de expresia verbală sau expresia muzicală, construiește o lume în care plăcerea estetică a celor dotați cu harul real de a vedea se subsu­mează celor două posibilități de decodificare: prima, a lucrurilor reprezentate, cu contururile lor ferme, precise, așa cum se întâm­plă în sculptură, care recurge la spiritul formei și al lucrurilor; iar a doua, o decodificare a unei lumi aparent „întâmplătoare” și „vag delimitate”, care aparține picturii, ca variație a formei și culorii, ca vibrație și modelare cromatică. O aventură vizuală – atribuită în mare parte peisajului.

Înțelegem în acest fel calitatea deosebit de sugestivă a pictorului, a artistului, în general, de „a vedea” acolo unde alții nu „văd nimic”! În acest sens, îi putem da crezare poetului francez Paul Valery care afirma: „Ceea ce vede artistul plastic este determinat de intenţiile sale și de capacitatea de a-și concretiza viziunea, precum și mij­loacele ce le posedă pentru a o realiza. Este o deosebire imensă între ceea ce vezi cu creionul în mână și ceea ce vezi fără creion în mână.”

Registrele cromatice la care apelează autoarea sunt dispuse în acorduri armonice, ce extind o paletă diversă, începând cu dominante cromatice, juxtapuneri complementare susținute de griuri colorate, rafinate, trasate cu tușe categorice de pensulă sau cuțit de paletă, îmbinate cu linii subțiri, filigranate, ale unor detalii ce creează centre de interes în compoziție. Zona coli­nară de munte, de unde provine autoarea, și-a pus amprenta investigării trecerii timpului, prin anotimpuri (peisaje de iarnă, primăvară, vară, toamnă), iar lipsa din peisajul autohton a unor întinderi de apă, au lăsat loc imagi­nației și reveriei, asupra ochiurilor de apă de după ploaie, ce deveneau, astfel, „împărăţia apelor”, cu toată bucuria florilor, nuferilor, trestiilor, și oglindă pentru cer. O stare poetică inspiră vizitatorul, iar dimensiunile monumentale ale picturilor, rostesc un dialog re­verențios cu picturile de dimensiuni mai mici.

Diana Mara Irimuș este absolventă a studiilor de licență Arte Plastice Pictură și a celor de masterat din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Este membru stagiar a Filialei Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A participat cu lucrări de pictură la Selecții Expoziționale Oficiale cu caracter Național și Internațional. A luat parte la Simpozioane Naționale și Interna­ționale de pictură precum și la
numeroase workshop-uri de artă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.