• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2014

Manual de ratare a unei achiziţii

Şcoala a început, licitaţia s-a încheiat, scandalul manualelor continuă. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), reevaluarea făcută de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) s-a realizat în baza legislaţiei în vigoare privind licitaţiile publice. Federaţia Editorilor din România continuă să acuze ministerul de fraudă.

 

Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat cu surle şi trâmbiţe că a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a: „Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a (în format print şi digital), din cadrul licitaţiei publice privind achiziţionarea acestora.

Reevaluarea a ţinut cont de prevederile Deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), din data de 10 septembrie a.c., şi s-a realizat în baza legislaţiei în vigoare privind licitaţiile publice.

Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei.

Reevaluarea este prima etapă din procedura de licitaţie. De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toţi ofertanţii cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanţii la reevaluare pot depune contestaţii. Într-o astfel de situaţie, MEN va aştepta decizia de soluţionare a CNSC şi va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale.

 

Etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE şi ofertanţii câştigători. Imediat după acest moment, cadrele didactice din învăţământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite. Consultarea se va realiza pe o platformă online, aceeaşi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unităţi de învăţământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte”.

 

Numai că scandalul nu e nici pe departe încheiat. Într-un comunicat al Federaţiei Editorilor din România se arată că: „întrucât ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitaţia de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia şi gravitatea contestaţiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitaţie: „Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini”, semnat de Daniel Bojte - consilier al ministrului Remus Pricopie -, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu, Livia Toca. Acest document arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini. Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului Educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat, pe motive de neconformitate, majoritatea ofertelor de manuale, dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme.

Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu. Este evident, aşadar, că CNEE a aplicat un tratament inegal şi părtinitor în favoarea celor doi participanţi declaraţi câştigători, asocierea Siveco + Litera şi editura CD Press. Solicităm domnului prim-ministru Victor Ponta să respecte declaraţia domniei sale cu privire la intenţia de a face lumină în acest caz şi considerăm că elementele prezentate de noi sunt motive mai mult decât suficiente pentru a cere demisia ministrului Remus Pricopie, dar şi a domnului Silviu Cristian Mirescu, preşedintele comisiei CNEE şi principalul responsabil pentru modul de desfăşurare al acestei licitaţii”.

 
 

Pe 10 septembrie, Consiliul National de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, în urma analizării contestaţiilor, să oblige Ministerul Educaţiei să reevalueze ofertele primite în cadrul licitaţiei pentru manualele şcolare de clasele I şi a II-a,“pentru că s-au găsit anumite nereguli”. Această reevaluare trebuie realizată în maximum 10 zile, iar rezultatul poate fi inclusiv la schimbarea câştigătorilor, a explicat pentru HotNews.ro preşedintele Consiliului, Lehel Lorand Bogdan.

 
 

„Dacă toate procedurile şi dacă toate contestaţiile nu se rezolvă, până săptămâna viitoare, trebuie să găsiţi soluţia, chiar şi temporară. Înseamnă că şi anul acesta copiii o să înveţe după manualele vechi, cum au făcut-o şi până acum. Într-o săptămână vreau să informaţi guvernul: ori se termină, reuşim să terminăm contestaţiile, ori, dacă nu, asta e pentru cei care au contestat şi pentru cei din politică care îi susţin, probabil că vom mai pierde încă câteva luni şi mergem pe manualele vechi. Dar ideea că peste două săptămâni n-au copiii manuale mi se pare inacceptabilă şi vreau săptămâna viitoare să ne spuneţi exact care a fost soluţia pe care aţi găsit-o”.

- a declarat, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.